15 ימים בלבד נותרו לבחירות בארה"ב, והנשיא דונלד טראמפ ויריבו הדמוקרטי ג'ו ביידן ממשיכים במסע בין מדינות המפתח שבהן הקרב צמוד – ושבהן למעשה המרוץ כולו יוכרע. בעוד טראמפ קיים הלילה (בין ראשון לשני) עצרת המונית נוספת בנבאדה, למרות שנגיף הקורונה מתפשט במהירות מואצת ברחבי ארה"ב, ביידן קיים עצרת "דרייב-אין" צנועה הרבה יותר בצפון קרוליינה.
בעצרת של טראמפ בקרסון סיטי שבנבאדה השתתפו אלפים מתומכיו, שעמדו בצפיפות בשטח בנמל התעופה שבו נחת המטוס הנשיאותי "אייר פורס 1", ורובם הגדול לא עטה מסכות. טראמפ הזהיר את הקהל כי ניצחון של ביידן משמעותו הגבלות נוספות על אורח חייהם בשל המגפה: "תחת הסגר של ביידן, האורות של רינו ולאס וגאס ייכבו. אם הוא ייכנס (לבית הלבן), קרסון סיטי תהפוך לעיר רפאים, ועונת חג המולד תבוטל".
טראמפ לעג לביידן על שהכריז כי יקשיב לעצות מומחי הבריאות בנוגע לבלימת התפשטות הנגיף. "הוא יקשיב למדענים!", אמר בטון מלגלג. "אם אני הייתי מקשיב לחלוטין למדענים, הייתה לנו עכשיו מדינה במיתון מאסיבי. במקום זאת אנחנו כמו ספינה רקטית, תסתכלו על המספרים".
לא רק את יריבו הדמוקרטי תקף טראמפ בעצרת בנבאדה, אלא גם מחוקקים במפלגתו שהביעו בימים האחרונים חשש מאפשרות שטראמפ לא רק יפסיד בבחירות לנשיאות, אלא יגרור עמו את שאר המפלגה ויגרום לה להפסיד את הרוב שלה בסנאט, שגם כמה ממושביו עומדים כעת להכרעת הבוחרים. בראש אותם מחוקקים עומד הסנאטור הרפובליקני בן סאס מנברסקה, שמתמודד על כהונה נוספת. סאס אמנם ביקר לא מעט בעבר את טראמפ, אך דברים בוטים כמו שאמר בשבוע שעבר בשיחה עם בוחרים מנברסקה כבר לא נשמעו זמן רב בצורה פומבית. הוא אמר להם שטראמפ "מנשק לדיקטטורים בתחת", "מפלרטט עם גזענים שדוגלים בעליונות הגזע הלבן" – והזהיר אותם מ"מרחץ דמים" בסנאט.
בעקבות דברים אלו טראמפ כבר תקף את סאס בטוויטר, והעניק לו את הכינוי "בן סאס הקטן" – כינוי שעליו חזר גם בפני אלפי תומכיו בעצרת בנבאדה. "יש לנו אנשים טיפשים (במפלגה הרפובליקנית), כמה מהם כבר נעלמו. אבל עכשיו יש לנו את הבחור הזה סאס, רוצה לתת הצהרה, בן סאס הקטן", אמר הנשיא.
הנשיא הביע קנאה מהאופן שבו לכאורה הדמוקרטים יודעים להימנע מביקורת פנימית בקרבם, אף שגם אצלם ישנן מחלוקות קשות בין המחנה הפרוגרסיבי למחנה המתון: "הרפובליקנים חייבים להיות מאוחדים יותר, דבר אחד שאני מכבד בדמוקרטים הוא שהם נשארים מאוחדים".
השטרות של טראמפ ושרשרת התפילה של ביידן
לפני העצרת בקרסון סיטי טראמפ ביקר אתמול בכנסייה אוונגליסטית בלאס וגאס, ובמהלך הטקס אשת הדת שהנחתה אותו, דניס גולט, אמרה שאלוהים נגלה אליה ואמר לה שטראמפ יזכה בעוד ארבע שנים בבית הלבן. "ב-04:30, אלוהים אמר לי, 'אני הולך לתת לנשיא ניצחון שני'", אמרה ופנתה לטראמפ: "אתה תהיה שוב הנשיא". הנשיא עצמו נשא דברים קצרים בטקס, ואמר כי הוא "אוהב ללכת לכנסיות" וכי זהו "כבוד גדול" עבורו להשתתף בטקס שם. הוא השליך כמה שטרות של 20 דולר לדלי לאיסוף תרומות שהועבר בין באי הכנסייה.
מסר דתי הביע אתמול גם ביידן הקתולי, שבניגוד לטראמפ מבקר בקביעות בכנסייה שליד ביתו בדלאוור בימי ראשון. גם אתמול הוא הגיע אליה, יחד עם אשתו ג'יל, וביקר מחוץ לכנסייה בקבר בנו, בו, שהלך לעולמו ב-2015 ממחלת הסרטן.
בשיחת ועידה וירטואלית בהמשך היום עם מנהיגים אפרו-אמריקנים, שבה הבטיח לקדם שינויים במערכת אכיפת החוק ולהיאבק ב"גזענות ממסדית", ביידן הציג להם את שרשרת התפילה של בנו המנוח, אותה הוא נושא בכיסו לדבריו כל יום, ואמר להם כי "האירים קוראים לזה שרשרת תפילה של אסירים", כיוון שהיא קטנה מספיק על מנת שניתן להבריח אותה לתוך כותלי בית הכלא. "אני קתולי", אמר להם ביידן. "אני לא מתפלל לאלוהים בשביל שיגן עליי. אני מתפלל לאלוהים שייתן לי כוח לראות עם מה אנשים אחרים מתמודדים".
מוקדם יותר נשא ביידן דברים בעצרת "דרייב אין" בדורהאם שבצפון קרוליינה: תומכיו ישבו בכמה עשרות מכוניות וצפרו לו לאות תמיכה. את הסגנון הזה אימץ הקמפיין של ביידן כחלופה לעצרות המוניות בתקופה של מגפה, עצרות שמהן כאמור טראמפ לא נמנע. "אנחנו בוחרים בתקווה על פני פחד, באחדות על פני פילוג, במדע על פני בדיון, וכן – אנחנו בוחרים באמת על פני שקר", אמר.
ביידן הזכיר לתומכיו שטראמפ טוען שוב ושוב בעצרות שלו כי ארה"ב מנצחת במאבק בנגיף הקורונה, והכריז שהנשיא "השתגע" אם הוא אכן סבור כך: "מנצחים את המגפה? הדברים רק הולכים ומידרדרים, והוא ממשיך לשקר לנו".
ביידן, לפחות באזהרתו האחרונה, כנראה צודק. בימים האחרונים מזנקת התחלואה ברחבי ארה"ב, כשלפי נתוני רשת CNN רק שתי מדינות מדווחות כעת על ירידה במספר הנדבקים: ורמונט ומיזורי. לפי ספירה שעורך העיתון "ניו יורק טיימס", בשבוע שעבר דיווחו בממוצע מדינות ארה"ב על כ-56,615 נדבקים ביממה, זינוק של 30% לעומת הממוצע שבועיים לפני כן. ביום שישי דווח על יותר מ-70,000 נדבקים ביממה, מספר שארה"ב לא ראתה כדוגמתו מאז סוף יולי. בארה"ב אובחנו מפרוץ המגפה יותר מ-8 מיליון נדבקים, וכבר 220,000 חולים מתו. בשני נתונים אלו היא מדורגת ראשונה בעולם.
30 מיליון כבר הצביעו, נפתחת ההצבעה בפלורידה
למעשה, נראה שארה"ב מתקרבת במהירות לגל שלישי של התפרצות הנגיף, ומדינות רבות שמדווחות על עלייה במספר הנדבקים נחשבות למדינות מפתח בבחירות. לפי סוכנות הידיעות AP, מדובר באיווה, מישיגן, מינסוטה, פנסילבניה, וויסקונסין ואוהיו.
החשש מהידבקות בנגיף מביא כבר עתה לשיעור שיא בהשתתפות בהצבעה המוקדמת בבחירות, בין אם בהצבעה דרך הדואר או בהגעה פיזית לקלפיות מיוחדות. לפי נתוני "פרויקט הבחירות בארה"ב", עד כה הצביעו בהצבעה המוקדמת 28 מיליון אמריקנים – מספר שיא של מצביעים בשלב זה של ההצבעה המוקדמת. אם מספר הבוחרים הכללי בתום מערכת הבחירות הנוכחית יהיה זהה למספר הבוחרים ב-2016, הרי שלפחות 20.3%, חמישית מהבוחרים, כבר הצביעו.
נתוני ההצבעה מראים שרוב הבוחרים שמצביעים מוקדם הם דמוקרטים ולא רפובליקנים, אולי על רקע הביקורת החריפה של טראמפ נגד הצבעה בדואר – שיטה שלדבריו תביא לזיופים נרחבים. אלא שהמשך הזינוק בתחלואה, במיוחד במדינות המפתח, עלול להניא בוחרים משני הצדדים להגיע ביום הבחירות לקלפיות, ומצב שכזה עלול לפי מומחים להיטיב עם הדמוקרטים.
הרשויות המקומיות נערכות גם לשיבוש במהלך ההצבעה בעקבות התפרצויות של הנגיף בקרב עובדים בקלפיות. באייווה ובוויסקונסין, למשל, הודיעו פקידים מקומיים על פתיחת מוקדי הצבעה נוספים ביום הבחירות ועל גיוס עובדי "מילואים" למקרה שהעובדים הרגילים ייאלצו להיכנס לבידוד.
בוויסקונסין, מדינה שטראמפ קיים בה השבוע עצרת המונית, מדווחים לצד העלייה בתחלואה גם על עלייה במספר המתים. המושל טוני אוורס הודיע כי כדי למנוע שיבושי הצבעה ביום הבחירות הוא יאפשר להשתמש גם בחיילי המשמר הלאומי כעובדים בקלפיות, במקרה הצורך. הוא אמר שזו "משימה מסובכת" לערוך בחירות בעיצומה של מגפה, אך הדגיש כי "האנשים מוכנים לגמור עם הבחירות הללו, ואני חושב שהן יהיו בחירות מוצלחות עם מעט מאוד תקלות".
עוד לפני יום הבחירות, תורים ארוכים נרשמו בהצבעה המוקדמת בכמה מדינות, בהן ג'ורג'יה וטקסס. הסיבה לכך הייתה כנראה בעיקר התלהבות של הבוחרים, אך התורים נוצרו גם בשל כמה תקלות. במחנה הדמוקרטי היו שהביעו חשד כי זו תוצאה של טקטיקת "דיכוי הצבעה" רפובליקנית, הכוללת לכאורה צמצום של מספר הקלפיות והפחתה של יעילותן כדי להניא בוחרים במעוזים דמוקרטיים כדי להצביע.
טים טומפקינס, בן 62 מאייווה, לקח יום חופש אחד מעבודתו כרתך על מנת להגיע למוקד ההצבעה המוקדמת באזור מגוריו שליד העיר דבנפורט. טומפקינס אמר שהוא ואשתו חוששים מחשיפה לנגיף – אך נחושים להצביע בכל מצב. "אנחנו מוכנים לעבור דרך מיכל רותח של קורונה כדי לסלק את הנשיא הנוכחי", הכריז.
למדינות שמאפשרות הצבעה מוקדמת בקלפיות תצטרף היום פלורידה, מדינת מפתח שבלעדיה המומחים מעריכים כי סיכויי הניצחון של טראמפ נמוכים מאוד, אולי אף שואפים לאפס. לפי מוצע הסקרים האחרונים, הקרב שם צמוד למדי – והמועמד הדמוקרטי מוביל על טראמפ בפער של 4% בלבד. פלורידה אפשרה עד כה הצבעה בדואר, ולפי נתוני ההצבעה משם כמעט 2.5 מיליון בוחרים כבר מימשו בשיטה זו את זכותם הדמוקרטית.
לפלורידה תגיע היום קמלה האריס, המועמדת של ביידן לתפקיד סגנית הנשיא, אחרי שבסוף השבוע היא ביטלה את אירועי הבחירות שלה עקב מקרה הדבקה אחד בקרב עוזריה. היא עצמה נבדקה מספר פעמים ואובחנה כשלילית לנגיף. טראמפ מצדו יבקר היום באריזונה, מדינה נוספת שביידן מוביל בה בפער קטן יחסית בסקרים (אף שהיא נחשבת לכזו התומכת יותר ברפובליקנים), בעוד ביידן עצמו יישאר בביתו בדלאוור. בלילה שבין חמישי לשישי ייפגשו השניים לעימות אחרון ביניהם בנאשוויל שבטנסי. העימות יועבר בשידור חי ב-ynet.