אבי סמאי, בעל חנות למכירת נעליים ברחוב אלנבי בתל אביב, החליט אתמול (שני) להשליך לרחוב את כל הסחורה שהחזיק בחנות שלו, מאחר שאיבד אמון בהחלטות הממשלה, שהובילו לקריסה כלכלית של בעלי עסקים רבים בארץ.
לפני שסגר את החנות ניסה סמאי להעביר את הסחורה לעמותות שונות במסגרת תרומה, אבל אלו ביקשו שישלם על המשלוח - ועל כן החליט לחלק את הסחורה בחינם לעוברים והשבים. "הכול נגרם בגלל הייאוש, המצב הנפשי והכלכלי", אמר ל-ynet בדמעות. "אמסור את המפתחות, אחפש עבודה כמו כולם ואהיה עוד אחד ממיליון מובטלים".
סמאי, בן 38, מתגורר עם אשתו ושלושת ילדיו בחולון. הוא סיפר כי הימים האחרונים במסגרת הסגר הובילו אותו לצעד הקיצוני. "הרגשתי שהעמותות 'ירקו לי בפנים' עם דרישת התשלום להובלות והמשלוח", הוא אמר. הבנתי שבכל מקרה אפסיד, אז לפחות שאחרים ירוויחו. לא נשארה לי ברירה אחרת".
אחרי שהוציא את ארגזי הסחורה לרחוב הגיעו פקחי עיריית תל אביב ורשמו דו"ח לסמאי על כך שהוציא קרטונים לרחוב. "אני מרגיש שהממשלה יושבת על הכיסאות ולא עושה כלום", הוא הוסיף. "היא ממש גרמה לשנאת חינם בין ימין לשמאל, בין חילונים לדתיים ובין יהודים לערבים. חלק ממה שעשיתי היום זה כדי לתת לאחרים".
עוד אמר כי "מעבר לבעיות בפרנסה חייבים להפסיק את השיח האלים וצריך שנבחרי הציבור יירדו לעם כי אנחנו כבר מגיעים למקום שאסור להיות בו. אני לא יודע מה יהיה בעתיד כי הפכו אותנו לבובות ומשחקים איתנו".
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה למתן הדו"ח לבעל החנות: "פקח שעבר במקום אחרי האירוע ולא ידע על נסיבותיו, זיהה במקום ערימות של אשפה ורשם לו דו"ח על השלכת פסולת במרחב הציבורי. בעל החנות לא עדכן את הפקח במה שהתרחש, ואף התנצל על זריקת הקרטונים לרחוב. אנו מזמינים את בעל החנות להגיש בקשה לביטול הדו"ח והיא תישקל. אין לנו עניין בכספי דו"חות - רק בשמירה על החוק".
משבר כלכלי בצל משבר בצמרת האוצר
אתמול פורסמו נתוני הגירעון המצטבר בתקציב המדינה נכון לחודש ספטמבר, ומהם עלה כי הוא עומד על סכום אסטרונומי של 102.4 מיליארד שקל (9.1% מהתוצר המקומי הגולמי - תמ"ג), לעומת גירעון של 31.1 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד.
לנתוני הגירעון מצטרף המשבר בצמרת משרד האוצר, אחרי התפטרות בכירי המשרד - המנכ"לית קרן טרנר, הממונה על התקציבים שאול מרידור וחשב המשרד רוני חזקיהו.
על-רקע המשבר הכלכלי שהביאו עימם הסגרים בעקבות התפשטות הנגיף תקף אמש ח"כ נפתלי בנט את ראש הממשלה בנימין נתניהו במליאת הכנסת. "אדוני ראש הממשלה, אתה יודע למה יש כזה אובדן אמון של הציבור בממשלה? בגלל שאתה לא אומר אמת. יש עוד סיבה שהעם איבד את האמון בך - כי אתה לא מאמין בעם", אמר מנהיג מפלגת "ימינה".
בנט מתח ביקורת על מדיניות הסגר ואמר כי היא תוצאה של כישלון ולא תמונת ניצחון. לדבריו, "מי שמאמין בעם, לא משתמש בסגר ומתגאה. בחודשי מאי ויוני לא הכנתם את המערכת והגענו לסגר שני. סגר הוא לא הישג, הוא קו ההגנה האחרון אחרי הכישלון".
הוא הוסיף כי "מי שאומר שכולם מגיעים לסגר - משקר. רק מדינות שמתנהלות רע מגיעות לסגר". הוא ציין כי מדינות כמו טייוואן ואסטוניה נמנעו מסגר בגלל ניהול נכון של המשבר.
ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון, בני גנץ, אמר כי ידרוש בישיבת קבינט הקורונה לפתוח מיד את העסקים שלא מקבלים קהל. "בכפוף להמשך ירידת התחלואה, נדרוש גם את פתיחת מערכת החינוך לגיל הרך בשבוע הבא", הוא הוסיף.
בהמשך דבריו בישיבת סיעת כחול לבן, הרים גנץ את הטונים. "קרוב למיליון מובטלים, אתם מבינים מה זה? עסקים קטנים קורסים, משפחות שלמות תחת לחץ נפשי, אי וודאות של מעסיקים גדולים אם המפעל שלהם ישרוד והאם יהיו להם הכלים להמשיך ולהתקיים. נראה לכם שאני אתן למישהו למנוע מהמדינה הזו להתנהל?", תהה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו, מצדו, הגן על ההחלטה להטיל סגר בנאום שנשא במליאת הכנסת מוקדם יותר. "היו כאלה שחשבו שלא צריך סגר ואפשר להמשיך עם אלפי נדבקים ביום בלי סגר", הוא אמר. "היום רוב הציבור רואה שההחלטה שהובלתי עם חבריי הייתה נכונה. בלעדיה היינו צועדים ישר לתוך התהום".
הוא הוסיף כי הוא מתכנן לפתוח את המשק בצורה בטוחה, זהירה והדרגתית, כלשונו. "אני יודע שהסגר הוא לא דבר קל. הוא מקשה על האזרחים, על העסקים, על ההורים, על הילדים, על הקשישים. אנחנו איתכם כל הזמן, אזרחי ישראל, ואנחנו נמשיך לעזור לכם עם עוד תוכניות, עוד מענקים, עוד הלוואות", הבטיח נתניהו.
פורסם לראשונה: 20:46, 12.10.20