אין להם אוויר: בשיא משבר הקורונה, ורק שבוע לאחר שביתת האחיות ששיבשה למשך יממה את פעילות בתי החולים וקופות החולים, קבוצה נוספת וקריטית בפעילות מערכת הבריאות מאיימת בשביתה ביום שלישי: הטכנולוגים הרפואיים.
הטכנולוגים, שהכריזו על סכסוך עבודה ביוני בשנה שעברה בגלל טענות לפיהן התשלום עבור חלק מעבודתם לא הוסדר, אחראים על תפעול ותיקון מכונות ההנשמה והאקמו החיוניות לטיפול בחולי קורונה במצב קשה. בנוסף, הם גם אחראים על תפעול מכונות ההרדמה, האקו לב, הא.ק.ג, הגסטרו, הדיאליזה וגם על האולטרסאונד לנשים, ומאוגדים בחטיבת הטכנולוגים הרפואיים של הסתדרות ההנדסאים.
במסגרת השביתה הונחו הטכנולוגים לעבוד במתכונת שבת, ובדומה לשביתת האחיות אם לא יושגו הסכמות בעניינם מול משרדי האוצר והבריאות עד אז, ניתוחים צפויים להידחות ‑ ופחות כוח אדם יהיה אחראי על הפעלת מכונות ההנשמה של חולי הקורונה.
עיקר הטענות של הטכנולוגים נוגעות לתשלום שלא הוסדר עבור כוננויות. "מאז הכרזת סכסוך העבודה התקיימו מספר פגישות עם משרד האוצר והמעסיקים על מנת להגיע לפתרון הנושאים שבסכסוך", נכתב בהודעה על השביתה.
"נושאי הסכסוך באים לידי ביטוי באופן בולט בתקופת הקורונה ובהם היעדר כוננויות, תשלום עבור משמרות, הדרכה קלינית, תוספת קרינה, ועוד. מכיוון שהסכסוך נמשך זמן רב, מעל לשנה, ובהגיענו למבוי סתום תוך כדי התייעצות עם נציגי הטכנולוגים הרפואיים במרכזים הרפואיים, החלטנו לנקוט בצעדי מחאה ארגוניים".
"אין רצון של טכנולוגים להתמחות במקצוע הזה בגלל שהעבודה לא מתגמלת", אומר שלומי מרום, יו"ר חטיבת הטכנולוגים הרפואיים. "השכר ההתחלתי שלנו הוא 25 שקלים לשעה, ועם התוספות רובם מגיעים למשכורת של 6,000 שקלים בלבד. מדינת ישראל לא מקצה כוננויות לתחום הזה ואין מרכז מקצועי במשרד הבריאות לנושא. כעת אנחנו מתוגמלים בגין כוננויות של שמונה שעות בלבד, ולעתים אנחנו לא יכולים לעזוב את רדיוס בית החולים".
"אנחנו מצפים להסדיר את הנושא של הכוננויות, ובעניין הזה לא יהיו פשרות. זה נכון לחולה, וזה נכון לעובד. כל נושא ההנשמה, ההרדמה, האקו והצנתורים צריך להיות מוסדר, והמשמעות היא הקצאת כוננויות לכל החודש, במקום המצב כרגע. כרגע אנחנו מקבלים תגמול חלקי על ערבים בלבד או על מספר ימים מועט במהלך החודש, ועל כוננויות בלילה אין בכלל על מה לדבר".
מיכל שטרית, טכנולוגית רפואית בתחום ההנשמה בבית החולים שערי צדק בירושלים, מספרת: "לפעמים אנחנו נאלצים להשלים משמרות ולעבוד בעבודות נוספות או בתפקידים שהם לא בהכרח קשורים למקצוע שלנו, וכך מנסים להשיג שכר נוסף".
בתוך כך, בהסתדרות הרפואית הודיעו אתמול כי בקרוב יאוישו 250 מתוך 400 התקנים החדשים שהובטחו לבתי החולים. גם האחיות ממתינות כעת לתוספת תקנים בעקבות הודעת משרד האוצר על הוספת 2,000 תקנים חדשים של אחיות, אולם טרם הובהר כמה מהם אכן יהיו תקנים נוספים וכמה למעשה יחליפו אחיות ואחים שפרשו. גורם בכיר באחד מבתי החולים העריך אתמול כי תקני האחיות החדשים יתווספו למערכת רק בספטמבר.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "כחלק מההתמודדות עם וירוס הקורונה וההיערכות לחורף, משרדי הבריאות והאוצר מנהלים שיח על תגבור המערכים בהם תלויה ההצלחה במערכה. המגעים בין המשרדים טרם הסתיימו".