בית המשפט קיבל השבוע באופן חריג עתירה והפך את החלטת הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי שהחליט על הדחתו של רב-סרן גלעד פרנקן, לשעבר מפקד בסיס מצ"ח (משטרה צבאית חוקרת) בבאר שבע. כוכבי החליט להדיחו מכל תפקיד פיקודי או אחר ולעכב את קידומו על רקע התאבדותו של סמל ניב לובטון, לוחם גבעתי ששם קץ לחייו ב-11 בספטמבר 2019, לאחר שרכזי מודיעין של מצ"ח ניסו לגייסו כסוכן.
רב-סרן פרנקן עתר נגד החלטת הרמטכ"ל, שלא קיבל את ערעורו של מפקד מצ"ח, אלוף-משנה יובל יאמין, על החלטתו של ראש אגף כוח אדם, אלוף מוטי אלמוז, לנקוט צעדים חריפים נגדו.
בית המשפט קבע: "אין חולק על סמכותו של ראש אכ"א לנקוט קו מחמיר עת הוא נוקט צעדים אלו, לפי שיקול דעתו, במיוחד כאשר מדובר באירוע שתוצאותיו קשות כמו מקרה זה. בית המשפט, ככלל, כאמור, לא יתערב בצעדים אלו. עם זאת, צעדים אלו צריכים לעמוד בנהלי הצבא ובכללי המשפט המנהלי. הם צריכים להיות סבירים, מידתיים, ומבוססים על תשתית עובדתית מספקת, להבדיל מתחושה אישית, במיוחד כאשר נערכו תחקירים מקצועיים ופיקודיים לאירוע. הם צריכים להיות מנומקים.
"מקובלת עליי טענת העותר כי העמדה שלפיה כל עבירה שיבצע פקוד גוררת אוטומטית ובמנותק מהנסיבות אחריות גם למפקדיו אינה תואמת את מהותה של 'האחריות הפיקודית' בצה"ל והרציונל העומד ביסודה, וגם לא את כללי המשפט המנהלי".
סמל ניב לובטון היה חניך בקורס מפקדים ששלח יד בנפשו לפני כשנתיים - יום לאחר שרכזי מודיעין של מצ"ח ניסו לגייסו כסוכן. בעקבות בדיקה שנפתחה בנושא, הוחלט לנקוט צעדים פיקודיים נגד שורת מפקדים במשטרה הצבאית ובבית הספר למקצועות החי"ר, אף שלחלק מהם לא הייתה אחריות ישירה למקרה.
כחלק מהצעדים, הודח מפקד מצ"ח בבאר שבע מהיחידה ולא ישרת בתפקידים פיקודיים. קידומו עוכב למשך שש שנים. המפקד הקודם של מרחב דרום במצ"ח, קצין בדרגת סגן אלוף, ננזף בגין אחריותו הפיקודית.
מבדיקת ההתנהלות של מפקדיו הישירים של לובטון בבית הספר למקצועות החי"ר, קבע הרמטכ"ל כי הם לא מימשו את האחריות הפיקודית - ולא מיצו את כל היכולות לאיתורו. מפקד החטיבה, מפקד הגדוד ומפקד הפלוגה ננזפו פיקודית בשל תפקוד לא מספק בחיפושים.
כוכבי קבע כי מדובר באירוע חמור ואמר כי "העיקרון שמוביל את צה"ל הוא 'האדם יקר', והוא חייב להנחות את כל המפקדים והחיילים". הרמטכ"ל ציין כי מתוך עיקרון זה נגזר ציווי להיות רגיש לאדם, לדאוג לצרכיו ו"לטפל בכל אירוע בחרדת קודש וביראת חיים". מדובר צה"ל נמסר כי הבדיקה העלתה כשלים, תקלות ושגיאות, שעלו בהתנהלות של רכזי המודיעין שלא דיווחו לדבריה על סימני המצוקה שגילה לובטון בשיחה, ובכך שאחרי שנעדר לא שיקפו את רגישות המקרה.
מדובר צה"ל נמסר: "בעקבות מותו של לוחם צה"ל, רב-טוראי ניב לובטון ז"ל, הוגשו כתבי אישום כנגד שני רכזי מודיעין. בנוסף, הוקם צוות מומחים מיוחד לבחינת נושא גיוס מקורות במצ"ח ואופן הפעלתם. מסקנות הצוות ולקחיו כבר מיושמים בשטח.
"כחלק מהצעדים הפיקודיים שננקטו, הוחלט כי מפקד היחידה בה שרתו רכזי המודיעין, קצין בדרגת רס"ן, יודח מתפקיד פיקודי במשטרה הצבאית וקידומו יעוכב. יובהר, כי ההליך הפיקודי ננקט על ידי המפקדים לאחר שמצאו כי נפלו כשלים בתפקודו של הקצין, ולא רק בשל מעמדו כמפקד. צה"ל מחויב לשמירה קפדנית על חיי חייליו, ותובע אחריות פיקודית מלאה ממפקדים בצבא אשר נדרשים לעשות הכל כדי להבטיח את שלום חייליהם. צה"ל מעוניין לערער על ההחלטה ובוחן זאת מול פרקליטות המדינה".
הלוחם הזהיר את רכז המודיעין כי יפגע בעצמו
לובטון, שהיה לוחם מצטיין בקורס מפקדי הכיתות, הזהיר את אחד משני הרכזים ששוחחו עימו כי הוא עתיד לפגוע בעצמו ונמצא במצוקה נפשית קשה. בעקבות המקרה, הוגשו כתבי אישום נגד שני רכזי המודיעין לבית הדין הצבאי, בחודש ספטמבר 2019, המייחסים להם עבירות של ידיעות כוזבות, אי-קיום פקודה והתנהגות שאינה הולמת.
צוות המומחים בוועדה, שמונה על-ידי ראש אכ"א מוטי אלמוז, מפקד זרוע היבשה יואל סטריק והפצ"ר שרון אפק, ציין בפני הרמטכ"ל כי חובת המפקדים ואנשי מערך המודיעין בכל הרמות לוודא את קיומם של תהליכים יסודיים, כיבוד זכויותיהם של החיילים ולדאוג למצבם הפיזי והנפשי. בנוסף, צוות המומחים בראשות אריק ברבינג, הציג לרמטכ"ל עבודה בנושא גיוס והפעלה של מקורות למצ"ח.
"זהו אירוע קשה ביותר ועלינו לעשות הכל כדי שאירוע כזה לא יחזור על עצמו", אמר הרמטכ"ל. "פעולות של בירור, איסוף מודיעין וחקירה צריכות להיעשות ברגישות, התעניינות ודאגה לחייל. זהו אירוע כואב ומצער מאין כמוהו, והמשטרה הצבאית החוקרת נדרשת להפיק לקחים ולהטמיעם באופן מיידי".
כוכבי הורה עוד על שורת צעדים מערכתיים, בהם חיזוק מערך המודיעין של מצ"ח ועדכון נהלי העבודה של המערך, גיבוש נוהל מעודכן המפרט למקרה של חיילים חסרים ביחידה ועדכון סדר הפעולות במקרה של חייל נעדר במצ"ח ובמערך הנפגעים.
בנוסף, כוכבי הדגיש את חשיבות המאבק באובדנות בקרב חיילי צה"ל. "עלינו לעשות הכל ולהפוך כל אבן כדי ללמוד ולהשתפר מכל אירוע במטרה למנוע, ככל הניתן, מקרים קשים אלה", אמר. עם זאת, בעניין גיוס הסוכנים למצ"ח, הוסיף הרמטכ"ל כי "חלק מחוזקותיו של צה"ל טמונות גם ביכולתו למנוע תופעות של עבריינות. למשטרה הצבאית ולמערך המודיעין במסגרתה, יש תפקיד חשוב ומרכזי בכך והישגים רבים לאורך השנים. לצד זאת, יש להקפיד הקפדה יתרה על שלומם ובריאותם של החיילים.
"המפקדים לא נהגו לאורך כל השרשרת בחרדת קודש המצופה מהם. להתנהגות שכזו ולתקלות הנובעות ממנה אין מקום בצה"ל", אמר.
במקרה שאדם בסביבתכם נמצא במשבר ועלול להיות אובדני, אל תהססו - עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את חשיבות פנייה זו. נסו לסייע לו לפנות לאנשי מקצוע בקהילה או לגורמי תמיכה ארציים כגון ער"ן בטלפון 1201 או באתר סה"ר http://www.sahar.org.il