לפני כחודש, מיד לאחר הפיגוע הנורא שבו נרצח יהודה גאוטה ז"ל בצומת תפוח, עלה גרעין של תנועת נחלה למאחז אביתר שנמצא סמוך לצומת. זה החל כמו בכל עליית גרעין סטנדרטית בשנים האחרונות לגבעות מוכרות מיד אחרי אירועי טרור, ואף שווק כ"תגובה ציונית הולמת לטרור" - אך השתלשלות האירועים מצביעה על כך שייתכן כי יש מהלך פוליטי מאחוריו.
הגבעה שעליה הוקם המאחז נמצאת בשטחי C על אדמות סקר (קרקעות שמעמדן טרם התברר) יושבה לאורך השנים על-ידי צעירים מהשומרון שפונו פעם אחר פעם על-ידי כוחות הביטחון. הפעם הראשונה שהגיעו אליה מתנחלים הייתה לאחר הרצח של אביתר בורובסקי ז"ל בצומת תפוח באפריל 2013. מעת לעת עלו למקום צעירים ממקומות שונים, בעיקר מהשומרון, וניסו להקים שם יישוב בכל פעם. בין היתר התקיימו במקום תפילות בימי שישי בצהריים.
אלא שהאירוע הנוכחי וקצב גדילתו הוא חריג מאוד ולא דומה לשום דבר שהתרחש ביהודה ושומרון בשנים האחרונות. ראשית, תוך זמן קצר מאוד הוצבו במאחז קרוואנים של המועצה האזורית שומרון ואף הוקמו מבני קבע מאבנים ומבטון. אם במקרים קודמים הסתפקו גרעיני "נחלה" באוהלים, כעת במקום נסללו דרכים ואלפי תושבים הגיעו באין מפריע. הימים חלפו והפעילים המנוסים שעמלו על פיתוח המקום הזרימו תקציבים ורתמו ארגונים, בין השאר באמצעות קמפיין מימון המונים. ראש המועצה יוסי דגן היה האיש הבולט יחד עם אנשי תנועת "נחלה" מאחורי פרויקט אביתר. דגן, אידאולוג שיודע לזהות תהליכים פוליטיים ואיש ליכוד מוכר ומקורב מאוד לגדעון סער ולזאב אלקין, אף העביר את לשכתו לקרוואן במקום כדי לשדר מסר ברור להנהגה.
על מנת להבין עד כמה ההישארות במאחז ללא התערבות גורמים צבאיים הוא דבר חריג - צריך להביט רק כמה חודשים אחורה. במשך תקופה לא קצרה מנסים אנשי "נחלה" ליישב גבעה שבין הכפר הפלסטיני חלחול לקריית ארבע תחת השם "מעלות חלחול". הפעילים ערכו עצרות והביאו משפחות צעירות למקום - אך לכולם היה ברור שתוך ימים בודדים המאחז יפונה - וכך באמת היה. כך זה עובד בעשרות נקודות התיישבות.
ההתנהלות מול פעילים שמנסים ליישב עשרות מקומות שונים ברחבי יהודה ושומרון אינה שונה, והשאלה שנותרה היא מי נתן ל"אירוע אביתר" לגדול לממדים שכאלה? איך קרה שהדרגים שיודעים לפנות כל מאחז במהירות לא פעלו - ואת מי זה משרת?
למרות שבמנהל האזרחי נמצאים גורמים שיודעים לפעול מול הממשלה, פינוי המאחז לא יצא לפועל במשך כל החודש האחרון. במקביל להתפתחות היישוב, התפתחה גם ממשלת השינוי - וכעת בתזמון כמעט קוסמי הוצא צו תיחום למאחז – שאוסר על כניסה ויציאה של אנשים, וביום ראשון, עם פקיעת תוקפו, ניתן יהיה לכאורה לפנות את המאחז. במקרה או שלא, מדובר גם ביום השבעת הממשלה. אם יוגש ערר על הצו, יחלו דיונים משפטיים והפינוי - אם יהיה - עלול להידחות בכמה שבועות. ישנה גם אפשרות שאלוף פיקוד המרכז יטיל צו שטח צבאי סגור, מה שיוביל לפינוי מהיר.
האם אביתר הוא מוקש שהשאיר נתניהו לממשלת בנט לפיד ביומה הראשון? ייתכן. אך אולי מדובר גם בגביית מחיר ביומה הראשון של הממשלה הבאה. בימים האחרונים מנהל דגן שיחות ממושכות עם הנהגת המתנחלים ועם בכירים בממשלה - ולפי ההערכות פינוי המאחז הוא עובדה מוגמרת (בשל היותו על קרקעות לא מוסדרות). אך במצב שכזה, הפינוי הוא רק מסך עשן לדבר האמיתי: כעת נוצרה למתנחלים משוואה נוחה מול הממשלה החדשה. פינוי אביתר תמורת אתנן אחר מעבר לקו הירוק.