הגיעה השיחה שבירושלים ציפו לה כמעט חודש שלם: 27 יום אחרי ההשבעה, התקשר אמש (יום ד') נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן לראש הממשלה בנימין נתניהו. בהודעת לשכת ראש הממשלה נאמר כי השיחה הייתה "ידידותית וחמה ביותר", ונמשכה כשעה. ביידן אמר כי הייתה "שיחה טובה".
לפי ההודעה מטעם נתניהו, "שני המנהיגים ציינו את הקשר האישי רב השנים ביניהם ואמרו שיפעלו יחד להמשך חיזוק הברית האיתנה בין ישראל לארצות הברית. הנשיא ביידן וראש הממשלה נתניהו דנו בהמשך קידום הסכמי השלום, באיום האיראני ובאתגרי האזור וסיכמו על המשך הידברות ביניהם. כמו כן, הנשיא בירך את ראש המשלה על מנהיגותו במאבק בקורונה והשניים החליפו דעות על דרכי ההתמודדות עם המגפה".
בהודעת הבית הלבן נאמר כי הנשיא ביידן הבהיר את מחויבותו לביטחון ישראל ומסר על כוונתו לחזק את כל האספקטים בברית הישראלית-אמריקנית, כולל שיתוף פעולה ביטחוני הדוק. "המנהיגים שוחחו על החשיבות בהמשך היוועצויות בנוגע לנושאי ביטחון אזורי, כולל איראן", נאמר. לפי ההודעה, ביידן הדגיש את התמיכה האמריקנית בנורמליזציה בין ישראל ומדינות ערביות ומוסלמיות וציין את החשיבות של קידום השלום באזור, כולל בין ישראלים לפלסטינים. ביחד, נאמר, השניים אשררו את רצונם המשותף בהמשך שיתוף הפעולה האסטרטגי להתמודדות מול האתגרים הרבים שמולם ניצב המזרח התיכון.
נתניהו הוא המנהיג הראשון במזרח התיכון שאיתו שוחח ביידן, וראש המדינה ה-12 שעמו שוחח נשיא ארצות הברית מאז השבעתו. לפני השיחה לנתניהו התקשר ביידן למנהיגי קנדה ומקסיקו (שכנותיה של ארה"ב), בריטניה, צרפת וגרמניה (שותפותיה בברית נאט"ו), יפן, דרום קוריאה והודו (המדינות האסיאתיות החשובות), אוסטרליה, וכן למנהיגי מעצמות העל הנוספות, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ומנהיג סין שי ג'ינפינג.
בניגוד לקודמיו בתפקיד דונלד טראמפ וברק אובמה, ששוחחו עם ראש הממשלה הישראלי ימים ספורים אחרי השבעתם, ביידן התמהמה לפני שיצר קשר עם נתניהו - דבר שעורר תהיות והוביל לסימני שאלה רבים. עם זאת, בתחילת השבוע הודיעה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי כי ראש הממשלה נתניהו יהיה המנהיג הראשון במזרח התיכון שאליו יתקשר הנשיא ג'ו ביידן.
ביידן נשא לפני שבועיים את נאום מדיניות החוץ שלו ממחלקת המדינה בוושינגטון - ולא הזכיר כלל את ישראל. בישראל היו חלוקים בשאלה האם ביידן "ייבש" את נתניהו, או שפשוט צריך להתרגל לזה שלא תהיה קרבה אינטימית בין שני המנהיגים. יש הטוענים שהממשל החדש נתן לנתניהו להזיע בכוונה. הם יודעים שיש לו בחירות בקרוב ולא משתוקקים לעזור לו, במיוחד על רקע משקעי העבר. גם ההתבטאויות הישראליות נגד חזרה להסכם הגרעין לא תרמו לבניית האמון.
ההתמהמהות של ביידן לטלפן לנתניהו עוררה עניין רב בישראל ובארה"ב, ורבים תהו כאמור אם מדובר במסר שמעביר הנשיא האמריקני לראש הממשלה הישראלי. שגריר ישראל לשעבר לאו"ם, דני דנון, העלה בשבוע שעבר בטוויטר ציוץ שהציף את המתח עוד יותר, לאחר שפרסם את הטלפון של לשכת ראש הממשלה ושאל את ביידן: "לא הגיע הזמן לשיחה גם עם מנהיג ישראל, בת הברית הקרובה של ארה"ב?". הציוץ עורר הדים וזכה גם לתגובות הומוריסטיות, בין היתר של הקומיקאי היהודי סת' רוגן שכתב: "זה הציוץ הכי יהודי בעולם. 'אתה אף פעם לא מתקשר!'".
פורסם לראשונה: 22:30, 17.02.21