• עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
• הביטולים והחילוצים: כל מה שצריך לדעת לקראת הסגר ביוון
יוון: שיא במספר הנדבקים לפני הסגר
על רקע ההכרזה על סגר שני ביוון, נרשם במדינה מספר שיא של נדבקים ביממה. 2,917 נדבקים חדשים אובחנו ביממה החולפת, לעומת 2,646 נדבקים יום קודם לכן. הרשויות ציינו כי מספר הנדבקים היומי עלה בימים האחרונים ב-20%.
הסגר ביוון ייכנס לתוקף מחר ויימשך לפחות שלושה שבועות. ראש הממשלה קיריאקוס מיצוטקיס אמר כי לא נותרה ברירה אלא להטיל סגר, נוכח העלייה בתחלואה בימים האחרונים והסביר כי ללא סגר יהיה העומס על יחידות הטיפול הנמרץ "בלתי נסבל", לדבריו. "בחרתי לנקוט צעדים משמעותיים מוקדם מאשר מאוחר", אמר מיצוטקיס, שבעבר אמר כי סגר שני הוא מוצא אחרון.
במסגרת ההגבלות החדשות ייסגרו כל החנויות ביוון מלבד סופרמרקטים ובתי מרקחת. תושבים שייצאו מהבית יידרשו להציג אישור, בדומה לסגר הראשון. בתי הספר היסודיים יישארו פתוחים, אך התיכונים ייסגרו.
ההכרזה על הסגר הובילה אזרחים רבים למהר ולהזמין תור במספרה. "זה טירוף מוחלט, לא עשינו הפסקה כדי לנשום", אמר ספר במרכז אתונה. אך בהמשך הודיעו הרשויות כי הספרים יוחרגו ויוכלו להמשיך לעבוד עוד יומיים אחרי כניסת הסגר לתוקף.
איטליה: זעם במחוזות שהוגדרו "אדומים"
המנהיגים המקומיים באיטליה הביעו זעם ותסכול בעקבות החלטת הממשלה ברומא על תוכנית "רמזור", שבמסגרתה חלות על חלק מהמחוזות הגבלות חמורות יותר מאשר על מחוזות אחרים.
באיטליה כולה אובחנו ביממה החולפת 34,505 נדבקים חדשים בנגיף הקורונה. זהו הנתון היומי הגובה ביותר מפרוץ המגפה במדינה. כמו כן מתו 445 חולים מהנגיף, לעומת 352 מתים יום קודם לכן. זוהי הפעם הראשונה מאז חודש מאי שבו מספר המתים ביממה גבוה מ-400.
ראש הממשלה ג'וזפה קונטה הודיע שלשום כי ארבעה מחוזות יוגדרו "אדומים" - בהם המחוז המאוכלס ביותר, לומברדיה ומחוז קלבריה שבדרום המדינה. באזורים האדומים יוטל מעין סגר חלקי. שני מחוזות נוספים הוגדרו "כתומים" ויספגו מגבלות מחמירות פחות, ואילו יתר 14 המחוזות יוגדרו "צהובים" ויהיו תחת מגבלות קלות בלבד. כעת תושבים רבים באזורים האדומים שוב יידרשו להישאר בבתיהם, למשך שבועיים לפחות.
"הבקשות שלנו אפילו לא נשקלו, זו סתירת לחי ללומברדיה", אמר מושל המחוז, אטיליו פונטנה. הוא קרא לממשלה להמתין עוד כמה ימים כדי לבדוק אם יש השפעה להגבלות שהוטלו בחודש שעבר. לומברדיה, שבה נמצאת הבירה הכלכלית מילאנו, הייתה המוקד העיקרי של המגפה מאז התפרצה באיטליה, ושלשום אובחנו בה 8,822 נדבקים חדשים.
בקלבריה המצב גרוע פחות, עם פחות מ-300 נדבקים חדשים שהתגלו אתמול. עם זאת בממשלה הביעו חשש שבתי החולים במחוז לא יצליחו להתמודד עם התפרצות גדולה. למרות זאת מנהיגי האזור נאבקו בהחלטה להכריז עליו כאזור אדום. "לאזור הזה לא מגיע להיות מבודד, זה עלול להיות קטלני לכלכלה", אמר המושל המקומי נינו ספירלי.
גם באי סיציליה הביעו כעס על ההחלטה להגדירה אזור כתום, והמושל נלו מוסומצ'י אמר כי מדובר בהחלטה פוליטית. הוא הביע תמיהה על כך שהמחוזות לאציו וקמפניה, שבהם יש מושלים ממפלגת השלטון, הוגדרו צהובים. מושל קמפניה וינצ'נזו דה לוקה דווקא מתח ביקורת על ההחלטה שלא להטיל הגבלות מחמירות יותר בכל רחבי המדינה ואמר כי העוצר הליל הוא צעד חלש מדי שמשפיע בעיקר על "כלבים משוטטים", כלשונו.
צרפת: אין טייק-אוויי בפריז בלילה
בעוד צרפת נמצאת בסגר, הוחלט להטיל מגבלה נוספת בפריז ולאסור על משלוחים ואיסוף עצמי של אוכל ומשקאות אלכוהוליים בלילות, מהשעה 22:00 עד 6:00 למחרת בבוקר. הגבלה זו תיכנס לתוקף היום בלילה.
הנשיא עמנואל מקרון החליט בחודש שעבר להטיל סגר נוסף כדי לבלום את הזינוק בתחלואה במדינה. במסגרת הסגר נסגרו חנויות לא חיוניות ואזרחים שיוצאים מהבית צריכים לשאת מסמך שמצדיק זאת. אך שבוע אל תוך הסגר, בצרפת עדיין מאובחנים נדבקים רבים ואתמול נמצאו בה עוד 58,046 בני אדם חיוביים לקורונה – נתון שיא ליממה. 363 חולים נוספים מתו. במחלקות הטיפול הנמרץ במדינה מורגשים עומסים ויותר מ-4,000 מיטות בהן תפוסות על ידי חולי קורונה.
המסעדות, שנסגרו בעקבות ההגבלות החדשות, הורשו להמשיך לספק משלוחים ומזון באיסוף עצמי. אך ברשויות סבורים כי בשעות הלילה לקוחות ושליחים רבים יוצרים התקהלויות. "כשאנשים לא עומדים בכללי המשחק ומעמידים בסיכון את בריאותם של אנשים רבים, אז צריך להטיל הגבלות חדשות", אמרה ראש העיר אן הידלגו בריאיון לטלוויזיה. בשבוע שעבר אמר גורם בממשלת צרפת כי בפריז נערכות "מסיבות מחתרתיות וארוחות פרטיות", ולכן צריך להטיל בה עוד הגבלות.
רשויות הבריאות במחוז פריז עדכנו כי מיטות הטיפול הנמרץ נמצאות בתפוסה של 92% עם 1,050 חולי קורונה ועוד 600 מטופלים שסובלים מבעיות אחרות.
דנמרק: סגר חלקי באזור שבו התגלו חורפנים נגועים
בדנמרק הטילה הממשלה מגבלות תנועה על יותר מ-280 אלף תושבים בצפון-מערב המדינה, כדי למנוע את התפשטות נגיף הקורונה שבו נדבקו בני אדם מחורפנים. בחוות באזור אובחנו חורפנים חיוביים לקורונה, ולפחות עשרה בני אדם נדבקו בנגיף מבעלי החיים המגודלים במסגרת תעשיית הפרוות.
הממשלה בקופנהגן הביעה חשש שהנגיף יעבור מוטציה בבעלי החיים, מה שיקשה על פיתוח החיסון. מוקדם יותר השבוע הוחלט להשמיד כמיליון חורפנים רק באזור שבו התגלו החיות הנגועות, אך שלשום כבר הוחלט להשמיד את כל 17 מיליון החורפנים ברחבי המדינה.
"מהערב התושבים בשבע ערים בצפון יוטלנד מתבקשים לא לצאת מהעיר, כדי למנוע את התפשטות הנגיף", אמרה ראש ממשלת דנמרק מטה פרדריקסן במסיבת עיתונאים. אזרחי דנמרק וזרים התבקשו שלא להגיע לאזור, וכמו כן המסעדות והברים ייסגרו בו ממחר.
הגל השני הגיע גם לשבדיה
בשבדיה, שנוקטת מדיניות של הימנעות מסגרים מראשית ההתמודדות עם המגפה, נרשם מספר שיא של נדבקים בקורונה ביממה, וכן עלייה במספר החולים המאושפזים בבתי החולים. ביממה החולפת אובחנו בה 4,034 נדבקים נוספים, לפי נתוני סוכנות הבריאות במדינה.
בימים האחרונים נשבר כמה פעמים שיא הנדבקים, במסגרת הגל השני של התחלואה בנגיף שהגיע לשבדיה אחרי מדינות אחרות באירופה וצובר כעת תאוצה. עם זאת בסוכנות הבריאות ציינו כי בגל הראשון באביב מספרי הנדבקים כנראה היו גבוהים יותר, אך הם לא התגלו בגלל מספר בדיקות נמוך באותה תקופה.
אתמול הודיע ראש הממשלה סטפן לופבן כי הוא נכנס לבידוד ויעבור בדיקת קורונה. זאת למרות שלא נחשף לחולה מאומת, אלא מכיוון שגילה כי אדם שבא איתו במגע קרוב פגש אדם אחר שאובחן כחולה קורונה.