6 צפייה בגלריה
ספוטניק פייזר מודרנה סינופארם חיסונים חיסון קורונה
ספוטניק פייזר מודרנה סינופארם חיסונים חיסון קורונה
החיסונים של פייזר, מודרנה, ספוטניק 5 וסינופארם
(צילום: shutterstock, רויטרס)
הפוקוס העולמי עובר אט-אט מנתוני תחלואת הקורונה אל שלב היציאה במגפה, ובמקום טבלת הנדבקים הכותרות לעתים מגיעות מטבלת המתחסנים. לאחר חודשים ארוכים שבהן מדינות העולם ניסו להיות אלו שמצליחות לעבור את המגפה בצורה חלקה יחסית - עם שיעור מתים קטן ופגיעה כלכלית נמוכה ככל האפשר - כעת המוקד הוא המרוץ לחיסון, והמעצמות השונות מנסות לזכות בכמה שיותר קליינטיות.
ישראל, המובילה בשיעור המתחסנים ביחס לאוכלוסייה, משתמשת בינתיים בעיקר בחיסוני פייזר האמריקנית - להם התחייבה להעביר נתוני מתחסנים, כחלק מקבלת אספקת חיסונים נוספת. בינתיים הגיע לארץ גם משלוח ראשון של חיסונים מחברת מודרנה האמריקנית, ונחתם גם הסכם עם אסטרה-זניקה הבריטית.
6 צפייה בגלריה
טבלת המתחסנים העולמית חיסונים חיסון קורונה מתחסנים עולם  טבלת המתחסנים העולמית נגד קורונה
טבלת המתחסנים העולמית חיסונים חיסון קורונה מתחסנים עולם  טבלת המתחסנים העולמית נגד קורונה
טבלת המתחסנים העולמית חיסונים חיסון קורונה מתחסנים עולם טבלת המתחסנים העולמית נגד קורונה

מבצע החיסונים בארץ
(צילום: משי בן עמי )

6 צפייה בגלריה
סימולציה אחרונה בשיבא לקראת מתן החיסונים נגד קורונה
סימולציה אחרונה בשיבא לקראת מתן החיסונים נגד קורונה
מתחסנים בשיבא, בחיסון של פייזר
(צילום: איתן אלחדז, TPS )
6 צפייה בגלריה
החיסון של מודרנה
החיסון של מודרנה
החיסון של מודרנה, במיסיסיפי
(צילום: AFP)
אבל פרט לארצות הברית (ולבריטים), במשחק נמצאות גם המעצמות המתחרות, רוסיה וסין. ב-11 באוגוסט הייתה רוסיה המדינה הראשונה בעולם שאישרה חיסון קורונה, ספוטניק 5. סרביה ובלארוס הן המדינות האירופיות היחידות שמשתמשות בחיסון הרוסי, שלא קיבל את אישור סוכנות התרופות האירופית או ארגון הבריאות העולמי. אבל מדינות רבות בעולם בחרו בו לחיסון האזרחים - בארגנטינה ניתנו כבר מאות אלפי מנות חיסון ספוטניק לאזרחים.
"עבור פוטין זו דרך להוכיח כי רוסיה יכולה לפתח טכנולוגיות מתקדמות ולהיות בטופ המדעי העולמי", אמרה האנליסטית טטיאנה סטנובאיה לסוכנות הידיעות הצרפתית. "פוטין רוצה להראות שרוסיה בחזית המגפה, והיא אף מתקדמת יותר ממדינות מפותחות".
"החיסון של ספוטניק הוא אחד הראשונים שפותחו בעידן הפוסט-סובייטי", אמר שגריר צרפת לשעבר במוסקבה ז'אן דה גלינייסטי, וכינה זאת "מקור לגאווה לאומית". הוא אמר כי "רוסיה תנסה להפיק תועלת מקסימלית במונחים של עוצמה רכה". גם השם מדבר בפני עצמו - ספוטניק 5 נקרא על שם הלוויין הראשון בעולם, ששוגר על ידי ברית המועצות ב-1957 - הישג סובייטי היסטורי שנחשב לתבוסה ליריבה הגדולה במלחמה הקרה, ארצות הברית.
(צילום: ירון ברנר)

6 צפייה בגלריה
מבצע חיסון חיסונים נגד קורונה ב מוסקבה רוסיה ספוטניק V זריקה
מבצע חיסון חיסונים נגד קורונה ב מוסקבה רוסיה ספוטניק V זריקה
מקבלים זריקה של ספוטניק 5 במוסקבה
(צילום: EPA)
במקביל, לאחרונה סין אישרה לשימוש חירום שלושה חיסונים שפיתחו סינובאק וסינופארם, שבבעלות ממשלתית. טורקיה, אינדונזיה, ברזיל, צ'ילה וסינגפור הן בין אלו שבחרו בחיסון הסיני. בניגוד לארצות הברית, סין הצטרפה לתוכנית COVAX1, שתורמת חיסונים למדינות חלשות. כך, למשל, הרשות הפלסטינית אמורה לקבל מתוכנית זו מנות חיסון שיספיקו לכ-20% מהאוכלוסייה, כולל ברצועת עזה. הפלסטינים, שאישרו השבוע את החיסון הרוסי, חתמו במקביל על עסקאות גם עם פייזר, אסטרה-זניקה וג'ונסון & ג'ונסון האמריקנית.
"אין ספק שסין מנהלת דיפלומטיית חיסונים בניסיון לתקן את תדמיתה", אמר הואנג ינזונג, חבר במועצה לקשרי חוץ - ארגון אמריקני למדיניות חוץ. "זה הפך לכלי להעלאת ההשפעה העולמית הסינית".
ובזמן שארצות הברית, רוסיה וסין מנסות להשיג יוקרה עולמית באמצעות החיסונים, האיחוד האירופי מאחור. בתחילת החודש אישר האיחוד את החיסון של מודרנה, לאחר שמוקדם יותר אושר החיסון של פייזר. אבל בנוגע למספר המחוסנים, האירופים רחוקים מאוד מהמספרים של ישראל, וגם של מדינות אחרות.
6 צפייה בגלריה
סינוואק סין חיסון קורונה
סינוואק סין חיסון קורונה
החיסון הסיני
(רויטרס)
ישראל היא המדינה הראשונה שבה יותר מחמישית מהאוכלוסייה כבר חוסנה (לפחות במנת חיסון אחת), ובטבלה העולמית היא מובילה בפער גדול על האיחוד האמירויות, בחריין ובריטניה, שאחריה.
ארצות הברית, שמובילה במספר המתחסנים הכולל עם יותר מעשרה מיליון מתחסנים (מעט לפני סין), היא החמישית בשיעור המתחסנים - פחות מ-4%. לפי נתוני אתר "Our World in Data", איטליה היא המדינה האירופית עם שיעור המתחסנים הגבוה ביותר, מעט יותר מ-1%. בצרפת וגרמניה - שם פותח בין היתר החיסון של פייזר - המספרים אפילו נמוכים יותר.
ואלו המדינות שאישרו את החיסונים השונים:
פייזר (ארה"ב): ארצות הברית, בחריין, קנדה, בריטניה, מקסיקו, כוויית, סינגפור, ירדן, עומאן, קוסטה ריקה, אקוודור, ישראל, פנמה, צ'ילה, קטאר, איחוד האמירויות, ארגנטינה, עיראק, קולומביה, סעודיה, שווייץ, האיחוד האירופי, נורבגיה, איסלנד, איי פארו, גרינלנד, סרביה, מלזיה.
מודרנה (ארה"ב): ארצות הברית, קנדה, ישראל, בריטניה, האיחוד האירופי, נורבגיה, איסלנד, איי פארו, גרינלנד.
ספוטניק 5 (רוסיה): רוסיה, בלארוס, ארגנטינה, בוליביה, ונצואלה, סרביה, גינאה, אלג'יריה, הרשות הפלסטינית.
סינופארם (סין): סין, מצרים, ירדן, איחוד האמירויות.
אסטרה-זניקה (בריטניה): בריטניה, ארגנטינה, הודו, אל סלבדור, הרפובליקה הדומיניקנית, מקסיקו, בנגלדש.