במשך חצי מאה נשלטה עומאן על-ידי הסולטן קאבוס, עד שמת בשנה שעברה. עכשיו, עם סולטן חדש, לראשונה אי פעם יש לה גם יורש עצר. שמו ד'י יזן, הוא סומן רשמית כשליט הבא רק בשבוע שעבר, והוא בן 30 בלבד. בכך הוא מצטרף לדור חדש של בני מלוכה במדינות המפרץ הערביות שנקבעו כמנהיגים-לעתיד וממתינים כעת בצד עד שייקראו למשול.
עבור המפרץ זהו חידוש: במשך עשרות שנים שלטו באזור הזה אמירים ונסיכים שיורשיהם העתידיים לא היו תמיד ידועים, והתגבשותה של רשימה הולכת ומתארכת של יורשי עצר, חלקם בשלב מוקדם יחסית של חייהם, מעוררת התרגשות בקרב צעירי הממלכות והנסיכויות האלה. המינוי של יורשי עצר בא בד בבד עם תוכניות רפורמה שאפתניות שמקיימות מדינות במפרץ במטרה להפחית את תלותן הכלכלית במגזר הנפט ולבסס לעצמן כלכלה מגוונת יותר, שבה ימצאו הצעירים תחומי תעסוקה רבים יותר.
"בכמה מדינות, בהן סעודיה ואיחוד האמירויות, שכנותיה של עומאן, יש תיאבון אמיתי להנהגה של צעירים בני 30 ומשהו", אומרת אלנה דלוזייר ממכון וושינגטון לענייני מדיניות במזרח הקרוב. "גם אם האנשים האלה אינם משמשים כמנהיג הראשי, העובדה שיש צעירים בעמדות בכירות נוסכת בצעירים תקווה שרצונותיהם יתורגמו לכדי מדיניות בפועל".
לא לחכות למכתב
יורש העצר הטרי של עומאן, ד'י יזן בן היית'ם, כיהן עוד לפני ההכרזה כשר התרבות, הספורט והנוער העומאני, ובשבוע שעבר הוא הצטרף לרשימת השליטים-לעתיד המפרצית. ההכרזה בגלוי כי הוא יהיה השליט הבא הייתה צעד היסטורי, משום שבכל שנותיה כמדינה עצמאית לא היה לעומאן יורש עצר ברור.
התמונה הזו השתנתה בעקבות מותו של הסולטן קאבוס בגיל 79 בשנה שעברה: אף שהיה חולה שנים ארוכות, בשום שלב לא נקבע לו יורש חד-משמעי. אחרי מותו התכנסו בני משפחת המלוכה לישיבה, ובה נפתח מכתב חתום שהשאיר אחריו הסולטן המנוח, ובו שמו של המועמד המועדף עליו לשלטון. בעקבות פתיחת המכתב נבחר לסולטן היית'ם טארק אל-סעיד, בן דודו של הסולטן המנוח ואביו של יורש העצר שהוכרז בשבוע שעבר, ד'י יזן.
התקשורת הממלכתית של עומאן אמנם לא נקבה מפורשות בשמו של ד'י יזן כיורש העתידי של אביו, אבל צו מלכותי שפורסם ב-12 בינואר הבהיר כי זה בדיוק מעמדו: בצו ההוא נקבע כי מעתה השליטה בעומאן תועבר מהאדם המכהן כסולטן אל הבכור שבבניו, ולאחר מכן לבכור בבניו של זה, וכן הלאה. ד'י יזן הוא הבכור בבניו של הסולטן היית'ם, ולפיכך הוא היורש הוודאי. העובדה שלעומאן יש כעת שרשרת ירושה שלטונית ברורה מסלקת את חוסר הוודאות ומפחיתה את הסיכוי לתסיסה חברתית.
האנגלופיל מלונדון
תחת שלטונו של הסולטן המנוח קאבוס הפכה עומאן למדינה מודרנית המתגאה במערכת חינוך מתקדמת. מאז עלייתו לשלטון אשתקד חולל מחליפו, הסולטן היית'ם, כמה שינויים, אבל ככלל הוא הבטיח לדבוק במדיניות הניטרליות והאי-התערבות של הסולטנות בסכסוכים אזוריים ובינלאומיים.
עומאנים רבים, במיוחד מהדור הצעיר, קיבלו בברכה את ההודעה על מינוי יורש עצר ד'י יזן ובירכו אותו ברשתות החברתיות. הם מאמינים שבהתחשב בכך שאביו רק בשנות ה-60 לחייו, לד'י יזן יש זמן רב ללמוד ולעבור הכשרה לתפקיד, והם מוצאים בו גם תכונות שיכולות להצעיד את עומאן בהמשך הנתיב למודרניזציה.
ד'י יזן נולד בבירה העומאנית מוסקאט ולמד באוניברסיטת אוקספורד בבריטניה. בשנת 2013 הצטרף למשרד החוץ העומאני ושירת בשגרירות עומאן בלונדון. באוגוסט אשתקד חזר לארצו והצטרף לממשלה לבקשת אביו. באדר אל-סאיף מאוניברסיטת כוויית מציין שכמו האב היית'ם, יורש העצר ד'י יזן ידוע כאנגופיל. "בכך שבחר בבנו הבכור ליורש העצר צידד הסולטן היית'ם בחוכמה בדעת הרוב של בני עמו", הוא אומר. "הצעירים מהווים כמעט מחצית מאוכלוסיית עומאן".
עדיין לא ברור אילו משימות ותפקידים יוטלו על היורש, ואם הוא ימשיך לכהן כשר התרבות או ימלא תפקיד דומה יותר לזה של יורשי עצר אחרים.
הנסיך מדובאי, מלך האריות והאינסטגרם
ד'י יזן מצטרף כאמור לרשימה הולכת ומתארכת של יורשי עצר צעירים שעשויים לקדם רפורמות. הדוגמה הטובה ביותר לשינויים המתחוללים במדינות המלוכניות במפרץ היא סעודיה, שם מאז אמצע המאה שעברה שלטו בניו של המלך עבד אל-עזיז. כעת מוחמד בן סלמאן בן ה-35, שמונה ליורש העצר לפני שלוש שנים ומוכר במערב בראשי התיבות MBS, מתפקד כשליט בפועל, אף שאביו סלמאן עדיין מכהן כמלך.
מאז מינויו ליורש העצר הוביל בן סלמאן רפורמות חברתיות וכלכליות עמוקות שהפכו אותו לפופולרי בקרב צעירים במדינה המוסלמית השמרנית. במערב עדיין זוקפים לחובתו את המשך הדיכוי האכזרי של מתנגדי משטר ואת רצח העיתונאי הסעודי הגולה ג'מאל חשוקג'י, אבל לצד זה יש לזכור כי בן סלמאן הוביל בארצו מהלכים פורצי דרך כמו מתן זכות נהיגה לנשים, פתיחת התיירות וקיום מופעי בידור וספורט מערביים לכל דבר.
סימן למעמדם המתחזק של בני מלוכה צעירים באזור ניתן בסעודיה גם החודש: במסגרת ההכרזה על סיום החרם של ריאד וכמה מבעלות בריתה באזור על קטאר נפגש והתחבק בן סלמאן עם שליטה הצעיר של קטאר, שייח תמים בן חמד אל-ת'אני. האמיר הקטארי ירש את השלטון מאביו בשנת 2013, כשהיה בן 33 בלבד.
בבחריין מונה בנובמבר האחרון יורש העצר בן ה-51 שייח סלמאן בן חמד אל-חליפה לראש הממשלה בעקבות מות דודו מדרגה שנייה, שהחזיק בתפקיד מאז צאתה של קטאר לעצמאות ב-1971. יורש העצר של אמירות אבו דאבי, מוחמד בן זייד (או בכינויו במערב: MBZ), נתפס גם הוא כמכתיב המדיניות העיקרי של איחוד האמירויות, אם כי הוא איננו צעיר – אלא בן 59.
באמירות דובאי הפך יורש העצר המקומי שייח חמדאן בן מוחמד לכוכב רשת בקרב צעירי האמירויות, בין השאר הודות לקמפיינים שבהם הוא מקדם אורח חיים בריא ולאהבתו לספורט אקסטרים. הנסיך נוהג לפרסם באינסטגרם תמונות שלו מטייל בעולם, צולל, צונח, קונה מותגים, כותב שירים – ומתחזק חברות צמודה עם גמלים וגורי אריות.