החולות הנודדים לא הותירו כמעט זכר לכך שהכפר וואדי אל-מור השוכן בעומאן התקיים אי-פעם, אבל תושביו לשעבר ומבקרים סקרנים פוקדים לאחרונה את המקום שבו עמד, ומבקשים לגלות מחדש את היישוב שנבלע על-ידי המדבר.
סאלם אל-ארימי, שגר בעבר באזור, הוא אחד מהם, ובביקורו כאן הוא מעיף מבט נוסטלגי במרחב. "זקני האזור מספרים שהחול שתקף את הכפר לפני 30 שנה חדר לכל הבתים בו, והתושבים נאלצו לעזוב אותם", הוא מעיד. גגות בניינים וקטעים של קירות אבן צצים פה ושם, ומזכירים שפעם חיו פה אנשים.
התופעה של התרחבות מדבריות קיימת בכל העולם, ושינויי האקלים רק תורמים להתעצמותה. לאוכלוסיות הנפגעות מכך יש מעט מאוד דרכים להשיב מלחמה, וזה היה גורלם גם של תושבי וואדי אל-מור, שנאלצו לוותר על כפרם – והיגרו לערים ולעיירות.
המסגד חזר לחיים
וואדי אל-מור שוכן בתחתית עמק הנמצא כמעט 400 קילומטרים דרומית-מערבית לבירה העומאנית מוסקט. הוא אינו סמוך לכבישים ראשיים, והדרך היחידה להגיע אליו היא צעידה או נסיעה ארוכה ועמוסת היטלטלויות. עובדת היותו מבודד – ומנותק משירותי חשמל ומים – תרמה לכך ששקע בחולות ההיסטוריה, ועבור רבים – כאילו לא התקיים מעולם.
ובכל זאת, העובדה הזו אינה מונעת מתושבים לשעבר לחזור לבקר בוואדי אל-מור, וגם חובבי טרקים היוצאים לטיולי-מדבר באזור פוקדים אותו לאחרונה. מוחמד אל-רנבוסי, שגר בעבר בכפר, הוא אחד המבקרים, והוא מספר שנדידת החולות חשפה מחדש חלק מהבתים שבעבר כוסו בחול.
"התופעה הזאת עודדה אנשים נוסטלגיים להגיע לבקר בכפר, שבתיו עדיין עומדים על כנם משום שנבנו מאבן", הוא מסביר. "הכפר שולב לאחרונה במסלולי טיולים ומושך אליו גם חובבי צילום". בשיא פעילותו היו בכפר כ-30 בתים ו-150 תושבים, ואחד המבנים שנחשפו-מחדש במרוצת השנים הוא מסגד השוכן בלב הכפר.
מוחמד אל-עלווי, שמשפחתו גרה כאן בעבר, מספר שכאשר נודע לאמו כי חלק מבתי הכפר שָבו וצצו מבעד לחולות, היא ביקשה ממנו לקחת אותה בחזרה לשם. "הרבה פעמים היא רוצה לבקר שם", הוא אומר, "היא אוהבת לשהות בכפר ולהעלות זיכרונות מימים עברו תוך שהיא מוחה כמה דמעות".
על מפת הטרקים
עומאן, השוכנת בחצי האי ערב, מנסה בשנים האחרונות להפוך את כלכלתה למגוונת יותר, כך שלא תישען במידה רבה כל כך על הנפט, ואחד הענפים שהיא מנסה לקדם כעת הוא ענף התיירות. לשם כך היא מבקשת לנצל את ההיסטוריה העשירה שלה, את חופיה היפהפיים ואת ההרים המרשימים הנמצאים בשטחה.
בשנת 2019 הצליחה עומאן למשוך אליה שלושה מיליון תיירים זרים, אבל כמעט כמו כל מדינה אחרת בעולם מגפת הקורונה עצרה את זרם התיירים אליה, ורק מתי-מעט פקדו אותה אשתקד.
רשיד אל-עמרי הוא אחד מאותם תיירים עומאנים שבאו לאחרונה לחזות בכפר שנבלע על-ידי המדבר. הוא הגיע לכאן מסוּר, השוכנת במרחק של כמה מאות קילומטרים, מלֻווה בשני חברים הרוצים גם הם להעיף מבט בוואדי אל-מור.
לקריאה נוספת: יומן מסע: הביקור שלי בעומאן
אל-עמרי מאמין שוואדי אל-מור יכול להיכלל בקלות במסלולי הטיולים שעומאן מציעה לתיירים. "מה שהדהים אותי הוא שהכוח של הטבע יכול למחוק כפר שלם", הוא אומר, "ומה שיותר מדהים אותי הוא כמה המקום הזה, עם כל העובדה שקירותיו ישנים כל כך, קורא תיגר על ההתקפות האלה".