בשעה 13:00 בצהריים (יום שישי) נכנס לתוקפו הסגר החלקי שהטילה הממשלה על שכונות בירושלים, בית שמש, לוד, רמלה וקריית מלאכי, נוכח הזינוק בתחלואה בנגיף הקורונה. הסגר יימשך שבוע - עד יום שישי הבא - למעט השכונות בלוד, שבהן יפקעו ההגבלות ביום רביעי. לאחר תחילת הסגר נוצרו עומסי תנועה בכניסה לבירה, בגלל מחסומי המשטרה.
בירושלים הוטל הסגר על השכונות קריית צאנז, קריית מטרסדורף ורוממה, בבית שמש בשכונות נחלה ומנוחה וקנה הבושם, ברמלה בשכונת עמישב ביל"ו, ובקריית מלאכי בשכונות אחוזת רוטנר וחב"ד. בלוד הוטל סגר גם בשכונות גני יער וס"ח, שיצטרפו לשכונות הרכבת, שניר ונווה שלום שעליהן כבר הוטל סגר מוקדם יותר השבוע.
בעקבות הסגר תוגבל כניסת אזרחים אל השכונות והיציאה מהן. המשטרה הציבה מחסומים כדי לאכוף את מגבלות התנועה.
לפי התקנות לשעת חירום, היציאה מן השכונות מותרת רק לאחד הצרכים הבאים: קבלת טיפול רפואי שלא ניתן לקבל באזור המוגבל, הליך משפטי, הלוויה של קרוב משפחה מדרגה ראשונה, העברת קטין שהוריו חיים בנפרד. כמו כן מותר לצאת לתושבים המשרתים כשוטרים, חיילים ואנשי צוות רפואי לצורך עבודתם, וכן למי שעבודתם מוגדרת חיונית וקיבלו אישור על כך מרשות החירום הלאומית (רח"ל). ניתן לפנות לרח"ל בטלפון 104.
אל תוך השכונות שבהן הוטל סגר מותרת הכניסה רק לתושבים המתגוררים בהן באופן קבוע, או לצורך אספקת מוצרים ושירותים חיוניים או העברת קטין. כמו כן מותרת הכניסה לבעלי תפקידים חיוניים: אנשי כוחות ההצלה, צוותים רפואיים, עובדי רווחה ועיתונאים, וכל בעלי עבודה חיונית אחרת שקיבלו על כך אישור מרח"ל.
באזורים שבהם הוטל סגר תושבת גם פעילותם של כל מוסדות החינוך. בקריית מלאכי החליט ראש העיר אליהו זוהר על הפסקת הלימודים בכל מוסדות הלימוד בעיר, ולא רק באזורים המוגבלים.
זוהר הגיע לבקר באחד המחסומים שהוקמו בעיר. "הגענו למצב שבאמת צריך להטיל סגר על חלק מהשכונות. זה הכל לטובתנו. אנחנו נעבור את הימים האלה יחד אתכם", הוא אמר בפנייה לתושבים. "כל הצרכים שאתם צריכים מבחינת העירייה אתם תקבלו. אנחנו נהיה אתכם בתוך השכונות. גם זה חשוב לנו - שהתחלואה לא תגדל בקריית מלאכי ולא נגיע חלילה לסגר מלא בתוך העיר".
ראש העיר רמלה מיכאל וידל השתתף בדיון הערכת מצב בחמ"ל העירוני בהשתתפות מפקד פיקוד העורף אלוף אורי גורדין. הבוקר הוא פנה לתושבים וכתב בעמוד הפייסבוק שלו: "אנחנו מצויים בימי מבחן מאתגרים ומורכבים מול נגיף קורונה. לצערנו נתוני התחלואה בשכונת עמישב מצויים בעלייה מדאיגה, ואנו נאלצים למען בריאותכם לקיים את הסגר בשכונה זו. אנא הישארו בביתכם אם אין לכם צורך חיוני לצאת. כדי שההגבלות לא יורחבו לשכונות נוספות אני שב ומפציר בכם: נא הישמעו להנחיות וההגבלות, עטו מסיכה, הקפידו על היגיינה ועל ריחוק חברתי".
תושבים זועמים: "למה לסגור אנשים בבתים?"
שרה, תושבת שכונת רוממה בירושלים, הביעה זעם על הסגר. "הסגר לא מוצדק", היא אמרה והוסיפה: "צריכים להוציא את האנשים מהבתים, למה לסגור את האנשים בבתים? אם עושים סגר אז צריך לעשות לכולם. בעלי עובד ועכשיו הוא לא יכול להגיע לעבודה. יש פה אפליה בין הציבור החרדי והחילוני. זה מאד כואב". היא מתחה ביקורת על טיפול הממשלה במשבר: "הממשלה לא יודעת מה יד ימין עושה ומה יד שמאל. הם פתחו את הכל יותר מידי מהר ועכשיו אנחנו משלמים את המחיר".
יוסי אטיאס, שהגיע לעשות קניות בשכונה, התקומם גם כן. "אנשים רוצים לעשות קניות ולא יכולים, זו פגיעה חזקה בבעלי העסקים", הוא אמר. "זה התענוג של אנשים, הקניות לשבת. אנשים באים לפה כדי לקנות חלות מיוחדות, פיצוחים, קינוחים, זו פגיעה בלקוחות ובחנויות. החרדים רואים תמונות של חילונים בלי מסיכות ולא מבינים למה שמים עלינו סגר ועליהם לא".
תושב רמלה עלי שמרוך אמר כי לא נמסרה הודעה מסודרת לתושבים על הסגר. "יש הרבה אנשים שלא יודעים מזה. זה לא פייר לסגור את כל השכונה ככה בלי לתת מודעות. לא שמו לא שלטים, לא שום דבר, ורוב האנשים כאן הם אנשים מסכנים שלא אפילו אין להם פלאפון", אמר.
הבוקר עדכן משרד הבריאות כי אתמול נשבר שיא במספר חולי הקורונה החדשים שאובחנו - 1,464 בני אדם. מדובר במספר המאובחנים הגבוה בותר ביממה אחת בישראל מאז התפרץ הנגיף בישראל. כעת יש בישראל 16,651 חולי קורונה פעילים, מהם 124 מאושפזים במצב קשה. 39 חולים מונשמים. עוד ארבעה חולים מתו אתמול ובכך הגיע מספר המתים ל-350 בני אדם בסך הכול.
בפילוח לפי ערים, בירושלים יש 2,282 חולים פעילים, 1,205 מהם אובחנו בשבעת הימים האחרונים - כלומר יותר ממחציתם. בתל אביב 1,393 חולים פעילים, 593 מהם אובחנו בשבעת הימים האחרונים. בבני ברק 1,177 חולים פעילים, 526 מהם אובחנו בשבעת הימים האחרונים.
באשדוד 878 חולים פעילים, 359 מהם אובחנו בשבעת הימים האחרונים. בקריית מלאכי 176 חולים פעילים, 146 מהם אובחנו בשבעת הימים האחרונים - כלומר 83% הם חולים חדשים. ברעננה 180 חולים פעילים, 137 מהם אובחנו בשבעת הימים האחרונים - כלומר כ-76% מהם אובחנו בשבעת הימים האחרונים. בביתר עילית 372 חולים פעילים, כש-242 מהם (65%) אובחנו בשבעת הימים האחרונים.
פורסם לראשונה: 12:31, 10.07.20