בימינה מעריכים כי חבר הכנסת ניר אורבך לא ימנע את הקמתה של ממשלת הרוטציה בין ראש מפלגתו נפתלי בנט ליו"ר יש עתיד יאיר לפיד. למקורביו אמר אורבך כי יחסיו הקרובים עם בנט והשותפות ביניהם לאורך השנים יהוו שיקול מרכזי עבורו, אם כי הוא טרם הודיע כיצד יפעל.
במקביל, יו"ר הכנסת יריב לוין מהליכוד הודיע אמש כי יעביר למליאת הכנסת ביום שני הקרוב את הודעתו של לפיד ולפיה עלה בידו להרכיב ממשלה עם בנט - שיכהן ראשון כראש ממשלה. מדובר במהלך טכני הנדרש לקראת ההצבעה על אישור הממשלה, והודעתו של לוין מגיעה על רקע חשש בגוש השינוי שהוא ינסה לעכב זאת.
בהודעתו הדגיש לוין כי הישיבה של המליאה ביום שני הקרוב היא הראשונה שתתכנס לאחר הודעת לפיד כי הצליח להרכיב ממשלה. לוין לא ציין מתי תתקיים ההצבעה עצמה על השבעתה, ורק אמר כי "בהתאם למסגרת הזמנים הקבועה בחוק יסוד הממשלה, יקבע יו"ר הכנסת ישיבה לדיון ולהצבעה בדבר כינון ממשלה".
גוש השינוי שואף לקיים את השבעת הממשלה במועד הראשון האפשרי, ושקלו בו תחילה לערוך את ההשבעה ביום שני בעוד שבוע וחצי, ב-14 ביוני, אולם הערב צפויים בנט ולפיד לערוך שיחה עם לוין - ולבקש ממנו להקדים את מועד ההשבעה ולא להמתין עמה.
על פי החוק, מרגע שהודיע מקבל המנדט ליו"ר הכנסת כי עלה בידו להרכיב ממשלה, נדרש היו"ר להעביר את ההודעה למליאת הכנסת ולכנס אותה לכל היותר בתוך שבוע כדי לאפשר השבעתה. בשל כך חששו בגוש השינוי שלוין ינצל את מקסימום הימים הקבועים בחוק כדי לספק חלון הזדמנויות רחב יותר לניסיונותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו "לפורר" את סיעות ימינה של בנט או תקווה חדשה של גדעון סער, ובאמצעות מסע לחצים כבד לשכנע בהן אנשי ימין שלא לתמוך בממשלה עם מפלגות שמאל או מפלגת רע"מ הערבית.
ההצבעה במליאת הכנסת, מרגע שיצאה אל הפועל, דורשת רוב רגיל ולא רוב מיוחד של 61 חברי כנסת. אולם לבנט וללפיד יש כעת רק 60 ח"כים מובטחים: האצבע ה-61 של ח"כ ניר אורבך מימינה טרם בטוחה. אורבך מסתמן כמתלבט המרכזי בסיעה של בנט, שכבר איבדה את תמיכתו של ח"כ עמיחי שיקלי בתחילת הדרך.
אורבך, שעליו ממוקד מסע הלחצים שכולל הפגנות מול ביתו בפתח תקווה, טרם הודיע רשמית כיצד יפעל. יש בפניו שלוש אפשרויות: להימנע ובכך למעשה לאפשר את הקמת הממשלה, להתפטר ולהכניס לכנסת את הבאה אחריו ברשימה שירלי פינטו שתומכת בהקמת הממשלה, או להצביע נגד. אם יבחר באפשרות השלישית יקטנו משמעותית סיכויי הקמת הממשלה, כיוון שאז יידרש גוש השינוי להסתמך על הימנעות של ח"כים מהרשימה המשותפת - דבר שרבים בימינה ובתקווה חדשה יתקשו לעכל.
בצל מסע הלחצים הכבד שמובילים נתניהו והליכוד, חברת כנסת נוספת בימינה שהייתה על המוקד, עידית סילמן, אמרה אתמול בשיחה עם ynet כי תתמוך בהקמת הממשלה. "אצביע בעד ממשלת אחדות, וזה סופי", אמרה.
ההערכה בימינה בנוגע לאורבך ודבריה הנחרצים של סילמן הגיעה כמה שעות לאחר שבנט כינס את חברי סיעתו בביתו שברעננה, כחלק מניסיונו לצופף את השורות בסיעה שלו. חבר הכנסת אביר קארה נשאל בכניסה לביתו של בנט אם נתניהו יצליח לפרק את המפלגה ולמנוע את הקמת הממשלה. הוא השיב: "מה פתאום, עם ישראל מאוחד וחזק. בשני הצדדים יש אנשים שאוהבים את עם ישראל, זה מה שקורה פה. כולם צריכים להתחבק. אף אחד לא יצליח לשבור אותנו, להיפך - אולי אנחנו נצליח לצרף כמה שיותר אנשים, כל עם ישראל צריך להצטרף לממשלה הזו".
פורסם לראשונה: 19:40, 04.06.21