בארצות הברית נמשך היום (שבת) המצוד אחרי המוני המתפרעים שתועדו במצלמות האבטחה, הטלוויזיה והטלפונים פורצים השבוע לבניין הקונגרס בניסיון לסכל את מינויו של ג'ו ביידן לנשיא, ובסוף השבוע בוצעו כמה מעצרים נוספים. למשימה נרתמים ביממות האחרונות לא רק סוכני ה-FBI, אלא גם המוני גולשים באינטרנט, שביוזמתם-שלהם עורכים למובילי המהומות "מסדר זיהוי" מקוון.
מהומות הקפיטול – העדכונים האחרונים:
• הליך הדחה, בסוף הכהונה: עוד כתם היסטורי על טראמפ
• טוויטר הודיעה: חשבונו של טראמפ נחסם לצמיתות
• טראמפ: "לא אגיע לטקס ההשבעה של ביידן"
• מתבודד ושוקל חנינה לעצמו: ימיו טראמפ האחרונים
באינסטגרם פעל בימים האחרונים חשבון מיוחד תחת השם Homegrown Terrorists ("טרוריסטים מבית"), שבו הוצגו תמונותיהם של עשרות מתפרעים עם קריאה לגולשים למסור פרטים עליהם. בכל פעם שאחד מהם זוהה – העלו מנהלי העמוד את תמונתו בצירוף פרטיו האישיים וכיתובים המביישים אותו. בשעות האחרונות נסגר העמוד, כנראה בשל תלונות שהתקבלו בהנהלת אינסטגרם, אך מסדרי הזיהוי נמשכים בפלטפורמות אחרות, בהן טוויטר.
כך או כך, חקירת ה-FBI נמשכת במלוא המרץ, ונכון לאמש קיבלה הבולשת הפדרלית יותר מ-4,000 טיפים מגולשים ברשת לגבי זהותם של הפורצים והמתפרעים. נוסף על כך קיבלה עוד טיפים רבים בטלפון. אנשי מודיעין ממיינים את המידע, מצליבים אותו ומעבירים את החומר הרלוונטי אל הסוכנים בשטח כדי שיעצרו את האחראים למהומה. הם משתמשים גם בתוכנות לזיהוי פנים.
שלום מהקפיטול, חחח
בסך הכול נעצרו עד כה יותר מ-90 בני אדם החשודים או נאשמים בהתפרעות. אחד העצורים הוא ריצ'רד ברנט, הגבר שהצטלם ברברבנות בלשכתה של היו"ר הדמוקרטית של בית הנבחרים, ננסי פלוסי, אחרי שפרץ אליה, ואף השאיר לה פתק עם הכיתוב "לא נוותר" וכינה אותה מול המצלמות "כלבה". רבים מהפורצים כבר עזבו את תחומי וושינגטון וחזרו לבתיהם ברחבי ארה"ב, אבל שירותי הביטחון לא מתכוונים להניח להם. ברנט בן ה-60, למשל, נעצר בארקנסו: אחרי שהבין שתמונותיו פורסמו בכל כלי התקשורת הוא הסגיר את עצמו ל-FBI. אם יורשע, אפשר יהיה לגזור עליו עד שנה מאסר בכלא פדרלי.
הערב נודע כי בין העצורים גם אדם ג'ונסון בן ה-36, שתמונתו נושא את דוכן הנואמים של יו"ר בית הנבחרים פלוסי הפכה גם היא לאחת הבולטות באירועי הקפיטול.
כתב אישום כבר הוגש נגד ניק אוקס, חבר בכיר בארגון הימין הקיצוני Proud Boys, אותו ארגון שבעימות הנשיאותי הראשון בספטמבר טראמפ סירב לקרוא לו בפירוש להימנע מאלימות. האישום נגד אוקס מבוסס על תמונה שהוא עצמו פרסם בטוויטר, ושבה הוא נראה מעשן סיגריה בקפיטול. הוא הצמיד לה את הכיתוב: "שלום מהקפיטול חחח".
מי שעוד הפליל את עצמו הוא דרק אוונס, חבר בית המחוקקים של מערב וירג'יניה, שהעביר שידור חי שבו תיעד אותו ואת חבריו מסתערים על הקפיטול. בשידור החי נשמע אוונס מכריז בצעקות: "אנחנו בפנים, אנחנו בפנים בייבי!", בעודו נע קדימה עם המוני הפורצים. "תירו גז מדמיע, לא אכפת לנו. אנחנו משתלטים בחזרה על המדינה שלנו". הוא נשמע גם קורא "איפה ה-Proud Boys?".
בהמשך מחק אוונס את הסרטון, אבל המחיקה לא עזרה לו: אתמול הוגש נגדו כתב אישום, ופוליטיקאים רבים קוראים לו כעת להתפטר. גולשים ברשתות החברתיות זיהו בין הפורעים עוד חמישה חברים רפובליקנים בבתי מחוקקים של מדינות שונות בארה"ב – אלה של מונטנה, פנסילבניה, טנסי, וירג'יניה ומינסוטה.
אליזבת לא מבינה: "אמא, בואי לקחת אותי"
דמות אחרת שהתלבטה בין הפורעים, אף שלא הצליחה לפרוץ לעומק הקפיטול, היא צעירה שזכתה ביומיים האחרונים לכינוי "אליזבת מנוקסוויל". ברחבי הרשת הפך לוויראלי סרטון של אליזבת, שבו היא נראית מוחה דמעות מעיניה במגבת אחרי שרוססה בגז מדמיע בזמן שניסתה לפרוץ לקונגרס. היא מזדהה בפני מצלם הסרטון, כתב של אתר "יאהו", כ"אליזבת מהעיר נוקסוויל, טנסי", ומתלוננת בפניו שרוססה בגז מדמיע כשניסתה להיכנס לקפיטול. כששאל אותה מדוע ניסתה בכלל להיכנס, השיבה בתמימות, כמי שזכותה והחוויה הגדולה שהובטחה לה נגזלו ממנה: "אנחנו מסתערים על הקפיטול! זאת מהפכה!".
עד מהרה הפכה אליזבת למושא ללעג ברשת, ורבים לגלגו על דבריה שמהם השתמע כאילו היא אינה מבינה שניסיון לחולל מהפכה הוא אירוע אלים ומסוכן, שבו היא צפויה להיתקל בהתנגדות. "אליזבת רוצה לדעת איפה הפוּד-קורט (אזור ההסעדה במרכזי קניות) במהפכה", צחק גולש אחד, ואחר כתב: "אמא? זאת אליזבת. את יכולה לבוא לקחת אותי? המהפכה הזאת כבר לא כיפית :-(((".
גולשים פחות משועשעים ענו לה ברצינות: "עליי ריססו גז מדמיע כי עמדתי עם שלט באמצע הרחוב, אבל אוקיי אליזבת", כתב גולש על חווייתו מהפגנה שבה השתתף במחאה על האלימות נגד שחורים. גם סלבריטאים הגיבו על הסרטון, ושחקן ה-NBA דוויין ווייד כתב בטוויטר: "אוייייי, היא לא יכלה להאמין שמרססים עליה גז מדמיע כשהיא פרצה לקפיטול. אליזבת המסכנה".
ראיתי אותך בטלוויזיה: הפורצים לקונגרס מפוטרים
גולשים ציינו כי בין המוני המפגינים מול הקפיטול תועד גם ג'ייסון אלן אלכסנדר, מי שבשנת 2004 היה נשוי לזמרת בריטני ספירס למשך 55 שעות, לפני שהשניים התגרשו. לא ידוע אם אלכסנדר, תומך מושבע של טראמפ, היה בין הפורצים לקונגרס, אבל בפייסבוק סיפר: "אני בוושינגטון הבירה. מיליונים הגיעו. איפה כל הפטריוטים שלי, אני ברכבת-טראמפ. מה תגידו לנכדים שלכם". עמוד הפייסבוק שלו מלא במסרים נגד עטיית מסכות.
מי שככל הידוע טרם נעצר הוא ג'ייק אנג'לי, אותו צעיר בן 33, תומך תיאוריית הקונספירציה QAnon, שצולם מתהלך במסדרונות הקונגרס כשלגופו תחפושת פרוותית וקרניים וכשגופו מאופר ומקועקע בכבדות. כמה מתמונותיו של אנג'לי הפכו למזוהות ביותר עם המהומות, והוא הפליל את עצמו בראיונות לכלי התקשורת תוך כדי האירועים כשסיפר על חלקו בהם.
רבים מהפורצים לקפיטול ייענשו לא רק על-ידי הדין הפלילי, אלא גם על-ידי מקומות העבודה שלהם. ביממה האחרונה מדווחים בארה"ב על כך שמעסיקים שונים שזיהו את עובדיהם בהתפרעות מפטרים אותם כעת. כך למשל בית דפוס במרילנד שמנהליו זיהו בטוויטר את אחד העובדים מתהלך במסדרונות הקפיטול כשעל בגדיו סמל החברה פיטר אותו למחרת. חלק מבעלי העסקים שעובדיהם זוהו בקפיטול סופגים כעת ברשת איומים שיוחרמו אם לא יפטרו אותם. עם המפוטרים נמנים לא רק עובדים זוטרים: גם מנכ"ל של חברת ניתוח מידע מפרברי שיקגו כבר סולק מהחברה אחרי שזוהה כאחד ממחוללי המהומה.
לתלות את מייק פנס
בתוך כך, ה-FBI מציעה פרס כספי של עד 50 אלף דולר למי שיספק מידע על האדם שבשיא המהומות התגלו שני מטעני צינור שהניח הן במטה המפלגה הדמוקרטית והן במטה המפלגה הרפובליקנית בוושינגטון. בתמונה שפרסמה הבולשת הפדרלית נראה האיש רעול פנים ועוטה כפפות כשהוא נושא חפץ כלשהו. לפי משטרת הקפיטול, שני המטענים שהניח יכלו לגרום נזק גדול.
בינתיים מצטברות עוד עדויות מליל המהומה. צלם של סוכנות הידיעות רויטרס שהיה במקום העיד כי בעת ההסתערות שמע לפחות שלושה תומכי טראמפ מדברים על רצונם לתלות למוות על עץ את סגן הנשיא מייק פנס, ומכנים אותו "בוגד". הוא העיד כי שמע עוד רבים אחרים מדברים בפשטות על רצונם להוציא להורג את פנס. בהפגנה ליד הקפיטול, יצוין, ניצב באותה העת עמוד תלייה, כאילו מוכן להוצאה להורג. CNN דיווחה כי סגן הנשיא עצמו ומשפחתו שמעו המוני מפגינים זועמים קוראים "איפה מייק פנס?" בעודם פושטים על הקפיטול.
פנס, נזכיר, הוא האיש שבידיו הפקיד החוק את ניהול ישיבת הקונגרס שבה נספרו קולות האלקטורים, אשר בחרו בג'ו ביידן לנשיא. טראמפ דרש מפנס לנצל את תפקידו כדי למנוע את ספירת הקולות ואת אישור הבחירה, אולם פנס, כמו מומחי משפט, הבהיר לנשיא שאין לו הסמכות החוקית לעשות זאת ושלכן לא יוכל להיענות לבקשה. בשעות שלפני הספירה הפעיל טראמפ לחץ כבד מאוד על פנס, כשבין השאר אמר שוב ושוב להמוני המפגינים שבאו לתמוך בו שפנס הוא האיש שבידיו הכוח להפוך את התוצאות ולתת לו ניצחון בבחירות, אף שאין בכך שמץ של אמת.
שוטר נהרג: הדגלים בחצי התורן
בוושינגטון ממשיכים לחקור גם את מותו של השוטר בראיין סיקניק, שנפצע במהלך העימותים עם המפגינים בקונגרס, ואז חזר למשרדו ושם התמוטט. הוא מת אתמול בבית החולים, ועם מותו עלה מספר ההרוגים באירועים בקפיטול וסביבו לחמישה. סיבת מותו הרשמית של סיקניק טרם נקבעה.
סיקניק, יליד ניו ג'רזי, היה איש המשמר הלאומי. אחיו, קן סיקניק, אמר שהוא היה גיבור, וביקש מהעולם לזכור אותו ככזה. אתמול הורתה יו"ר בית הנבחרים פלוסי להוריד את הדגלים בקפיטול לחצי התורן לזכרו של השוטר.
כל ארבעת המתים האחרים באירועי הקפיטול היו מפגינים תומכי טראמפ: אשלי באביט, אשת חיל האוויר לשעבר מקליפורניה שנורתה על-ידי שוטר אחרי שפרצה לקונגרס, ושלושה שמתו מ"מצבי חירום רפואיים".
שלושת המתים מלבד באביט הם בנג'מין פיליפס בן ה-50 מפנסילבניה, מייסד קבוצה של תומכי טראמפ ברשתות החברתיות שסייע להסיע לוושינגטון כמה עשרות מפגינים ממדינתו; קווין גריסון, בן 55 מאלבמה, שתמונה שפרסם ברשת החברתית נשאה את הכיתוב "אני בעניין! תתקשרו אליי, יש לי נשק ותחמושת!", ובמהלך המהומה לקה בלבו; ורוזאן בוילנד, בת 34 מג'ורג'יה, שהסיבה המדויקת למותה טרם פורסמה. יצוין כי אף שכל השלושה היו מעורבים בהפגנות הסוערות בקפיטול, לפחות חלקם לא פרצו אליו, וייתכן שאף שלושתם לא היו חלק מהמעשה.