הספינה הגדולה ביותר של חיל הים האיראני עלתה הלילה (בין שלישי לרביעי) באש במפרץ עומאן, והבוקר דווח כי טבעה. סוכנות הידיעות האיראנית פארס דיווחה כי כל אנשי הצוות הצליחו לרדת בבטחה מכלי השיט. לפי הדיווח, השריפה החלה סמוך לנמל ג'אסק שבדרום איראן. הדיווח לא התייחס לסיבות שבגינן פרצה השריפה, ולא ידוע אם מדובר בכשל כלשהו בספינה או במתקפה מכוונת.
השריפה, כך לפי הדיווחים מאיראן, פרצה בסביבות השעה 2:25 בלילה, ומאמציהם של לוחמי האש לכבותה נכשלו. בתמונות שהופצו ברשתות החברתיות נראו מלחים של הצי נמלטים מכלי השיט עם חגורות הצלה.
הטלוויזיה הממלכתית באיראן תיארה את הספינה שעלתה באש, "חארג'", כספינת אימונים, אם כי היא פעלה במשך עשרות שנים בשירות הצי האיראני כספינת אספקה לספינות אחרות של הצי בלב הים. היא מסוגלת להניף ציוד כבד ויש בה גם מנחת למסוקים. הספינה נבנתה ונחנכה בבריטניה ב-1977, ולצי האיראני היא הגיעה ב-1984 בעקבות משא ומתן ממושך לאחר המהפכה האיסלאמית.
התקרית התרחשה לפי הדיווחים במהלך אימון של חיל הים האיראני במפרץ עומאן, נתיב סחר-ימי חשוב שמחובר למצר הורמוז, שדרכו עוברת חמישית מאספקת הנפט העולמית. בשל חשיבותו נחשב האזור לרגיש במיוחד, ובעבר כבר הותקפו בו מכליות נפט וכלי שיט אחרים - הן של איראן והן של יריבותיה במזרח התיכון. איראן מקיימת דרך קבע תרגילים צבאיים באזור, ולפני כשנה התרחש באחד התרגילים האלה אירוע חריג אחר - שבו ספינת קרב איראנית ירתה בטעות טיל על ספינת סיוע שהשתתפה בתרגיל, ו-19 בני אדם נהרגו.
השריפה, יש לציין, מתרחשת אחרי שבמשך כחודש וחצי לא דווח על תקריות כלשהן במלחמת הצללים הימית שלפי דיווחים מתנהלת בין ישראל לאיראן. במלחמה הזו נפגעו כלי שיט רבים שמזוהים עם שתי המדינות. המקרה האחרון אירע ב-13 באפריל, אז הספינה HYPERION RAY שבבעלות רמי אונגר הותקפה ליד נמל אל-פוג'יירה שבאיחוד האמירויות. התקיפה הזו הגיעה אחרי החבלה בספינת הביון האיראנית "סאביז", שיוחסה לישראל, וכמה ימים אחרי הפיצוץ במתקן הגרעיני בנתנז - שגם כן יוחס לישראל.
ישראל העריכה שתקיפת HYPERION RAY הייתה תגובה על החבלה ב"סאביז", ולא על הפיצוץ בנתנז. בירושלים, בכל מקרה, החליטו להוריד את גובה הלהבות בעימות הימי - בין היתר בעקבות המתיחות שעורר הפיצוץ בנתנז - ולא להגיב על אותה תקיפה. ואכן, מאז אותה תקרית לא דווח על מתקפות ימיות כלשהן נגד כלי שיט איראניים או ישראליים.
ב-23 במאי דיווחה התקשורת הממלכתית באיראן על פיצוץ במפעל במרכז איראן, וטענה כי מדובר במפעל כימיקלים. עם זאת, עיתון הגרדיאן הבריטי דיווח כי מדובר במפעל של החברה האיראנית לייצור כלי טיס Hesa, הממוקמת במתחם של תעשיית הכימיקלים "ספהאן נרגוסטאר". החברה מייצרת כלי טיס ומל"טים עבור כוחות איראניים ופרו-איראניים. הפיצוץ התרחש כמה ימים אחרי שישראל טענה שאיראן מספקת מל"טים לחמאס.
רק אתמול התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו למגעים בין ארצות הברית לאיראן על חזרה להסכם הגרעין, והדגיש כי "אם נצטרך לבחור בין חיכוך עם ארה"ב לבין סילוק האיום הקיומי - האיום הקיומי גובר". שר הביטחון בני גנץ הגיב זמן קצר אחר כך ותקף במרומז הצהרה זו. "גם אם ישנן מחלוקות, הן ייפתרו בשיח ישיר בחדרים הסגורים ולא בשיח מתריס שעשוי לפגוע בביטחון ישראל", אמר. נתניהו, מנגד, הבהיר בדבריו שאמר לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן כי "עם הסכם או בלי הסכם, נמשיך לעשות כל מה שנוכל כדי לסכל את ההתחמשות של איראן בנשק גרעיני".
פורסם לראשונה: 03:20, 02.06.21