משרד התחבורה הקפיא את פרויקט הדגל לסלילת שבילי אופניים במרכז הארץ, בטענה שמשרד האוצר מסרב לתקצב שבילים בפריפריה. כך נודע ל-ynet. מנגד, באוצר טוענים שתוכנית השבילים בפריפריה שהציגו במשרד התחבורה לא עומדת בקריטריונים.
פרויקט "אופנידן" נחשב לפרויקט דגל של משרד התחבורה, שבמסגרתו יסללו 100 קילומטרים של שבילי אופניים בינעירוניים שיחברו את אזורי התעסוקה בגוש דן. המטרה המרכזית של הפרויקט היא להעביר אנשים מהרכב הפרטי אל האופניים.
לפי התוכניות המיזם אמור להסתיים בעוד כשנה, אלא של-ynet נודע כי משרד התחבורה משך את בקשת התקציב להשלמת הפרויקט, שעלותו המשוערת היא 113 מיליון שקלים. המשמעות היא עצירת תקצובם של שמונה מקטעים בהם מקטע פתח תקווה בין מחלף שעריה ליצחק רבין, המקטע שבין רמת גן לתל אביב באזור גינת חרוזים, ומקטעים באזור הרצליה, רמת השרון ותל אביב. מדובר במקטעים שמוכנים לביצוע והושקעו כספים רבים בתכנונם.
הסיבה למשיכת הבקשה לתקצוב על ידי משרד התחבורה היא הסירוב, לטענתם, של משרד האוצר לתקצב שבילי אופניים בפריפריה בעלות של 50 מיליון שקלים. מנגד, באוצר טוענים שהשבילים שמשרד התחבורה ביקש לתקצב בפריפריה לא עומדים בקריטריונים שנקבעו לתקצוב שבילי אופניים – בהם שבילים שמחברים תחנות רכבת ומרכזי תעסוקה.
ההחלטה להקפיא את פרויקט שבילי האופניים לא עולה בקנה אחד עם הצרכים התחבורתיים, טוענים מומחי תחבורה רבים. כך למשל, שבילי אופניים יכולים לקצר את הדרך למוקדי תעסוקה ומעבר לתחבורת אופניים כדי להגיע לאותם מקומות, במקום להחזיק רכב פרטי יקר, יכולה להיות משמעותית עבור תושבי הפריפריה של המרכז.
גם שרת התחבורה מירי רגב נשמעה תומכת בפרויקט וביעילות התחבורתית שלו. "במצב הפקקים והגודש אין דרך אחרת אלא לעבור לתחבורה ציבורית ירוקה, ספורטיבית, לא יקרה, זמינה ונגישה", אמרה לפני שלושה חודשים בחניכת שביל אופניים בראשון לציון, כחלק מהפרויקט. "ההשקעה התקציבית הגדולה של משרד התחבורה, שתאפשר לאזרחי המדינה ותושבי ראשון לציון ליהנות משבילי אופניים, לא ברורה מאליו".
הקפאה שעלולה לעלות בחיי אדם
אחת המטרות המרכזיות ביצירת תשתיות אופניים היא לצמצם את מעורבות הרוכבים בתאונות דרכים. בהיעדר שבילי אופניים ייעודיים נאלצים הרוכבים לנסוע בכבישים המהירים. גם כאן יש פער בין תושבי מרכז הארץ והפריפריה.
לפי נתוני "אור ירוק", יותר ממחצית רוכבי האופניים שנפגעו בתאונות דרכים בשנת 2019 נפגעו באזור תל אביב ומרכז הארץ (117 רוכבים מתוך 219). בצפון הארץ נפגעו 31 רוכבי אופניים אשתקד ואילו בדרום הארץ נפגעו 13 רוכבים.
מדובר במגמה. מסקירת תאונות הדרכים עם מעורבות של אופניים בעשור האחרון (מתחילת 2010 ועד 2019) ניתן לראות שמתוך 2,893 רוכבי אופניים שנפגעו באותן השנים, 1,742 מהם נפגעו באזור תל אביב ומרכז הארץ.
לטענת "אור ירוק", הקפאת שבילי האופניים עלולה לעלות בחיי אדם. "מדובר בהחלטה אווילית. מדוע לקשור את גורלם של הרוכבים במרכז לכסף שלא מועבר לכאורה לפריפריה? כבר שנים שבמשרד התחבורה גוררים רגליים ביישום התוכנית ובינתיים מספר הנפגעים וההרוגים רק הולך ועולה", אמר מנכ"ל העמותה, ארז קיטה.
"במקום להאיץ את שיפור התשתית עבורם קורה דבר הפוך – ולמעשה מפקירים אותם לרכב בין המכוניות והמשאיות", הוסיף. "כמה מנותקים יכולים להיות במשרד התחבורה?".
יש מי שמציע פתרון לוויכוח בין משרדי הממשלה. "הפתרון מאוד קל – גם וגם. מדובר בתקציבים מאוד נמוכים לעומת מיזמים תחבורתיים אחרים, ובעיקר בהשוואה לעוד כבישים למכוניות", אמר ליאור שטיינברג, מתכנן עירוני ומייסד חברת Humankind. "במקום להגיד 'או שביל במרכז או בפריפריה', למה לא להגיד 'גם שביל במרכז וגם בפריפריה'? בגלל שאנחנו חוסכים בכבישים?".
לדבריו של שטיינברג, "גם בעולם ניתן לראות שמרבית תשתיות האופניים נעשות לרוב במרכזי הערים, לאחר מכן בצירים המובילים למרכז ולבסוף בערים מחוץ למרכז. צריך לעשות עבודה מקצועית ולראות כיצד ניתן לבנות רשת אופניים שלמה, בטוחה ונוחה, שתמשוך אוכלוסיות רבות לרכב על אופניים".
"בניית מחלף אחד שווה לעלות הבנייה של 100 קילומטרים של נתיבי אופניים בכל הארץ, ואפילו יישאר עודף", טענה מנכ"לית ארגון 15 דקות, שמרית גוטמן. "בדיוק כמו שמבינים המומחים בכל העולם, וכפי שהתבססה התפיסה בישראל טרם נכנסה השרה למשרד - בכף אחת של המאזניים צריכה להיות ההשקעה ברכב פרטי ובכף השנייה התחליפים שלו. אחרי עשרות שנים של הזנחת הכף השנייה - הגיע הזמן לאזן".
מנגד, יש מי שמצביע על שיקול אחר של משרד התחבורה, שאינו העדפת הפריפריה. "שביל בעפולה יעלה שלושה מיליון שקלים ולא מאה מיליון ויש ספקולציות שזה כמו קופה קטנה שתיתן לעיריות תקציבי בחירות. זו דרך לנפח תקציבים", טען הפעיל החברתי דרור רשף.
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "משרד האוצר לא מעביר את התקציב שהובטח לשבילי אופניים בפריפריה בסך 50 מיליון שקלים, תוך התערבות בוטה בעבודת משרד התחבורה. לאור זאת, הנחתה השרה לעצור העברת תקציב לצורך ביצוע מקטעים נוספים בפרויקט שבילי האופניים בגוש דן, זאת עד להשבת התקציב שבוטל לפריפריה.
"לא יכול להיות שלא נוכל לבצע שבילי אופניים לרכבת בבית שאן או בירוחם ובקריית שמונה רק בגלל שמישהו במשרד האוצר מחליט באופן שרירותי לנתב את ההשקעה התקציבית רק לגוש דן. משרד התחבורה משקיע סכום עתק, שמתקרב למיליארד שקלים, בשבילי אופניים במרכז הארץ. דין בית שאן כדין תל אביב".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "המשרד העביר את התקציב לשבילי אופניים לבקשת משרד התחבורה, אך דורש להקצות אותו בהתאם לקריטריונים שכבר סוכמו בין המשרדים. הנוהל מאפשר שבילי אופניים גם בפריפריה, ונותן עדיפות לשבילים שמחברים למוקדי תחבורה (כמו תחנות רכבת) ולאזורי תעסוקה.
"לעומת זאת, משרד התחבורה מעוניין להשתמש בתקציב לשבילים שאין להם הצדקה מקצועית וצפויים להישאר ריקים. חבל שלאור זאת משרד התחבורה בוחר לקשור בין אירועים שאינם קשורים ולעצור את פרויקט 'אופנידן' שישמש רשויות רבות".