המפגשים מתחילים כל יום מעט לאחר עלות השחר. עשרות יועצים מצטרפים, עם כוס קפה ביד, לשיחת זום ממטות של סוכנויות ממשל, מבתים פרטיים וגם ממשרדים שכנים.
בכל פעם מתחילים המפגשים בהצגת נתוני התחלואה האחרונים, במטרה למקד את העבודה ולהזכיר למשתתפים מה מונח על הכף: מספר הנדבקים החדשים בקורונה, מספר המאושפזים בבתי החולים ומספר המתים. אבל הנתונים הללו כוללים גם סימנים חיוביים: מספר הבדיקות לאבחון הנגיף, מספר החיסונים שנשלחו ומספר הזריקות שניתנו.
בעוד הממשל הקודם של דונלד טראמפ הגיב למגפה כמו כל "אסון טבע" אחר – תוך שימוש במנטרה של הסוכנות הפדרלית לניהול אסונות, "בתמיכה פדרלית, בניהול המדינה, ובהוצאה לפועל של הרשות המקומית" – הצוות של הנשיא ג'ו ביידן שואל את דוקטרינת "כוח המחץ" של הפנטגון.
"אנחנו במלחמה עם הווירוס הזה", אומר ג'ף זיינטס, "פרויקטור הקורונה" בממשל ביידן, שתפקידו לתאם את תגובת הממשל למגפה. "אנחנו מנצלים כל משאב וכלי אפשרי שקיימים בידי הממשל הפדרלי כדי להילחם בכל חזית", הוסיף בשיחה השבוע עם סוכנות הידיעות AP.
האסטרטגיה שבה נוקט הממשל נבחנת כעת בשבע עיניים על ידי מומחים ועיתונאים בארה"ב, במיוחד לאור התוכנית הלא מגובשת דיה לחלוקת חיסונים שאותה ירש ביידן, והמוטציות החדשות של הנגיף שמאיימות כעת להגביר את רמות ההדבקה והתחלואה.
היעד, יועציו של ביידן אומרים, הוא פשוט אך שאפתני: אחרי שנה של מגננה, הם רוצים להביא את המאבק אל הנגיף. המאבק הזה מתנהל בבתי ספר ובמפעלי תרופות, על גבי חניונים של אצטדיונים שהפכו למרכזי חיסונים וגם במדרכות מחוץ לבתיהם של האמריקנים. על מנת להביס את הנגיף, הצוות של ביידן נדרש להוביל מאמץ לוגיסטי רחב היקף לחלוקת זריקות למאות מיליוני זרועות, ובמקביל להתמודד עם הססנות מפני קבלת החיסונים ותשישות שמורגשת בכל חלקי החברה האמריקנית, אחרי שנה של קשיים ותהפוכות.
עבור ביידן, המאבק בנגיף הוא האתגר שיגדיר כנראה את כל הנשיאות שלו, וכעת עומדת למבחן הבטחתו שלפיה העם האמריקני יוכל להתמודד עם ההתפרצות בצורה טובה יותר מאשר בתקופת טראמפ. צוותו של הנשיא החדש מציג כמעט כל יום בשלושת השבועות שבהן הוא מכהן כנשיא תוכניות והצעות חדשות למימוש המטרה הזו, שעוסקות בנושאים גדולים וגם קטנים – מהכרזה שלשום ולפיה הוזמנו עוד 200 מיליון מנות חיסון מפייזר וממודרנה, דרך הקמת מפעל לייצור כפפות רפואיות בארה"ב – ועד קריאה לאמריקנים לעטות מסכות בזמן שהם מטיילים עם הכלב.
בלי תרופות פלא
השאלה המרכזית עבור ביידן וצוותו, אחת שטרם ניתן לענות עליה כרגע: האם התוכניות הללו יספיקו? "הם נוקטים בדיוק בגישה הנכונה", אומרת ד"ר לינה וון, פרופ' לרפואת חירום ובריאות הציבור באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, שבעבר שימשה גם כנציבת הבריאות של העיר בולטימור. "הממשל הפדרלי לוקח אחריות, במקום להשאיר את הכל למדינות ולרשויות המקומיות ולהאשים אחרים על דברים שהשתבשו".
למרות שלל הפעולות שנוקטים ביידן ואנשיו, הנשיא האמריקני מודע היטב לכך שנתונים עגומים נוספים צפויים בהמשך הדרך, לפני שהאמריקנים יוכלו לשוב לאיזושהי שגרה שתזכיר את הימים שלפני פרוץ המגפה. עד כה מתו מהנגיף בארה"ב יותר מ-470,000 בני אדם, יותר מכל החיילים האמריקנים שנפלו במלחמת העולם השנייה, וכעת כמה תחזיות צופות שמניין הקורבנות יעקוף עד סוף הקיץ אפילו את מניין ההרוגים במלחמת האזרחים (שבה מתו יותר מ-615,000 בני אדם).
מספר הנדבקים החדשים, שהגיע לשיא חסר תקדים של כרבע מיליון בכל יום לאחר עונת החגים, ירד בעקביות מאז הושבע ביידן לתפקידו ב-20 בינואר, אך עדיין נותר גבוה בצורה מדאיגה – ובכל שבוע מתים בממוצע כ-21,000 חולי קורונה.
מאז שנכנס לבית הלבן לפני שלושה שבועות, הצוות של ביידן נאבק בקורונה בכמה חזיתות. הם שחררו מיליארדי דולר מכספי הממשל הפדרלי על מנת להגדיל את קצב החיסונים והבדיקות והכריזו על מתווה לשליחת יותר מ-10,000 חיילים בשירות פעיל כדי לתגבר את חיילי המשמר הלאומי שמסייעים במבצע חלוקת החיסונים לאוכלוסייה. מרכזי חיסונים המוניים, שלפעילותם יסייעו אותם חיילים בשירות פעיל, מתוכננים לקום בשבועות הקרובים בקליפורניה, בטקסס ובניו יורק.
בצל החשש הגובר מווריאנטים חדשים ומסוכנים יותר של הנגיף, יועציו של ביידן רואים בחיסונים פחות כ"תרופת פלא", אלא יותר כחלק מסדרה של מהלכים משלימים – שאם ננקטים ביחד מספקים סיכוי להתקדמות אמיתית.
יעד צנוע, בכוונה
כדי שארה"ב תוכל לבלום לחלוטין את המגפה, ד"ר אנתוני פאוצ'י, המומחה הראשי של הממשל למחלות מידבקות, הבהיר כי קצב החיסונים חייב לגדול באופן גלובלי – על מנת למנוע את היווצרותן של מוטציות חדשות, כאלו שהמדענים חוששים שאולי יפתחו עמידות מסוימת בפני החיסונים. "אנחנו לא הולכים לייפות בשום דרך את הקושי הרב של זה, אבל אנחנו הולכים להציג ראיות ברורות להתקדמות ולפעולה", אמר זיינטס, מתאם הממשל לתגובה למגפה.
ביידן נמצא כעת בדרך לעקוף באופן משמעותי את היעד שהציב לחלוקת 100 מיליון חיסונים ב-100 הימים הראשונים שלו בתפקיד. זהו יעד צנוע למדי שחלק מהמומחים בארה"ב סבורים שאינו מספיק, אולם נראה שההיצמדות אליו בינתיים נועדה להתחמק מאותה אכזבה שעוררה ההכרזה המופרזת מדי של ממשל טראמפ, שלפיה יחולקו 20 מיליון מנות עד סוף דצמבר, דבר שקרה בסוף באיחור של חודש שלם. לפי המרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), מאז שביידן הושבע חולקו 26 מיליון מנות חיסונים. בסך הכול חולקו בארה"ב כ-46 מיליון חיסונים, והקצב הנוכחי עומד על כ-1.5 מיליון בכל יום.
חלק נכבד מההתקדמות במבצע החיסונים נבע מהגדלה שתוכננה ממילא בקצב הייצור שלהם על ידי החברות פייזר ומודרנה, וגם יועציו של ביידן מודים שקשה בינתיים לזקוף את העלייה במספר החיסונים שמחולקים לפעולות שנקט הממשל החדש. אולם כשברקע הסיכוי לאישור של חיסון שלישי (של חברת Johnson & Johnson), הם מנסים לצפות את המכשולים בהמשך הדרך – כמו קשיים במערך כוח האדם שנותן את הזריקות או בביקוש לחיסונים, בצל ההססנות הרבה של האמריקנים מקבלת הזריקה.
לא לשכוח את העניים והמיעוטים
וון, הפרופ' מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, קוראת לממשל ביידן לקבוע יעדים אגרסיביים יותר, ולפעול להגדלת קצב החיסונים לשלושה מיליון בכל יום. "אני חושבת שהם פשוט צריכים להיות שאפתניים יותר כאשר הם מדברים בפני הציבור", היא אומרת.
מעבר להתמקדות במספר החיסונים שמחולקים, קיימת גם השאלה למי בדיוק. בצוות של ביידן מנסים למקד את מתן החיסונים במיוחד עבור אוכלוסיות עניות יותר, בפריפריה האמריקנית ובקהילות של מיעוטים כמו אפרו-אמריקנים. הקבוצות הללו נפגעו בצורה לא פרופורציונלית ביחס לגודלן במהלך המגפה, ובניסיון הזה של הממשל להגביר את החיסונים בקרבן ישנה ביקורת מרומזת לאופן שבו פעלו עד כה הרשויות המקומיות, אלו שבאחריותן לספק את החיסונים שמחלק הממשל הפדרלי.
משלוחים חדשים למרכזי בריאות קהילתיים, שהוכרזו ביום שלישי, לצד מיליון חיסונים שיישלחו בכל שבוע לבתי מרקחת ברחבי ארה"ב – בפרויקט שיצא לפועל בשבוע הבא – יאפשרו לבית הלבן לפקח בצורה הדוקה יותר על מתן החיסונים לקהילות המוחלשות הללו.
השיטה הזו מעוררת ביקורת, במיוחד ממנהיגים מקומיים. בשיחה עם הבית הלבן ביום שלישי, מושל ארקנסו הרפובליקני אסא האצ'ינסון הפציר בביידן ובאנשיו להעביר את החיסונים דרך המדינות ולא דרך ערוצים אלטרנטיביים, כמו בתי מרקחת. הוא טען שהמדינות מתמודדות עם ביקוש נרחב ולא מסוגלות לספק לו מענה. מושלים אחרים הביעו חשש שהתוכנית הפדרלית תשבש את התוכניות שלהם להעניק את החיסונים דרך אותם מרכזים בריאותיים.
"בזמן שהמושלים מצפים לשותפות עם הממשל הפדרלי, חשוב שכל הגדלה בהיקף הייצור של החיסונים תלך להפצה דרך המדינות, ושלא תהיה כפילות עם תוכניות פדרליות נפרדות", אמר האצ'ינסון. הבית הלבן הגן על הפרויקטים הללו והסביר שמדובר בתוכניות פיילוט, ושיהיה ניתן להגביר את היקפן ולהקים מרכזי חיסון נוספים אם הן יוכיחו את יעילותן.
לעתים, הגישה החדשה שנוקט הממשל למאבק בנגיף כוללת דווקא צעד אחורה. בעוד הבית הלבן של טראמפ היה מעורב עמוקות בכתיבת ההנחיות של ה-CDC לבתי עסק, לבתי ספר ולנוסעים בנוגע להתנהלות במהלך המגפה – התערבות שעוררה תלונות על התעלמות מהמדע וגרמה לכמה מדינות לאמץ הנחיות מחמירות יותר משלהן – ממשל ביידן הותיר למדענים ולמומחים לקבוע הנחיות כאלו.
סקר: 61% מהאמריקנים מרוצים
אתמול פורסמו הנחיות פדרליות חדשות בנוגע להפעלת בתי הספר, בצל הלחץ הגובר בארה"ב לפתוח אותם אחרי שרבים מהם פועלים במתכונת של למידה וירטואלית כבר כמעט שנה שלמה. לפי ההנחיות החדשות של ה-CDC, ניתן לפתוח את בתי הספר באזורים בעלי רמת הדבקה נמוכה, ותחת שמירה קפדנית על אמצעי זהירות כמו עטיית מסכות. ביידן אמנם הכריז בדצמבר כי "רוב בתי הספר" יהיו פתוחים בתום 100 הימים הראשונים שלו כנשיא, אך לאחר שהושבע ממשלו צמצם את היעד הזה והבהיר שהוא נוגע רק לבתי ספר יסודיים – וגם אז הוא מוכן להסתפק בפתיחה חלקית ביותר של יום אחד בשבוע.
היעד המצומצם מושך ביקורת מצד רפובליקנים מסוימים, שאומרים כי ביידן מציב רף נמוך מדי ומתעלם מלקחים שנלמדו בבתי ספר שהצליחו להישאר פתוחים כמעט לכל אורך השנה האחרונה.
הצלחה מוקדמת אחת של ממשל ביידן נולדה משיחות שקיימו הוא ואנשיו עם המושלים, שהיו מתוסכלים משינויים תכופים באספקת החיסונים בשלהי כהונת טראמפ. היעדר הוודאות גרם לכמה מדינות להאט את חלוקת המנות הראשונות של החיסון, על מנת להבטיח שיהיו מספיק מנות שניות אם משלוחים עתידיים יבוטלו. הצוות של ביידן הבהיר שהמדינות יידעו כמה חיסונים הן יקבלו לטווח זמן של עד שלושה שבועות.
"אנחנו רואים כעת יותר חיסונים באופק מאשר מה שראינו לפני כמה שבועות", אמר המושל הרפובליקני של אוהיו, מיייק דה-וויין. "ככל שאנחנו שומעים על יותר חיסונים, כך אני אהיה שמח יותר".
עד כה, התגובה של הציבור האמריקני להתנהלות של ביידן במשבר הקורונה נראית חיובית. שבועיים לאחר השבעתו פורסם סקר של מכון Quinnipiac ולפיו 61% מהאמריקנים מרוצים מהדרך שבה הוא התנהל בכל הנוגע למגפה. כמעט כל הדמוקרטים ו-33% מהרפובליקנים היו מרוצים. בדצמבר, סקר של אותו מכון הראה כי רק 39% מהאמריקנים מרוצים מהדרך שבה ניהל טראמפ את המשבר. אז 78% מהרפובליקנים הביעו שביעות רצון ורק 3% מהדמוקרטים.
זריקות "בוסטר" ובדיקות למשך שנים
האסטרטגיה הלאומית למאבק במגפה, תוכנית שאותה פרסם ביידן כבר ביומו השני לתפקיד, מספקת מפת דרכים לחודשים הבאים: יותר בדיקות, הנחיות ברורות ויותר חיסונים – שיינתנו באופן "הוגן" יותר. אבל הדרך ל"שגרה חדשה" עדיין לא בהירה לחלוטין. כך למשל, המדענים לא בטוחים עדיין מה נדרש על מנת להגיע ל"חסינות עדר" – במיוחד לאור עלייתן של המוטציות החדשות.
בינתיים, ביידן ויועציו כבר פועלים מול חברות התרופות על מנת להיערך לאפשרות של מתן זריקות "בוסטר", כדי לתת מענה לאותם וריאנטים חדשים – אולי אף במתכונת שנתית, כמו החיסונים הניתנים נגד שפעת. במקביל, צוות הבית הלבן בונה את התשתית שתידרש להגדלת קצב הבדיקות לאבחון הנגיף, בהתחשב בכך שאולי הן יישארו איתנו שנים ארוכות.
היועצים מודים גם שהבקשה של ביידן מהאמריקנים לעטות מסכות ב-100 ימיו הראשונים בתפקיד לא תספיק – ושהוא יצטרך לבקש מהם להמשיך לעטות מסכות גם מעבר לכך. "נקבע את היעדים הבאים לצד ההתקדמות שנעשה בדרך לסט הראשון של היעדים", מבהיר זיינטס.
פורסם לראשונה: 23:54, 12.02.21