שטח ההפקר שנמצא מעבר לקו הירוק, אבל בתחומה של בירת ישראל, גבה בתוך פחות משנה ארבעה קורבנות שנהרגו מירי תועה. האחרונה ששילמה את מחיר סכסוכי הדמים במזרח ירושלים הייתה הצעירה מרים אלתקרורי - ובשכונות שבהן מתגוררים כחצי מיליון ערבים טוענים: "היחס של המשטרה נותן אור ירוק להמשך המעשים". כל המקרים לא פוענחו על ידי המשטרה.
רפיף אל-קראעין, בת 4
הילדה רפיף אל-קראעין, בת 4 במותה, נפגעה במאי בשנה שעברה מירי של כדור תועה בזמן ששיחקה על גג ביתה בשכונת עיסאוויה. היא אושפזה במצב אנוש במחלקת טיפול נמרץ בבית החולים הדסה עין כרם, אולם אחרי שבוע וחצי נאלצו הרופאים לקבוע את מותה. רפיף נפגעה מהירי בראשה אחרי סעודת האפטאר לשבירת צום הרמדאן.
"אנחנו עוד מרגישים את הכאב", אמר השבוע קרוב משפחתה של הילדה. "תמיד נזכור את הילדה שאיבדנו בגלל ירי. ילדה שהייתה משחקת וצוחקת, ותוך שניות הכול נעלם. עד מתי אלה שמשתמשים בנשק לא יבינו שהם מסכנים חיים של חפים מפשע? כואב לי מאוד כשאני שומע על עוד מקרים של אנשים שנהרגו מכדור תועה".
חנאן זלום, בת 4
באוגוסט בשנה שעברה נהרגה בנסיבות דומות בעיסאוויה הילדה חנאן זלום, גם היא בת 4 במותה. אלמונים פתחו באש ואחד הכדורים פגע בילדה. היא פונתה אז לבית החולים שערי צדק לאחר ניסיונות החייאה ממושכים, אבל עם הגעתה למוסד הרפואי נקבע מותה.
נאדר סלאימה, בן 55
האלימות במזרח ירושלים גבתה בספטמבר האחרון גם את חייו של השייח נאדר סלאימה. הירי שפגע בו בשוגג התרחש במהלך קטטה המונית בין שתי משפחות בכפר א-זעים. השייח נפגע בפלג גופו העליון - ומותו נקבע במקום.
הטרגדיה אירעה כמה ימים לפני שהשייח, בן 55 במותו, היה אמור להוביל את בנו לנישואיו. "כולם ידעו שהוא מסוג האנשים שעוזרים לאחרים", ספד אז לשייח תושב הכפר מחמוד אחמד. "הוא נפגע מירי מבלי שעשה דבר, חבל שאיבדנו איש כזה".
מרים אלתקרורי, בת 21
מרים אלתקרורי נהרגה בתחילת השבוע מירי בעת ששהתה במרפסת ביתה בעקבות קטטה בין משפחות בשכונת ואדי ג'וז. מרים, בת 21 במותה, פונתה לבית החולים אל-מקאסד במזרח ירושלים, שם נקבע מותה. עוד ארבעה בני אדם נפצעו בקטטה עצמה, שבה נעשה שימוש גם בבקבוקי תבערה וזיקוקים.
עאישה, אמה של הצעירה המנוחה, אמרה: "אני לא מעכלת שהבת שלי נהרגה. לא ציפיתי שהירי הזה יפגע בה, היא חסרה לנו מאוד. היא חזרה מהמסגד ונפלה קורבן לקטטה. הבת שלי הייתה מחוננת ודאגה שיהיה לה עתיד טוב. היא הייתה הפרח של המשפחה. אני מאוד מקווה שלא יהיו לנו עוד אסונות כאלו".
רנין, תושבת מזרח ירושלים, אמרה: "בזמן הקטטה בוואדי ג'וז עברתי שם יחד עם בעלי ושלושת ילדינו וכמעט נפגענו מהירי. נאלצנו להיכנס לאנשים שאנחנו מכירים וחיכינו שם שעתיים עד שהאירוע נרגע. במקום שיפעלו להרגעת הרוחות, מסכנים את חיי האנשים והתוצאה שצעירה נהרגה".
עבד מקדסי, אף הוא תושב מזרח ירושלים, אמר: "לדעתי כל מי שמחזיק בנשק הוא פושע ורוצח. אי אפשר להגיד על אנשים 'נהרגו מירי תועה', זה רצח וצריך להעניש את היורים כרוצחים ולא ככאלה שגרמו למוות בלי כוונה. אנחנו צריכים להילחם נגד אלה שמשתמשים בנשק, אחרת הם ימשיכו בפשיעה שלהם".
תושב אחר אמר: "אם הנשק הזה היה מכוון לעבר יהודים, מזמן היו מבצעים חיפושים ומשמידים אותם, אבל כשמדובר בערבים תמיד מפקירים. ארבעה נהרגו מכדור תועה ולא שמענו על עצורים".
במשטרה מסרו בתגובה כי "חקירות מקרי רצח מנוהלות באופן יסודי ומקצועי תוך חתירה בלתי מתפשרת להגיע לחקר האמת ולהבאת החשודים לדין, ללא קשר לזהות הקורבן או הרוצח. חקירות תיקי רצח נמשכות עד לפענוחם תוך השקעת משאבים רבים וביצוע מגוון רחב של פעולות חקירה במישור הגלוי והסמוי, לאורך זמן ובכל האמצעים העומדים לרשותנו. בשנה החולפת פענחה המשטרה עשרות מקרי רצח בישראל ואחרים מצויים בחקירות פעילות שנמצאות בעיצומן.
"בכל הנוגע לאלימות ומקרי רצח בישובי החברה הערבית בישראל, הרי שלצערנו אירועי אלימות וירי מתרחשים לעיתים קרובות מדי בקרב החברה הערבית בישראל, רובם על רקע סכסוכים פנימיים הגולשים לאלימות כשלא פעם עוברי אורח תמימים מקפחים את חייהם. המשטרה פועלת בנחישות לאורך כל ימות השנה נגד סחר ושימוש באמל"ח, בכל זמן ובכל מקום, ומדי יום נתפסים נשקים ואמצעי לחימה בפעילות משטרתית יזומה. מתחילת השנה נתפסו בישובי החברה הערבית אלפי כלי נשק ופריטי אמל״ח שונים, נעצרו חשודים רבים, והוגשו מאות כתבי אישום נגד עבריינים.
"לצד זאת, רק שיתוף פעולה עמוק בין החברה הערבית למשטרת ישראל, יובילו לשינוי לצד המשך המאבק הנחוש והבלתי מתפשר של המשטרה נגד האלימות החמורה בכלל ובמגזר הערבי בפרט. נמשיך לפעול למניעה, חשיפה ולחקירה יסודית של עבירות אלימות חמורה ולמיצוי הדין עם העבריינים באשר הם".
פורסם לראשונה: 22:42, 19.04.21