יותר מאלף חיילים בצבא אפגניסטן נסוגו מהלחימה הקשה המתנהלת בימים אלו מול לוחמי הטליבאן ונמלטו אל מעבר לגבול – אל טג'יקיסטן השכנה. הנסיגה הזו מגיעה בצל שורת ניצחונות שהשיגו לוחמי ארגון הטרור האיסלאמיסטי בקרבות המתנהלים בימים האחרונים – במיוחד בצפון אפגניסטן אך גם באזורים אחרים במדינה – וזאת על רקע נסיגת כוחות ארה"ב ונאט"ו, נסיגה שצפויה להסתיים כבר בשבועות הקרובים.
לפי הרשויות בטג'יקיסטן, מספר החיילים האפגנים שנמלטו אל מעבר לגבול ושהו במהלך הלילה האחרון בשטחה עומד על 1,037. "הם נסוגו לשטח טג'יקיסטן על מנת להציל את חייהם, אחרי עימותים חמושים מול הטליבאן", מסרו שירותי הביטחון הטג'יקיים. בהודעה שפרסמו נאמר עוד כי הטליבאן השיג "שליטה מלאה" על שישה אזורי-משנה שמהם מורכב מחוז דבחשאן בצפון אפגניסטן, אזורים שמתפרשים יחדיו על פני 910 ק"מ של גבול מול טג'יקיסטן.
זו לא הפעם הראשונה שחיילים אפגנים נמלטים לטג'יקיסטן בעקבות הקרבות מול הטליבאן, ובשבועות האחרונים דווח כבר כמה פעמים על מקרים שכאלו. הטג'יקים הדגישו בהודעתם כי הם מוכנים לארח את החיילים האפגנים על בסיס "עקרון השכנות הטובה ועמדה של אי-התערבות בעניינה הפנימיים של אפגניסטן".
הטליבאן הגביר את המתקפות שלו נגד כוחות הממשלה בקאבול מאז מאי השנה, אז חידש ממשלו של הנשיא ג'ו ביידן את תהליך הנסיגה האמריקנית מהמדינה, שהחלה עוד בתקופתו של דונלד טראמפ אשתקד. לפי הדיווחים, הטליבאן שולט כעת כבר על שליש מכל 421 אזורי-המשנה שאליהם מחולקים מחוזות אפגניסטן – והוא קרוב להשתלטות על אזורים נוספים. אף שטרם הצליחו לוחמיו להשתלט על ערי הבירה של 34 המחוזות באפגניסטן, הם מקיפים כעת חלק מהן, מהעיר גזני במחוז המזרחי הנושא את אותו השם, ועד מיימנה במחוז פאריאב שבצפון-מערב.
לצד מחוז בדחשאן, שם מתקדם כעת הטליבאן במסע הכיבושים שלו, ב"גרדיאן" הבריטי מציינים כי הוא שולט גם על שטחים נרחבים במחוז תחאר הסמוך. לאזורים שעליהם השתלט בחודשים האחרונים הטליבאן בצפון יש חשיבות אסטרטגית עבור קאבול: כך למשל, כיבוש עיירה אחת במחוז קונדוז העביר לידי שלטון הטליבאן נתיב סחר חשוב עם אוזבקיסטן.
כסף לחיילים: "כדי שיחזרו הביתה בשלום"
הטליבאן מרחיב את השפעתו לא רק בצפון המדינה: שעות לפני הדיווחים על כיבושיו בחבל בדחשאן, גורמים אפגנים אישרו כי לוחמי ארגון הטרור השתלטו על אזור בעל חשיבות אסטרטגית בשל קרבתו לעיר קנדהאר שבדרום המדינה – העיר שהייתה אחד ממוקדי הכוח המרכזיים של הטליבאן בתקופת שלטונו באפגניסטן, בין השנים 1996 לפלישה האמריקנית ב-2001.
ברשויות המקומיות בקנדהאר אמרו כי לוחמי הטליבאן השתלטו בין היתר על מטה המשטרה ומשרד המושל באזור פנג'אוואיי שנכבש כעת, והאשימו את נפילתו ב"נסיגה מכוונת" של כוחות הממשלה. אחד הגורמים ששוחחו עם סוכנות הידיעות AFP אמר כי רק השוטרים באזור השיבו אש לעבר לוחמי הטליבאן, וכי כוחות הממשלה שהיו מצוידים טוב מהם לא באמת נלחמו.
במקרים רבים, כמו שמאשימים אותם גורמים באזור קנדהאר, כוחות הביטחון האפגניים נמלטים על נפשם ללא כל קרב אמיתי מול המחבלים – ולפעמים הנסיגה הזו נעשית בחסות הסכמים שקובע הטליבאן מול מנהיגים מקומיים. בפעמים קודמות שבהם נסוגו החיילים האפגנים, הטליבאן פרסם סרטונים שבהם נראו החיילים מקבלים מאנשיו כסף, על מנת שיוכלו לחזור הביתה בשלום. ייתכן שאותם סרטונים עוררו ביטחון בקרב חיילי הצבא שיוכלו לנטוש את עמדותיהם – ולשמור על חייהם.
מוהיב א-רחמן, חבר במועצה המקומית של מחוז בדחשאן, אמר בשיחה עם סוכנות הידיעות AP כי גם שם הניצחונות של הטליבאן הושגו מבלי שהארגון התמודד עם התנגדות אמיתית של הצבא האפגני. הוא אמר כי בקרב החיילים יש מורל נמוך ביותר, בין היתר לאור מספרם הנמוך יותר מזה של לוחמי הטליבאן ומחסור בציוד ובאספקה. "למרבה הצער, רוב האזורים נפלו לידי הטליבאן בלי שום מאבק", אמר א-רחמן. הוא הוסיף כי רק בשלושת הימים האחרונים הטליבאן השתלט על עשרה אזורים בדבחשאן, ושמונה מהם נכבשו ללא כל מאבק.
לא רק החיילים האפגנים נוטשים את עמדותיהם: אתמול שודרו בטלוויזיה האפגנית תמונות מנמל התעופה בבירת מחוז דבחשאן, פייזאבאד, שבהן נראו פוליטיקאים ופקידים מקומיים נדחסים אל תוך מטוסים שפינו אותם בהמשך לקאבול. ההימלטות הזו תועדה ממש בשעה שבעיר הבירה המחוזית נערכה פגישה ביטחונית שעסקה בשאלת מערך ההגנה של פייזאבאד לקראת מתקפה אפשרית של הטליבאן.
במשרד הפנים בקאבול הכריזו אתמול כי הכיבושים האחרונים של הטליבאן הן רק תבוסה זמנית עבור הממשלה, אך לא הסבירו כיצד בכוונתה להשיג לידיה מחדש את השליטה על האזורים שאבדו. הבוקר כבר הבטיחו בקאבול "מתקפת-נגד", ויועצו של הנשיא אשרף גאני, חמדוללה מוהיב, אמר בריאיון לסוכנות הידיעות הרוסית RIA כי אף שהכוחות האפגניים לא צפו את המתקפה של הטליבאן, הם "בהחלט, בבירור", יספקו לה תגובה.
האזהרה של הטליבאן לארה"ב
הכיבושים האחרונים מגיעים ימים ספורים בלבד לאחר שבסוף השבוע שעבר פינו הכוחות האמריקניים את בסיס בגראם, שנמצא במרחק שעת נסיעה אחת מקאבול. במשך 20 שנות המלחמה עמד הבסיס הזה בלב פעילותה של ארה"ב באפגניסטן, וממנו יצאו כוחותיה למשימות אוויריות ולוגיסטיות ברחבי המדינה. מומחים ששוחחו עם סוכנות הידיעות AFP אמרו כי ייתכן שאחת הסיבות להפסדים האחרונים של הממשלה האפגנית היא שבשבועות האחרונים כוחותיה כבר לא זוכים לאותו סיוע אווירי-אמריקני. הכוחות האפגניים שקיבלו לידיהם את השליטה בבסיס הבטיחו לנצל אותו עבור "מאבק בטרור", והודיעו כי הפעילו מחדש את מערכת המכ"ם שקיימת בו.
ארה"ב פלשה לאפגניסטן ב-2001 בעקבות פיגועי 11 בספטמבר באותה השנה, והפילה את שלטונו של הטליבאן שם בסיוע של בעלות בריתה בנאט"ו. את נסיגתה מאפגניסטן החלה וושינגטון כבר בשנה שעברה, במסגרת הסכם השלום שעליו חתמה עם הטליבאן בתקופתו של הנשיא דונלד טראמפ. האמריקנים קיוו אמנם שלאותו הסכם שלום יצטרף בהמשך הסכם שלום בין הממשלה בקאבול לטליבאן, אך השיחות בין הצדדים קרסו. למרות זאת הנסיגה נמשכה: האמריקנים נחושים לשים סוף למלחמה שהפכה לארוכה ביותר בהיסטוריה שלהם. הנשיא ביידן אמנם עיכב במעט את התהליך, אך הבטיח כי הוא יושלם עד יום השנה ה-20 לפיגועי התאומים, ב-11 בספטמבר השנה.
בימים האחרונים נראה היה שהשלמת הנסיגה תואץ משמעותית, ותסתיים אולי כבר בימים הקרובים, אך בבית הלבן הנמיכו ציפיות – אולי בצל אותם הפסדים שנחלו הכוחות האפגניים בקרבות – ואמרו כי הנסיגה תושלם לקראת סוף אוגוסט. במקביל, בפנטגון הודיעו על "האטה" בקצב הנסיגה, ומפקד הכוחות האמריקניים באפגניסטן, הגנרל סקוט מילר, לא שלל בשבוע שעבר אפשרות לחידוש המתקפות האוויריות נגד הטליבאן.
בארה"ב ישנם דיווחים גם על כוונה להשאיר מאות חיילים אמריקנים, אולי אפילו כ-1,000, בקאבול – על מנת להגן על השגרירות האמריקנית שם. על רקע הדיווחים הללו בטליבאן הזהירו כי הכוחות הללו ייראו בעיני הארגון כפולשים בתום הנסיגה, וכי כבר לא יהיו זכאים להגנה בהתאם להסכם השלום עם האמריקנים. דובר הטליבאן, סוהאיל שהאין, אמר אמש בריאיון לרשת BBC כי אם האמריקנים ישאירו בכל זאת כוחות צבא בקאבול, הארגון "יגיב" – אך לא הבהיר כיצד. הוא טען כי "כיבוש קאבול אינו חלק מהמדיניות של הטליבאן".
כעס על ביידן: "אין לנו אפשרות לדבר על דברים שמחים"
בינתיים, בקרב האוכלוסייה האזרחית באפגניסטן גובר יותר ויותר החשש מפני חידוש שלטונו האכזרי של הטליבאן, שבשנים 2001-1996 ניהל בה משטר דמים, שבמסגרתו מנע מנשים לצאת ללמוד, סקל באבנים את מתנגדיו ואת מי שהפרו לטעמו את כללי ההלכה האיסלאמית – והטיל מורא על תושבי המדינה כולה. מפנג'אוואיי, האזור שנכבש אתמול ליד קנדהאר, ברחו עשרות משפחות מחשש לשובו של אותו שלטון אכזרי. "הטליבאן ירה על הרכב שלנו כשנמלטתי עם משפחתי. לפחות חמישה כדורים פגעו ברכב שלי", סיפר ל-AFP גיראן, תושב פנג'אוואיי שברח לקנדהאר. "הטליבאן יורה מפסגות ההרים על כל רכב נוסע. הטליבאן לא רוצה שלום".
באפגניסטן יש כעת גם מי שמפנים את זעמם אל עבר הנשיא ביידן, שבמסיבת עיתונאים בבית הלבן בסוף השבוע דחה שאלות על הנסיגה האמריקנית ואמר בהלצה: "אני רוצה לדבר על דברים שמחים. זה סוף השבוע של החג (יום העצמאות האמריקני). אני הולך לחגוג. יש דברים נהדרים שקורים". שהרזאד אכבר, שעומדת בראש נציבות זכויות האדם הבינלאומית באפגניסטן, צייצה בתגובה לדברים הללו בטוויטר: "כאישה אפגנית, אין לי אופציה 'לדבר על דברים שמחים'. אני צריכה לדאוג מהאפרטהייד המגדרי הממשמש ובא".