למשטרת תאילנד יש זרנוקי מים וגז מדמיע כדי לפזר את המפגינים נגד הממשלה ובית המלוכה, אבל פעילי המחאה שלפו השבוע נשק משלהם: ברווזי גומי מתנפחים. כבר כמה ימים שהברווזים הצהובים האלה מככבים בהפגנות של הפעילים, והם משמשים אותם בין השאר כדי לפלס דרך בין השוטרים ולהגן על עצמם מאמצעים לפיזור הפגנות.
ההפגנות בתאילנד פרצו ביולי השנה, והמשתתפים בהן דורשים לסלק מהשלטון את ראש הממשלה פראיות צ'אן-אוצ'ה, מנהיג החונטה לשעבר שעלה לשלטון בהפיכה צבאית ב-2014. הם דורשים גם להכניס שינויים בחוקה כך שיקוצצו סמכויות המלך. ביום שלישי השבוע, בהפגנה מול הפרלמנט בבנגקוק, נרשם העימות האלים ביותר עד כה עם המפגינים: שישה בני אדם נורו במהלך התנגשויות בינם לבין שוטרים תומכי בית המלוכה, ועשרות נפגעו.
ההפגנה ביום שלישי הייתה הפעם הראשונה שבה המפגינים שלפו את ברווזי הגומי המתנפחים, ובמהלכה הם השתמשו בהם כמגינים כדי לצעוד קדימה ולפרוץ את שורות השוטרים שחסמו אותם. "הברווזים הם כמו קמע עכשיו", סיפרה אחת המפגינות, בת 27, "הם אולי לא חזקים כל כך, אבל הם תעלול נחמד". מפגין אחר סיפר שהברווזים ניקנו במקור כדי להוסיף מעט צבע להפגנות, אבל אז החלו המפגינים להשתמש בהם כמגינים מאולתרים כשהמשטר השתמש בזרנוקי מים.
אתמול שבו המפגינים להשתמש בברווזים במהלך הפגנה מול מטה המשטרה. בהפגנה, שבה השתתפו כ-20 אלף בני אדם, נצפו עשרות ברווזי גומי צהובים, ובין השאר המפגינים "הצעידו" אותם בשיירה וקראו בסרקזם "יחי המלך". במהלך ההפגנה שפכו פעילי המחאה צבע על בניין המשטרה וכתבו ברחובות סיסמאות גסות בגנות המלך – מעשה שבתאילנד מוגדר פלילי והעונש עליו עשוי להיות כבד.
סין חסמה את "ברווז צהוב גדול"
ברשתות החברתיות נפוצו בימים האחרונים צילומים של הברווזים תחת הכותרת "מהפכת ברווזי הגומי". גולש אחד כתב בטוויטר: "אם הפוליטיקה תהיה בסדר, ברווזי גומי ישמשו אותנו רק בבריכה". בפייסבוק כתב גולש אחר: "הנה לכם, כלי הנשק המחריד ביותר מצד המפגינים: ברווזים מתנפחים". תאילנדי אחד צייץ תמונה שבה נראה ברווז גומי חבול ומעט חסר-אוויר: "ברווז הוא לוחם – לא משנה עד כמה אנשים עולבים בו, הוא ממשיך לחייך".
ברווזים מהסוג שבו משתמשים המפגינים מוצעים למכירה בכ-2,000 באהט (כ-90 דולר) ליחידה על-ידי כמה משווקים ב"לזדה", אתר קניות מקוונות פופולרי בתאילנד.
לקריאה נוספת: מחאת "תלמיד רע" סוחפת את תאילנד
אין זו הפעם הראשונה שבה ברווזי גומי משמשים מפגינים ברחבי העולם כסמל התרסה. בשנת 2013 צף מיצג של ברווז-מתנפח בגובה 16 מטר, יצירה של אומן הולנדי, בנמל הונג קונג. עד מהרה הוא הפך מוקד למחלוקת: גולש ברשת החברתית הסינית ווייבו ערך את התמונה המפורסמת של האיש האמיץ שנעמד מול הטנקים במחאה הפרו-דמוקרטית בכיכר טיאננמן בבייג'ינג ב-1989, והחליף בה את הטנקים בברווזים; בעקבות זאת חסמה ממשלת סין את האפשרות לחפש באינטרנט את המונח "ברווז צהוב גדול".
ברווזים מתנפחים גדולים הופיעו גם בהפגנות שנרשמו בברזיל ב-2016, תוך כדי הליך הדחתה של הנשיאה דאז דילמה רוסף. הם הפכו לסמל גם במחאה שנרשמה ברוסיה ב-2017, כשפורסם שראש הממשלה דאז דמיטרי מדבדב מחזיק בבעלותו שלל נכסים נדל"ניים יוקרתיים, בהם אחד המשמש כבית גידול לברווזים.