היכולת החמקנית של זרוע האוויר שודרגה מול איומי הנ"מ הרחוקים: שש רביעיות של מטוסי F-35 מארבעה צבאות ברצועת השמיים הבהירים שבין סרדיניה לדרום איטליה יכלו להיראות מהקרקע הקרובה, אבל לא להיות מזוהות מהיעד שאליו טסו בתרגיל "הכתר החמישי".
התרגיל, ששמו ניתן לו בשל הדור החמישי של מטוסי הקרב מתוצרת לוקהיד מרטין, נערך בחודש האחרון בדרום איטליה, ולראשונה בהשתתפות טייסת החמקנים הישראלית. מערכות נ"מ מתקדמות של הצבא האיטלקי, פרוסות ודרוכות על הקרקע, כוונו לאתר את המטוסים הישראלים.
לוחמי האוויר מבסיס נבטים כבר התרגלו ליהנות בשנתיים האחרונות מעושר טכנולוגי ורשתי שמקל מאוד על מלאכת ההטסה ומפנה להם זמן לניהול וביצוע המשימה, אך הפעם זה היה אחרת - גובה נמוך, אזור חדש לגמרי, 2,400 ק"מ מישראל, ומשך זמן טיסה ארוך של כשלוש שעות. ממול צוותים זרים, בגיחות משותפות ובשפה חדשה, אנגלית "של נאט"ו", במושגים מבצעיים עם מעט זמן להתרגל לכל זאת.
בחיל האוויר שבו בימים האחרונים לארץ מהתרגיל הבינלאומי באיטליה, והחלו לתחקר וליישם את הלקחים והמסקנות מגיחות הקואליציה המשותפות שדומו על מקביליהם האיטלקים, הבריטים והאמריקנים שהמריאו מנושאת מטוסים ונפגשו באוויר עם האיטלקים והישראלים.
החמקנים של חיל האוויר כבר ביצעו עשרות אם לא מאות גיחות מבצעיות בשנתיים האחרונות, כולל מול עזה במבצע האחרון. גם טייסת שנייה החלה לקרום עור וגידים, אך ליבת העשייה של הטייסת החדשנית ביותר בזרוע האוויר עדיין סמויה ורחוקה מהעין. מטוסיה לא מזוהים על ידי מכ"מי האוויר, גם החדישים שבהם, והתרגיל באיטליה נתן הצצה למה שכבר פגש או עשוי לפגוש את הטייסת.
"היו לנו מקרים ממוצאים בתרחישים שתרגלנו", הסביר ל-ynet מפקד טייסת 116, סא"ל נדב, "נגענו בהרבה אלמנטים חדשים - משימות תקיפה, סיוע לכוחות קרקעיים, משימות עליונות אווירית מול נ"מ של האויב והפלת מטוסים.
"ה-F-35 הוא מטוס רשתי אז ניהלנו את הדיאלוגים לא רק באנגלית בקשר, שזה היה מאתגר בפני עצמו, אלא גם במערכות הדיגיטליות שמחברות בין כל המטוסים", הוא המשיך, "טסנו בגובה נמוך וזה יתרון גדול, לצד עבודה צמודה עם המתדלקים".
באימון השתתף גם מטוס מודיעין וניהול משימות, הדומה למטוס מנהלים, מטעם חיל האוויר האיטלקי. מדובר במעין חפ"ק מעופף שכמותו יש גם בטייסת הנחשון של חיל האוויר, והשתתפותו יכולה להעיד על מבצע תקיפה שלם שתורגל באימון, ביעד רחוק מאוד.
"להשתמש ברשת הטכנולוגית של המטוסים האלה להעברת מידע מבצעי זה אירוע מאוד משמעותי. למדנו על שיטות העבודה של נאט"ו, איך לעבוד במסת מטוסים גדולה ועם הפריה הדדית", ציין סא"ל נדב.