נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נחת אתמול בז'נבה, לקראת מפגש הפסגה היום (רביעי) עם ולדימיר פוטין – פסגה ראשונה בין המנהיגים מאז שביידן נכנס לבית הלבן. כשהכתבים שאלו את ביידן אם הוא מוכן לפגישה המתוחה עם נשיא רוסיה הוא השיב בחיוך: "אני תמיד מוכן".
הפסגה בשווייץ היא התחנה האחרונה במסע הדילוגים של ביידן באירופה, שבמהלכו ניסה לחזק את הקשר בין ארה"ב לבעלות הברית שלה במערב – קשר שנפגע בכהונת דונלד טראמפ. העובדה שמסע הדילוגים מסתיים בפגישה עם פוטין אינה מקרית: ביידן רצה להגיע לפסגה בז'נבה אחרי שהוא מחזק את היחסים עם מדינות נאט"ו והאיחוד האירופי – גם לנוכח התוקפנות הרוסית. לפני שיצא לאירופה אמר ביידן שהמטרה היא להציג חזית אחידה, ולהראות שארה"ב תעמוד לצד אירופה בהתמודדות מול אתגרים הנשקפים מרוסיה. בבית הלבן מאמינים שבפגישה יבהיר ביידן לפוטין מה הם "הקווים האדומים" של וושינגטון – וכך תימנע הידרדרות נוספת ביחסים בין המעצמות.
ב-1985, בתקופת המלחמה הקרה, נפגשו בז'נבה נשיא ארה"ב דאז רונלד רייגן ומי שהנהיג את ברית המועצות, מיכאיל גורבצ'וב. היום תיערך פסגה אמריקנית-רוסית נוספת בעיר. הפגישה תתקיים באחוזת לה-גראנז, שנבנתה במאה ה-18 ומשקיפה על אגם ז'נבה. השיחות בווילה אמורות להתחיל בסביבות 13:00 שעון מקומי (14:00 שעון ישראל) ויימשכו כחמש שעות לכל היותר.
הפגישה בין ביידן לפוטין צפויה להיות טעונה. אחד הדברים היחידים שעליהם מסכימות שתי המדינות הוא שהיחסים ביניהן נמצאים בשפל שלא נראה מאז המלחמה הקרה. בההחלטה שממחישה את המתיחות והניכור בין הצדדים נקבע ששני המנהיגים לא יאכלו ארוחה משותפת. כמו כן, בניגוד לפסגת הלסינקי בין פוטין לטראמפ, בסיום הפסגה בז'נבה לא אמורים ביידן ופוטין לערוך מסיבת עיתונאים משותפת. כל אחד מהמנהיגים יקיים מסיבת עיתונאים נפרדת.
לפני מפגש הפסגה ייפגשו שני המנהיגים עם נשיא שווייץ גי פרמלן. הפסגה תתקיים בנוכחות מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן ושר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, בנוסף למתורגמנים. בהמשך יצטרפו לפגישה גורמים נוספים. יותר מ-3,000 שוטרים ואנשי ביטחון יאבטחו את הווילה וסביבותיה.
בניגוד לפסגת ז'נבה ב-1985, הפסגה היום לא תתמקד בנשק גרעיני ובהתנגדות אמריקנית לקומוניזם. ממשל ביידן מאשים את הקרמלין בהתערבות בשתי מערכות בחירות בארה"ב, במתקפת הסייבר הגדולה על מערכות הממשל, בהפרת זכויות אדם ובפעולות תוקפניות נגד אוקראינה ומדינות אירופיות אחרות. לקראת הפסגה דחה פוטין את ההאשמות - ובנוסף התעקש שלא ניתן להאשים את רוסיה בהרעלתו של איש האופוזיציה אלכסיי נבלני - שבמערב קוראים לשחררו ממאסר.
אחרי שנפגש עם מנהיגי מדינות ה-G7 ועם ראשי נאט"ו והאיחוד האירופי, ביידן הצהיר שהוא רוצה להבהיר לפוטין מה הם "הקווים האדומים" שאותם הוא דורש שלא לעבור. "אני לא מחפש עימות עם רוסיה, אבל אם רוסיה תמשיך בפעולות המזיקות שלה - אנחנו נגיב", אמר בתום פסגת נאט"ו שלשום. לקראת הפגישה עם פוטין הדגיש ביידן שהוא מקבל גיבוי מבעלות הברית של ארה"ב במערב.
לקראת הפסגה נשאל ביידן אם הוא עדיין מסכים עם הקביעה שפוטין הוא "רוצח" – התבטאות שעוררה זעם בקרמלין. ביידן בחר שלא להשתמש שוב במילה ואמר שפוטין "קשוח" ו"יריב ראוי".
לשני הצדדים, כך נראה, אין ציפיות גדולות מהפסגה. אנשי ביידן לא מאמינים שיחול שינוי של ממש ביחסים עם הקרמלין. הצלחה, לפי הבית הלבן, תהיה הורדת המתיחות ותחילתם של יחסים "צפויים ויציבים". בכיר בממשל ביידן אמר שהאמריקנים לא מצפים שהפסגה תניב תוצאות רבות. יורי אושקוב, יועץ של פוטין בנושאי מדיניות חוץ, אמר לכתבים במוסקבה שיחסי המדינות נמצאים כרגע במבוי סתום ובמצב "כמעט קריטי". לדבריו דווקא יש סיבה לאופטימיות – "אך לא יותר מדי".
המנהיגים בכל זאת מקווים שהפסגה תקדם אותם לעבר אותם "יחסים הצפויים והיציבים". ביידן צפוי לדרוש מפוטין להפסיק להתערב במערכות בחירות, להרגיע את המתיחות בגבול אוקראינה ולהפסיק להגן על האקרים שמבצעים מתקפות סייבר. הוא צפוי למחות בפני פוטין על הרעלתו וכליאתו של אלכסיי נבלני, על הפרת זכויות האדם ועל הסיוע למשטר בבלארוס במאבקו באופוזיציה.
ג'ייק סאליבן, היועץ של ביידן לביטחון לאומי, אמר שביידן יעלה גם נושאים שבהם לרוסיה וארה"ב יש אינטרס משותף. אחד מהם הוא הבטחת היציבות האסטרטגית: בתחילת 2021 האריכו המדינות בחמש שנים את תוקף אמנת הגרעין New START, שנחתמה ב-2010 ומגבילה את מספר משגרי הטילים הגרעיניים שבהם מחזיקים הצדדים. שתי המדינות מעוניינות במו"מ להארכת תוקף ההסכם.
גם לפוטין יהיו "קווים אדומים" שאותם יציג בפני ביידן, ואחד המרכזיים שבהם הוא ההתנגדות הרוסית לשאיפותיה של אוקראינה להצטרף לברית נאט"ו. פוטין לא מצפה לשינוי משמעותי בדיפלומטיה האמריקנית, או להסרת העיצומים שהטילה ארה"ב על רוסיה בעקבות סיפוח חצי האי קרים. המשימות שלו בפסגה הזאת צנועות יותר: להדגיש את החששות של רוסיה בנושאי ביטחון, ולנסות לחדש את ערוצי התקשורת הבסיסיים בין הצדדים שימנעו הידרדרות נוספת ביחסים.
פורסם לראשונה: 22:22, 15.06.21