פרשן ביטחוני נודע בעיראק, שנהג למתוח ביקורת על המיליציות הפרו-איראניות שלהן השפעה רבה במדינה, חוסל אמש (ב') ביריות מחוץ לביתו בבגדד. ההתנקשות בהישאם אל-האשמי, שייעץ לראשי ממשלות ולקואליציה האמריקנית שפועלת נגד דאעש, עוררה זעם רב – כשרבים בעיראק רואים בה עדות לכישלונה של הממשלה לרסן את כוחן הרב של המיליציות.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק החוץ
גורמים במשטרה המקומית סיפרו לסוכנות הידיעות "רויטרס" שאל-האשמי בן ה-47 נורה על ידי שני חשודים שרכבו על אופנוע, מחוץ לביתו במזרח בגדד. קרוב משפחתו סיפר ששמע קולות של חמש יריות. מותו של האשמי נקבע בהמשך בבית חולים מקומי.
הגורמים ששוחחו עם רויטרס ציינו כי נראה שמדובר בחיסול מכוון, אך לא הפנו אצבע מאשימה לעבר ארגון כלשהו. לא נעצרו בינתיים חשודים, ואף ארגון לא נטל אחריות על ההתנקשות באל-האשמי.
לפי סוכנות הידיעות AP, כמה שבועות לפני שנרצח אל-האשמי אמר לקרוביו שהוא חושש שאנשי המיליציות מתכוונים לפגוע בו. אלו ייעצו לו לברוח לעיר ארביל בצפון עיראק, השוכנת בתוך האזור שבשליטת הכורדים.
אל-האשמי היה דמות מוכרת ביותר בעיראק, וכתב פרשנויות בנושאים פוליטיים וביטחוניים. הוא זכה לבולטות ניכרת בתקופת המאבק בדאעש, שכבש ב-2014 שטחים נרחבים במדינה. הוא נחשב למומחה לאופן הפעולה הפנימי של הארגון וייעץ כאמור לקואליציה הבינלאומית בהובלת ארה"ב, שהוקמה כדי לחסל את הארגון.
לאחר שעיראק הכריזה ניצחון על דאעש בדצמבר 2017, הוא החל להקדיש יותר ויותר תשומת לב למיליציות שנתמכות בידי איראן, שהסיוע שלהן למאבק בדאעש אפשר להן לזכות בהשפעה נרחבת בתוך עיראק, עם עשרות אלפי לוחמים חמושים.
לאל-האשמי היו קשרים הדוקים לפוליטיקאים ואנשי תקשורת עיראקים. הוא היה יועצו של ראש הממשלה לשעבר חיידר אל-עבאדי ובאופן לא רשמי ייעץ גם לראש הממשלה הנוכחי מוסטפה אל-קזימי.
למרות קשריו אלו לא נרתע גם מביקורת על הממשלה עצמה. זמן קצר לפני שנרצח הספיק אל-האשמי לפרסם בחשבון הטוויטר שלו ציוץ שבו טען כי הפילוג הרב והמר בתוך החברה העיראקית מקורו בשחיתות השלטונית. "הזכויות, הדם והכבוד של העיראקים הלכו לאיבוד, והכסף שלהם הלך לכיסיהם של פוליטיקאים מושחתים", הוא צייץ ביום ראשון.
החדשות על מותו נפוצו במהרה בעיראק, ולצד דברי אבל עוררו גם חשש רב. "קולות ביקורתיים נמצאים תחת סכנת השתקה, אם וכאשר הדבר ייקבע כחיוני", הזהיר החוקר העיראקי פנר חדד, שציין כי אל-האשמי היה "מוח מבריק וג'נטלמן אמיתי". לדבריו, מותו הוא "אובדן עצום ופשע בלתי נסלח".
עמיתו של אל-האשמי, הפרשן הפוליטי איחסן א-סמארי, אמר כי אלו שרצחו אותו רצו "להשתיק את הקולות שמתנגדים לדעותיהם", והפנה אצבע מאשימה לעבר הארגונים החמושים הפועלים בעיראק.
רבים רואים בהתנקשות סימן לחולשתה של הממשלה אל מול אנשי המיליציות. בראשות הממשלה עומד כאמור מוסטפה אל-קזימי, שנבחר במאי לתפקיד כמועמד פשרה במאבק הכוחות המתחולל בתוך עיראק בין ארה"ב לאיראן, ומנסה למצוא נקודת איזון בין שני הצדדים.
בחודש שעבר עורר אל-קזימי את זעם המיליציות הפרו-איראניות, כשאישר מבצע נועז שנועד לממש את הבטחתו למנוע שיגורי רקטות לעבר בסיסים אמריקניים במדינה, כולל לעבר השגרירות של ארה"ב בבגדד.
לוחמים של היחידה למאבק בטרור פשטו אז בשעת לילה מאוחרת על המטה בבגדד של המיליציה "גדודי חיזבאללה" (ארגון שאין לו קשר ישיר לחיזבאללה בלבנון), עצרו 14 פעילים ותפסו משגרי רקטות. המיליציות לחצו על הממשלה לשחררם, וכל העצורים אכן שוחררו באופן מיידי או בתוך כמה ימים – במה שנתפס בעיראק כהתקפלות של הממשלה בפני המיליציות.
בהודעה שפרסם אמש אל-קזימי התייחס במרומז למיליציות, שפועלות בנפרד מצבאה של עיראק. "נקדיש את כל מאמצינו כדי להגביל את הכוח המזוין למדינה עצמה, כך שאף כוח לא יעמוד מעל שלטון החוק", נמסר בהודעה מטעמו.
נציגת האו"ם בעיראק, ג'נין הניס-פלסצ'רט, הביעה "זעזוע" מההתנקשות, שאותה כינתה "פעולה פחדנית". היא קראה לממשלת עיראק לבצע חקירה מהירה ולמצות את הדין עם האחראים. שגריר בריטניה בעיראק, סטיבן היקי, אמר כי הוא "הרוס ועצוב מאוד" למשמע החדשות על הרצח. "עיראק איבדה את אחד מבניה הטובים ביותר, אדם אמיץ ומלא מחשבה".