עוד ועוד מדינות מצטרפות לגל הקורונה השני הפוקד כעת את אירופה, ומספר הנדבקים היומי ביבשת עומד כעת על כ-100 אלף בני אדם. בשורה ארוכה של מדינות – בהן בלגיה, הולנד, בריטניה, ספרד וצרפת – יש כעת דמי יום יותר נדבקים-לנפש מאשר בארה"ב, המדינה שספגה את המכה הקשה ביותר מהנגיף. עם זאת, גם מארצו של דונלד טראמפ מגיעים בימים האחרונים סימנים מדאיגים, ובסוף השבוע נשבר שם שיא של חודשיים במספר הנדבקים היומי.
הקורונה בעולם – עדכונים אחרונים:
• טראמפ: זה שנדבקתי בקורונה – ברכה מאלוהים
• בריסל סוגרת ברים ובתי קפה, איטליה מחייבת לעטות מסכות
• בגלל הנגיף: שפל באהדה לסין בארצות המערב
• ניו זילנד ניצחה את הקורונה, שוב
באיטליה, שהייתה המדינה הראשונה באירופה לספוג את מכת הקורונה, הודיעו ביום שישי הרשויות כי בתוך בתוך 24 שעות אובחנו 5,372 נדבקים חדשים – כמעט אלף יותר מביום שלפני כן. זו הפעם הראשונה שבאיטליה נרשמים יותר מ-5,000 נדבקים ביום מאז חודש מרץ, אז הייתה המגפה בשיאה וגרמה ליותר מ-800 מתים ביממה. מספר המתים היומי כעת מרמז שההתפרצות הנוכחית באיטליה עדיין בשליטה יחסית – 29 בני אדם מתו אתמול – אבל החשש הוא שהשליטה הזו תאבד בקרוב כפי שקרה בתחילת השנה.
נתוני הדבקה חמורים במיוחד נרשמים כעת בלאציו, המחוז שבו שוכנת הבירה האיטלקית רומא; בקמפניה שבדרום; ובלומברדיה שבצפון, המחוז שבו נרשמה ההתפרצות הראשונה של קורונה באיטליה, בפברואר השנה. אחרי שנים של קשיים כלכליים וקיצוצים בתקציב מערכת הבריאות, גורמי בריאות באיטליה מזהירים כי בתי החולים בדרום, שבהם התשתיות רעועות במיוחד, עלולים לקרוס. באיטליה מתו מהנגיף כבר יותר מ-36 אלף איש, והשבוע הכריזו השלטונות על חובה לעטות מסכות במרחב הציבורי בניסיון שלא לאבד שוב שליטה על הנגיף.
בצרפת, בריטניה וספרד המצב קשה עוד יותר, וכל אחת מהן מדווחת כעת על 12 אלף נדבקים חדשים ביום לפחות. בצרפת, שאוכלוסייתה כ-70 מיליון בני אדם, דווח ביום שישי על שיא יומי חדש, 20,300 נדבקים. גם הולנד דיווחה היום על שיא חדש משלה, כמעט 6,500 נדבקים בתוך 24 שעות. הולנד סופגת את הגל השני הקשה ביותר באירופה לעת עתה, והממשלה כבר הודיעה כי אם מספר הנדבקים החדשים והמאושפזים לא יפחת בסוף השבוע, לא יהיה מנוס מהטלת הגבלות חדשות.
שיאי ההדבקה החדשים באירופה נובעים גם מכך שמספר הבדיקות במדינות היבשת גדל, אבל הם מדאיגים למדי, במיוחד בהתחשב בכך שעונת השפעת רק בדרכה לאירופה, ושעם בואו של החורף נוטים האירופים להתכנס הרבה יותר במקומות סגורים, שבהם קל יותר להדביק זה את זה.
ארה"ב: שיאי נדבקים ב-19 מדינות
התפרצות משמעותית יש גם במדינות מרכז אירופה ומזרחה. בפולין יש כעת יותר מ-5,000 נדבקים חדשים ביום, ובסוף השבוע הודיעה הממשלה על צעדים חדשים. בין השאר החליטה כי מעתה בין השעות 10 בבוקר ל-12 בצהריים ישרתו חנויות שונות את האזרחים הוותיקים בלבד, כדי לאפשר להם לערוך קניות ללא חשש, והממשלה תזרים כסף נוסף לבתי האבות. ראש הממשלה מטאוש מורבייצקי הודיע כי לפי שעה בתי הספר לא ייסגרו ולא יהיה מעבר ללמידה מרחוק, משום שעדיין אין סיבה לכך. היום נכנסה לתוקף בפולין החובה לעטות מסכות במרחב הציבורי כל העת.
גל שני משמעותי יש גם בצ'כיה. היום דיווחה המדינה על 8,618 נדבקים חדשים, בהם שלושה משחקני נבחרת צ'כיה בכדורגל, שאמורה לשחק מחר נגד ישראל.
באיראן, שספגה את מכת הקורונה הקשה ביותר במזרח התיכון, מתמודדים כבר עם גל שלישי. היום התגלו עוד 3,875 נדבקים, ועוד 195 בני אדם מתו. עד כה מתו באיראן יותר מ-28 אלף איש מהנגיף. הנשיא חסן רוחאני הודיע בצהריים כי מעתה יחויבו כל תושבי איראן לעטות מסכות במרחב הציבורי, וכי מי שלא יעשה זאת ייקנס ב-500 אלף ריאל לפחות. איראן מחייבת כבר מיולי לעטות מסכה בחללים ציבוריים סגורים, אולם עד כה החובה הזו לא חלה על שטחים פתוחים, ומכל מקום לא גררה ענישה. כעת נאלצת הממשלה להחמיר מאוד את הנהלים. בבירה טהרן סגורים בתי הספר, המסגדים, המסעדות ומוסדות ציבור אחרים מאז תחילת השבוע, ואתמול הודיע המושל כי הסגר הזה יוארך בשבוע נוסף.
בארה"ב הגיע בסוף השבוע מספר הנדבקים היומי לשיא של חודשיים: ביום שישי דיווחו הרשויות על יותר מ-58 אלף נדבקים חדשים בתוך יממה, ובמדינות המערב התיכון נשבר שיא אשפוזים זה היום החמישי ברציפות. 10 מ-50 מדינות ארה"ב דיווחו אתמול על שיא נדבקים יומי, בהן אינדיאנה, מינסוטה, מיזורי ואוהיו. וויסקונסין ואילינוי הסמוכות דיווחו גם הן על יותר מ-3,000 נדבקים זה היום השני ברציפות.
מאז תחילת אוקטובר נרשמו שיאי נדבקים כבר ב-19 מדינות בארה"ב. למרות ההתגברות המסתמנת של התפשטות הנגיף, הנשיא דונלד טראמפ, שמחלים בעצמו מקורונה, הודיע בלילה שעבר כי היום יקיים עצרת בחירות בבית הלבן, ובה ינאם בפני תומכיו מהמרפסת. ביום שני הוא מתכוון לקיים עצרת בפלורידה, אף שהוא טרם הוכרז כמי שהחלים מהקורונה.
יותר מ-213 אלף בני אדם מתו עד כה מקורונה בארה"ב, מספר גבוה מאוד גם ביחס לאוכלוסייה האמריקנית, המונה כ-330 מיליון בני אדם. ממשל טראמפ מתמודד עם ביקורת חריפה על טיפולו במשבר, וכשני שלישים מהאמריקנים אינם מרוצים מתפקודו במישור זה. טראמפ ממשיך להתעקש להימנע מעטיית מסכה ככל האפשר, ומקיים אירועים שבהם אין שמירה על ריחוק חברתי. בארה"ב אין שום חובה פדרלית לעטות מסכות, ו-17 ממדינותיה אינן מחייבות עטיית מסכה.
בניו יורק, שהייתה מוקד ההתפרצות הראשון של הנגיף בארה"ב, נמשכת הדאגה מריבוי הנדבקים בשכונות שבהן יש ריכוזים גדולים של יהודים אורתודוקסים. בימים האחרונים התלוננו בני הקהילות האלה כי המושל אנדרו קואומו ואנשיו מסמנים אותם בשל אמונתם, ובסוף השבוע הבטיחו חלק מהם שלא להישמע להנחיות שהעבירו להם הרשויות להימנע מכינוסים לצורכי תפילות.
השבוע נרשמו בשכונת ברוקלין פארק הפגנות זעם של יהודים אחרי שהמושל קואומו הכריז סגר חלקי על השכונה בניסיון לעצור את התפשטות הנגיף. חלק מהתושבים המקומיים טוענים כי המושל הדמוקרט מתנכל להם בשל תמיכתם בנשיא הרפובליקני דונלד טראמפ. קואומו הורה לסגור בתי עסק לא חיוניים בשכונה ולהימנע מתפילות בקבוצות של יותר מ-10 אנשים, אך בסוף השבוע נרשמו הפרות.