בבית החולים בטורינו נאבקים על חייו של הניצול היחיד מאסון הרכבל, והרשויות באיטליה כבר פתחו בבדיקה מה הוביל לקריסת הקרון. באסון נספו 14 מתוך 15 האיש שהיו בקרון, ובהם חמישה ישראלים - עמית בירן, בן 30, רעייתו טל פלג-בירן (26), בנם הקטן תום בן השנתיים, סבה של טל יצחק כהן (81) ואשתו השנייה של יצחק, ברברה קונינסקי (71).
אחיו של תום, איתן בן החמש, מאושפז במצב קשה. לפי העיתון האיטלקי "קוריירה דלה סרה", מצבו של איתן יציב, והוא מורדם ומונשם. בתמונה מאיטליה נראים יצחק וברברה ביחד עם שני הילדים הקטנים, והאבא עמית - ובצילום האחרון נראה יצחק מביט מהרכבל ביחד עם הנין איתן, דקות לפני הטרגדיה העצומה.
האסון באיטליה - כתבות נוספות:
• תום הקטן, הוריו עמית וטל - וסבה וסבתה של האם נספו באלפים
• נלחמים על חיי איתן בן ה-5, עדות דודתו: גיליתי בהודעת SMS
שר התחבורה באיטליה אנריקו ג'יובניני, שנמצא בדרכו לזירת האסון בהרי האלפים, הודיע כי הוקמה ועדה שתחקור את הסיבות הטכניות לאסון, והתביעה בודקת אם יש מקום להגיש אישומים פליליים. במשרד התחבורה האיטלקי אמרו כי מבדיקה ראשונית של רקורד הבטיחות של הרכבל עלה כי המבנה כולו עבר שיפוץ באוגוסט 2016, ונעשתה בדיקת תחזוקה ב-2017.
לדבריהם, בסוף השנה שעברה נעשו בדיקות בכבלים עצמם, כולל בדיקות מגנטיות בכבלים הראשיים של הרכב: הכבל שמושך את הקרון במעלה ההר, כבל התמיכה שמחזיק את הקרון וכן כבלי החילוץ. במשרד התחבורה האיטלקי אמרו כי בדצמבר נעשתה בדיקה ויזואלית נוספת.
ראש העיירה סטרזה, שסמוך לה אירע האסון, ציטטה עדי ראייה שאמרו כי שמעו שריקה חזקה, כנראה בעת שהכבל נשבר. היא אמרה כי הקרון נע לאחור עד שכנראה פגע בעמוד – ואז נפל מגובה רב לקרקע. מתיאו, אחד המחלצים, העריך בפני "קוריירה דלה סרה" כי "זה לקח 8-10 שניות, לכל היותר".
"הוא התרסק, הקרון התרסק", צעק אדם שחיכה לתורו לעלייה לקרון, שעם הפגיעה בקרקע יצר מכתש. "כאילו פצצה התפוצצה", אמרו עדי ראייה. עקב המדרון התלול, הקרון התגלגל במורד עוד עשרות מטרים עד שנעצר בעצים.
כוחות ההצלה זיהו רק חמישה אנשים בתוך הקרון, כולם מתים. גופותיהם של השאר נמצאו מחוץ לקרון, חלקם במרחק של 30 עד 40 מטרים משם. השאלה הגדולה היא מדוע בלמי החירום לא פעלו.
"שוחחתי אתמול עם נשיא מחוז פיימונטה שטורינו היא עיר בירתו. הוא אמר לי אתמול שהממצאים הראשונים הם שהכבל נקרע והייתה תקלה בבלם החירום של הרכבל", אמר לאולפן ynet שגריר ישראל באיטליה, דרור אידר. הוא הרחיב על מצבו של הילד היחיד ששרד ואמר: "איתן הקטן עבר ניתוח מאוד מורכב, הוא גם סובל משברים בכל הגוף".
זוג ההורים הצעיר, עמית וטל, התגוררו בעיר פאביה שבמחוז לומברדיה בצפון איטליה. עמית למד שם רפואה, ועבד למחייתו כמאבטח בבית ספר יהודי בעיר. אחותו של עמית שנהרג, איה, נמצאת בבית החולים ליד מיטתו של איתן. אחיו של עמית, ואחיה ואביה של טל, יטוסו הלילה לאיטליה.
יחד עם ההורים ובנם התינוק נספו כאמור סבה של האם יצחק ואשתו השנייה ברברה, שהתגוררו בישראל. הזוג הגיע לבקר את הנכדה טל, את עמית והנינים רק ארבעה ימים לפני האסון. על פי העיתון האיטלקי "קוריירה דלה סרה" כל החמישה יצאו אתמול לטיול במחוז פיימונטה שבו אירע האסון.
האחות איה בירן, רופאה מפאביה שמתגוררת באיטליה ב-17 השנים האחרונות, הגיעה כאמור לבית החולים שבו מאושפז איתן. "איבדתי את אחי עמית, את גיסתי טל ואת תום הקטן, ילד מתוק רק בן שנתיים", סיפרה לתקשורת האיטלקית. "גיליתי את זה ב-SMS מחברים שכתבו לי הודעת השתתפות בצער. לא ידעתי בהתחלה מה קרה ובהתחלה חשבתי שנפל עוד טיל בישראל. אז התקשרתי לאחי והוא לא ענה, וגם גיסתי לא ענתה. באותו רגע הבנתי שמשהו קרה, האישור הגיע אחרי שעתיים".
לדבריה, "הבנו שהוא חי רק כשראינו שהשם שלו לא ברשימת ההרוגים. ראיתי ברשימה הזו גם את הסבים של טל, שני מבוגרים אחרי חיסון קורונה, שהגיעו לאיטליה כדי לבקר את הנינים. עם הטילים בישראל לא חשבנו לרגע שמשהו כזה יקרה כאן באיטליה. אני דואגת להורים שלי. זו טרגדיה ענקית".
בקריסת הרכבל בצפון איטליה נהרגו בסך הכול 14 בני אדם, אחד מהם אזרח איראני, מתוך 15 שהיו בקרון הרכבל שקרס. על פי הדיווחים באיטליה הרכבל שקרס הסיע תיירים ומקומיים מהעיירה סטרזה, על גדות אגם מאג'ורה, לפסגת ההר מוטרונה – בגובה 1,400 מטר מעל פני הים.