המשרד להגנת הסביבה זיהה הבוקר (שבת) בטיסת סיור כתמי זיהום בים מול כמה חופים בחיפה. על פי ההערכות, 170-160 ק"מ של רצועת חוף, מראש הנקרה ועד לחוף אשקלון, זוהמו באופן משמעותי בעשרות טונות של זפת. נכון לרגע זה, מקור הזיהום עדיין אינו ידוע, אך על פי סוג הזפת ומרקמה, נראה כי מדובר בפליטה של שמנים או נפט מכלי שיט שעבר מול חופי ישראל.
בטיסת הסיור המיוחדת התגלו כתמי זיהום בים במרחק של 500-200 מטרים מהחוף, הנעים לכיוון היבשה. הכתמים התגלו מול חוף הגולשים-בת גלים והחוף השקט בחיפה. במשרד להגנת הסביבה בוחנים אמצעי טיפול מתאימים טרם הגעת הזיהום לחופים.
בהערכת המצב שקיימה אתמול השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל עם ראשי הרשויות החופיות היא עדכנה כי בהמשך להנחייתה, חברי הנהלת הקרן לזיהום ים אישרו באופן עקרוני תמיכה ברשויות לטיפול בנזקי הזפת שהגיעה לחופים שבתחומן. "אישרנו העברת תקציבי חירום לרשויות המקומיות לטובת הטיפול באירוע, ובקרוב נקדם את הנושא כדי שתקבלו את הכספים הדרושים למשימה", אמרה השרה.
במשרד להגנת הסביבה מוסיפים: "משום שמדובר באירוע שבו הזיהום הוא בצורת זפת חצי מוצקה או מוצקה לגמרי, ומכיוון שהזפת פגעה בחופים בזמן סערה, אנו ניצבים בפני מצב שבו פרט לזפת, ישנם סוגים שונים של פסולת בחופים - שחלקם זוהמו מהזפת וחלקם לא. לכן, האסטרטגיה הנכונה לפינוי הפסולת מהחופים היא בניקוי ידני, תוך הפרדה ככל הניתן בין הפסולת השמנית לחול ולפסולת הרגילה – מה שמקשה על הניקוי".
אוספים זפת בידיים: "אי אפשר עם ציוד כבד"
בתוך כך, יותר מ-2,500 מתנדבים פנו לעמותת "אקואושן" שמכשירה מתנדבים לניקיון חופים בשעת חירום וזיהום. משעות הבוקר אספו מתנדבים יחד עם אנשי המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים באופן ידני זפת בחופים רבים ברחבי הארץ.
בחוף נווה ים עבדו 20 מתנדבים במשך ארבע שעות. "הצלחנו לנקות כ-200 מטר חוף באופן ידני. ניקינו ממש כמו בפינטצה, כי אי אפשר עם ציוד כבד. אנחנו אוספים כמה שפחות חול וכמה שיותר זפת. עלויות הפינוי הן מאוד גבוהות ולכן עדיף ניקוי ידני. אספנו יותר מ-3 טונות של פסולת שומנית רק ב-200 מטר הללו. צריך את המאמץ הזה להכפיל לכל החופים בארץ. מדובר במבצע גדול מאוד", אומרת ד"ר מיכל שטרן, רכזת הרשת הארצית של מתנדבי חירום ים בעמותת "אקואושן".
גם אל חופי תל אביב והרצליה הגיעו משעות הבוקר מתנדבים רבים, יחד עם צוותים של עובדי העירייה. ראש העיר הרצליה משה פדלון הכריז הבוקר על "מצב חירום אקולוגי" בכל חופי הים של העיר. על פי החלטת ראש העיר, יאורגנו ממחר הסעות מיוחדות לתלמידים ולחניכי תנועות הנוער שיגיעו לחופים כדי לסייע באיסוף הזפת.
"מדובר באסון אקולוגי ובמצב חירום של סביבת החוף. אנו זקוקים לעשרות ידיים עובדות וציוד על מנת את שאריות הזפת", אמר פדלון. "מעבר לפגיעה המיידית בחי ובצומח, החשש הגדול הוא מפני חלחול המזהמים אל מי התהום".
כמויות גדולות של זפת החלו להיפלט לחופי ישראל מיום רביעי בבוקר. בתחילה התגלה החומר בחופים של המועצה האזורית חוף הכרמל, אך מאוחר יותר התפשט הזיהום לחופים נוספים ברחבי הארץ - ולמעשה הזפת התגלתה מחופי המועצה האזורית מטה אשר בצפון ועד לחופי המועצה האזורית חוף אשקלון בדרום.
לפי הערכות, ייקח עשרות שנים לשקם את הנזקים שנגרמו לבעלי החיים ולחופים. בין היתר נפגעו צבי ים, שחפים ועוד בעלי חיים. ד"ר רות יהל, אקולוגית ימית ברשות הטבע והגנים, אמרה כי זהו "אסון עברונה של חופי ישראל". לדבריה, מימדי ההרס המלאים טרם התבררו.
מאיה יעקבס, מנכ"לית עמותת צלול, אמרה כי "בעוד אדמת ישראל כוסתה בשלג לבן, חופי ישראל כוסו בזפת שחורה ואנו עדים למראות קשים של נזקים כבדים ובעלי חיים שנפגעו, שאיננו מורגלים בהם וייקח זמן לשקם במלואם. זו קריאת השכמה למדינה לבלום את המשך הרחבת תעשיית הגז והנפט בים, שמנוהלים בשיטת 'סמוך' בלי פיקוח ואכיפה מספקים, למנוע את פרויקט קצאא שצפוי להוביל מאות מכליות נפט לחופי אילת ואשקלון כל שנה, להקים מערך חירום להתמודדות עם זיהום ים ולעבור לאנרגיות מתחדשות שאינן מזהמות. צלול דורשת חקירה מקיפה ושקופה כדי למצוא את האשמים ולהביאם לדין".
מרשות הטבע והגנים נמסר כי היא עוסקת במיפוי האזורים שנפגעו מהזפת, וכי בשלב זה הציבור מתבקש לא להגיע לחופים ולנקות באופן עצמאי. "הניקוי דורש שימוש באמצעי מיגון מתאימים על מנת לשמור על הבריאות ופינוי מוסדר לאתר מתאים. אנחנו נערכים למבצע רחב, ובוחנים מהן הדרכים הנכונות ביותר לפעול מבחינה מקצועית ומינהלית".
מי שמעוניין להתנדב בניקוי החופים מוזמן להשאיר פרטים במייל של רשות הטבע והגנים (Hitnadvut@npa.org.il) או להירשם בטופס באתר עמותת "אקואושן".