הסלמה חמורה מסתמנת ביממה האחרונה במלחמה סביב מדינת המחוז תיגראי שבאתיופיה: אחרי שאמש ירו המורדים בחבל רקטות על נמל התעופה באסמרה, בירתה של אריתריאה השכנה, הבוקר מסר מנהיגם, דברציון גברמיקאל, כי כוחותיו נלחמים כעת לא רק נגד צבא אתיופיה, אלא גם נגד 16 חטיבות של צבא אריתריאה. בינתיים ממשיכים פליטים לברוח מאזור תיגראי, ולפי העדכון האחרון מספר הפליטים שברחו לסודן הגיע כבר ליותר מ-14,500.
המלחמה באתיופיה – עדכונים אחרונים:
• דיווחים על טבח באתיופיה, 11 אלף ברחו לסודן
• אדיס אבבה: חיסלנו מאות "קיצונים"
• התיגרינים: "ראש הממשלה דיקטטור"
אתיופיה, נזכיר, היא פדרציה המורכבת ממדינות מחוז, ותיגראי, שבה גרים יותר מ-5 מיליון תושבים, היא אחת מהן. תנועת ה-TPLF ("החזית העממית לשחרור תיגראי") היא הכוח השולט בתיגראי, ובתחילת החודש יצא הצבא האתיופי למתקפה שם נגדה. ראש ממשלת אתיופיה אביי אחמד טען כי זו תגובה על מתקפה שביצעו אנשי "החזית" נגד שני בסיסים של הצבא ועל כך שמנהיגי המחוז מורדים בממשל הפדרלי ואינם סרים למרותו. ה-TPLF כינתה את המבצע של צבא אתיופיה "פלישה", ובהפצצות ובקרבות על הקרקע נהרגו שם כבר מאות בני אדם. ביום חמישי דווח גם על טבח שביצעו לוחמי ה-TPLF באזרחים תמימים.
המהפכה נעצרה
ראש ממשלת אתיופיה אביי, בן 44, נחשב רק לפני שנה לאחד המנהיגים המבטיחים בעולם. כשעלה לשלטון ב-2018 זכה לשבחים מכל רחבי תבל על כך שהוציא לדרך באתיופיה מהפכה דמוקרטית שבמסגרתה שוחררו אסירים פוליטיים מהכלא, הוסרו הגבלות על התקשורת והותרה פעילותן של מפלגות אופוזיציה שקודם לכן נאסרה.
רק בשנה שעברה זכה אביי בפרס נובל לשלום בשל צעדי הדמוקרטיזציה שנקט בארצו והסכם השלום שעליו חתם עם אריתריאה אחרי שנים של סכסוך. אלא שסימנים לדעיכת המהפכה שלו ניכרו כאשר בכירי אופוזיציה שבו להיעצר והגבלות חדשות הוטלו על התקשורת, וכעת יש הטוענים נגדו שגם המבצע בתיגראי הוא חוליה בשרשרת הזו.
אביי הוא בן אורומו, הקבוצה האתנית הגדולה ביותר באתיופיה, ועד לעלייתו לשלטון שלטה ה-TPLF התיגרינית בפוליטיקה הארצית של אתיופיה במשך כמעט שלושה עשורים. במסגרת השינויים שהנהיג נדחקה ה-TPLF לשוליים, ובהמשך היא פרשה מהקואליציה. בספטמבר השנה קיימה תיגראי בחירות מקומיות בניגוד להוראת הממשלה הפדרלית, צעד שהעמיק גם הוא את המתיחות בין הצדדים: ב-TPLF התעקשו על קיום הבחירות בטענה שאביי כבר איננו המנהיג הלגיטימי של אתיופיה, משום שהבחירות הכלליות שהיו אמורות להתקיים באתיופיה באמצע השנה נדחו בשל מגפת הקורונה.
כעת מתמודד אביי, המנהיג הצעיר ביותר באפריקה, עם ביקורת קשה מהעולם, והאו"ם והאיחוד האפריקני קוראים לו לחדול מהמבצע הצבאי. אביי הודף את הקריאות וטוען כי על העולם להבין את מצוקתו, וכי המבצע נועד לשמור על שלמותה הטריטוריאלית והשלטונית של אתיופיה. הוא טוען כי אנשי ה-TPLF מחוללים זוועות בשדה הקרב. ה-TPLF, יצוין, מאשימה מצדה את צבא אתיופיה ב"הפצצות חסרות רחמים" נגד אזרחים.
פוחדים שהם ירצחו אותנו
ירי הרקטות לעבר בירת אריתריאה אירע אמש, ולפי דיווחים כלל לפחות שלוש רקטות. לפחות שתיים מהן פגעו בנמל התעופה באסמרה. מנהיג המורדים בתיגראי טען בשבוע שעבר שאריתריאה שלחה כוחות אל מעבר לגבול כדי לסייע לאביי במלחמתו נגד המורדים, אולם לטענה זו לא צורפה שום ראיה. משרד החוץ של אריתריאה הכחיש בשעתו את הדברים וטען כי אריתריאה איננה צד בסכסוך.
כמה פליטים שהגיעו בימים האחרונים לעיר חמדיאת שבסודן, סמוך לגבול עם אתיופיה, טענו כי אזורי מגוריהם הופגזו מכיוון אריתריאה, אולם גם לכך אין אישור. "ירו עלינו פגזים משטח אריתריאה, ראיתי אנשים מתים ברחובות", טען נקסיאם גורו, פליט בן 22. בחמדיאת משתכנים כעת כ-8,000 פליטים, אחרי שכמה מאות פליטים נוספים הגיעו בשבת. חלקם חצו בסירות נהר העובר לאורך הגבול, ואחרים שחו או צעדו במים. לדברי פליטים, לפחות אחד מעמיתיהם כבר טבע בדרך לסודן.
"אנחנו רעבים ופוחדים שהם ירצחו אותנו", אמרה אישה מבוגרת אחת על כוחות הממשלה הנלחמים נגד המורדים התיגרינים. נקיסטי, בת 42, סיפרה כי אחיה נורה למוות על-ידי אנשי מיליציה המסייעת לצבא אתיופיה, ממש מול ביתם בחומרה שבתיגראי, וכי המסעדה הקטנה שלה נבזזה.
אני סתם חקלאי
בורהאני אברהאם, בן 31, שברח לסודן עם אשתו ובנו בן ה-3 בשבוע שעבר, דיווח גם הוא על הפגזות מכיוון אריתריאה. "אני רעב מאוד", אמר בשבתו במחנה הפליטים. צעיר בן 26 העובד כחקלאי סיפר שהמורדים ניסו לגייסו למלחמה, אבל הוא ברח. "אני סתם חקלאי פשוט שמגדל תירס", הסביר, "אני פוחד ממלחמה ומוות".
בשישי בלילה פגעו רקטות בשני שדות תעופה במדינת המחוז אמהרה שבאתיופיה, השוכנת מדרום לתיגראי, ואתמול נטלה ה-TPLF אחריות לירי הזה. בין אמהרה לתיגראי יש סכסוך ממושך על שליטה בשטחים לאורך הגבול ביניהן, ופרשנים כבר הזהירו כי אמהרה עלולה להישאב למלחמה המתנהלת. לפי דיווחים, מאות לוחמים ממילציות של בני האמהרה כבר הצטרפו ללחימה בתיגראי, שם הם מסייעים לצבא אתיופיה.
המלחמה בתיגראי מעוררת חשש לא רק שהיא תשאוב אליה גם את אריתריאה ואמהרה, אלא גם שהיא תגרום לצמצום חלקה של אתיופיה בכוח של האיחוד האפריקני הנלחם נגד ארגוני איסלאם קיצוני בסומליה השכנה, ותפגע בהשקעות זרות באתיופיה, שנהנתה בשנים האחרונות מצמיחה אדירה.
היום בצהריים דיווח ארגון זכויות אדם אתיופי כי חמושים רצחו אמש במערב המדינה לפחות 34 בני אדם בהתקפה על אוטובוס. ההתקפה על אוטובוס הנוסעים, באזור ששמו בנישנגול-גומוז, מגבירה את החשש שבצל המלחמה בתיגראי תסבול אתיופיה מוואקום ביטחוני שיאפשר בה עוד פיגועים ומעשי טבח שאינם קשורים ישירות ללחימה. באותו אזור שבו אירע הטבח אמש רצחו אנשי מיליציה לפחות 45 בני אדם בספטמבר.