נוסעי טיסת אל על LY003, שצפויה להמריא הלילה (ב') מנתב"ג לניו יורק, נבחרו לקחת חלק בפיילוט של החברה שבמסגרתה יעברו לפחות שני מנגנונים שמטרתם לצמצם עד למינימום האפשרי את הסיכוי שידביקו בקורונה בזמן הטיסה: לצד בדיקות PCR שנערכת עד 72 שעות לפני ההמראה, נלקחו הנוסעים שאינם מחוסנים או מחלימים לבדיקת אנטיגן שיכולה לאתר חולה פעיל.
בפיילוט של אל על, שנקרא "Extra Car", לקחו חלק צוותים מבית החולים שיבא בתל השומר וקבוצת גלובל. עם הגעת הנוסעים לאזור הדלפקים באולם היוצאים בטרמינל 3 הם יישאלו אם הם מחוסנים או מחלימים – ואלה שענו בשלילה התבקשו למלא הצהרה שלפיה הם מסכימים לקחת חלק בבדיקות האנטיגן לפני שיורשו לבצע את בדיקות הביטחון וההגעה לשער העלייה למטוס.
בניגוד לבדיקות ה-PCR המוכרות, בדיקת האנטיגן יכולה לזהות חלבון של קורונה בתוך 15 דקות בלבד. במידה שנוסע התגלה כחיובי בבדיקת האנטיגן, הוא ושאר הנלווים אליו באותה הזמנה לא יהיו זכאים לעלות לטיסה - גם אם קיבלו תשובה שלילית – אלא אם הם מוגדרים מחוסנים או מחלימים על ידי משרד הבריאות בישראל.
תומר, שהמריא לביתו בניו יורק ואיננו מחוסן או מחלים, הסכים להשתתף בפיילוט שבשלב זה דורש הסכמה וולונטרית של הנוסעים. "התהליך היה די קל ופשוט", סיפר. "אני חושב שזה פתרון טוב למי שמתכוון לטוס בתקופה הקרובה".
לאחר שנדגם הוא התבקש להמתין רבע שעה עד לקבלת התשובה ישירות אל הטלפון הנייד שלו, ובה התבשר שהוא נמצא שלילי ויכול להמשיך את הדרך למטוס. "זה היה בסדר גמור ועכשיו כל שנשאר זה לטוס הביתה", סיכם.
מנכ"ל אל על, אביגל שורק, הסביר כי "המהות של הפיילוט היא לעשות שניים מתוך שלושה דברים: או חיסון נגד קורונה, או בדיקת קורונה PCR כמו שרוב היעדים דורשים, או בדיקת אנטיגן. אנחנו בעצם מקבלים אינדיקציה לפני הטיסה שאין זמן דגירה ובכך מוודאים שזמן הטיסה נחשב לבטוח".
לדברי שורק, בשלב זה אי אפשר לדעת אם הנוהל יהפוך לסטנדרט מחייב בכל טיסות החברה, אבל באל על בוחנים את מגוון האפשרויות: "מוקדם לצאת בהצהרה, אבל אנחנו חושבים איך לחיות בנוכחות קורונה ובמקביל למצוא פתרונות לענפי התיירות והתעופה בזמן המגפה".
פרופ' גילי רגב מבית החולים שיבא תל השומר, שמלווה את הפרויקט, אמרה: "הרעיון הוא לתת שלוש שכבות הגנה כדי לוודא שהקורונה לא תהיה על הטיסה. השכבה הראשונה החשובה ביותר היא המחוסנים. לאחרים יש את בדיקת ה-PCR ואת האנטיגן. היא כמו בדיקת היריון - תוך רבע שעה יש תשובה".
על החששות של גורמי התעופה מפתיחת נתב"ג הוסיפה פרופ' רגב: "לגבי החזרה לישראל נצטרך עוד שכבות הגנה. כי גם אם אדם לא הדביק אף אחד בזמן הטיסה, אולי הוא דגר על המחלה ואולי אחרי כמה ימים הנגיף יתחיל לשגשג. אחרי יום או יומיים הוא כבר עלול להעביר וריאנטים. לכן צריך מתווה מורכב יותר, כמו אזיקונים או בדיקות חוזרות אחרי יומיים, או שלוש בדיקות בעשרה ימים שאחרי. בכל מקרה הדבר החשוב ביותר כרגע הוא ללכת להתחסן".