ממשלת לבנון הכריזה הערב (יום ד') על מצב חירום בביירות למשך שבועיים בעקבות הפיצוץ האדיר שהחריב אתמול את הנמל בבירה, ועל שליחת האחראים על האחסון והבטיחות בו למעצר בית. לפחות 135 בני אדם נהרגו בעקבות הפיצוץ של 2,750 טונות של אמוניום חנקתי שאוחסנו בנמל ועוד כ-5,000 נפצעו. עשרות בני אדם עדיין נעדרים.
שרת התקשורת הלבנונית, מנאל עבד א-סמד, הודיעה בהצהרה כי הפקידים האחראים על תפעול הנמל, האחסון בו והבטיחות מאז 2014 – אז אוחסן שם האמוניום החנקתי – ישהו במעצר בית עד שייקבע מי אחראי לאסון. הצבא יפקח גם על מעצר הבית. לא ברור בכמה פקידים מדובר ועד כמה הם בכירים.
השרה אמרה עוד כי ועדת חקירה מיוחדת תוקם ותתחיל לעבוד מיד. הוועדה תציג את מסקנותיה בתוך חמישה ימים. הממשלה תקים גם צוות מיוחד לניהול המשבר.
החוקרים בלבנון מעריכים שהפיצוץ הוא תוצאה של תאונה שנגרמה מרשלנות ולא של חבלה מכוונת. מנהל הנמל של ביירות אמר בצהריים כי אנשיו ידעו שמדובר בחומרים מסוכנים – אבל לא ידעו עד כמה. הוא עצמו הדגיש כי החומרים נותרו מאוחסנים בנמל בהוראת בית המשפט.
א-סמד אמרה כי "כל מי שיעלה חשד שיש לו אחריות למחדל ייחקר". היא הוסיפה כי הממשלה הכריזה על ביירות "אזור מוכה אסון", ואישרה מתן אשראי מיוחד בסך 100 מיליארד לירות לבנוניות כדי לסייע לנפגעים ולפצות את משפחות ההרוגים. משפחות שאיבדו את בתיהן בפיצוץ יתאכסנו בבתי ספר ובתי מלון. עוד הוחלט כי לאור הפגיעה במצבורי החיטה, תוגבל בינתיים מכירת הקמח למאפיות בלבד.
מפרטים שהגיעו לידי סוכנות הידיעות רויטרס עולה כי הרשויות בלבנון היו מודעות לסכנה הנשקפת מהאמוניום החנקתי שאוחסן בנמל והתפוצץ אתמול. מתברר כי במשך השנים דנו כמה ועדות ושופטים בשאלה מה לעשות במצבור המסוכן, אבל לדברי מקור לבנוני ששוחח עם הסוכנות – לא ניתנה הוראה לסלק את החומרים או להיפטר מהם.
לדברי המקור, מהחקירה הראשונית עולה כי השריפה שגרמה בסופו של דבר לפיצוץ החלה בביתן 9 בנמל ומשם התפשטה לביתן 12, שבו אוחסן האמוניום החנקתי – חומר המשמש בין השאר לדישון אבל גם להכנת פצצות. מקור נוסף, המקורב לעובד בנמל, סיפר שצוות שבדק את המאגר המסוכן לפני כחצי שנה הזהיר שאם הוא לא יסולק משם, החומר "יפוצץ את כל ביירות".
מנכ"ל שירות המכס הלבנוני, בדרי דאהר, אמר בצהריים כי הרשות שלחה למערכת המשפט לא פחות משישה מכתבים שבהם הזהירה מהסכנה הטמונה במצבור: "ביקשנו שיוציאו אותו מגבולות לבנון אבל זה לא קרה. נניח למומחים ולגורמים הנוגעים בדבר לקבוע למה".
בתוך כך, בית הדין הבינלאומי המיוחד בהאג שחקר את רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי ב-2005 הודיע הערב על דחיית פרסום פסק הדין בעקבות הפיצוץ בביירות. הקראתו נדחתה מיום שישי הקרוב ל-18 באוגוסט. ארבעה פעילי חיזבאללה מואשמים ברצח ראש הממשלה לשעבר.