כלי תקשורת בבלארוס ובאוקראינה דיווחו כי מנהיגת המחאה מריה קולסניקובה נעצרה הבוקר (יום ג') באזור הגבול בין המדינות. לפי הדיווחים, קולסניקובה הובאה לגבול במטרה לאלץ אותה לעזוב לאוקראינה, אך היא סירבה וקרעה את דרכונה. לאחר מכן נעצרה. שניים מבעלי בריתה שהובאו איתה לגבול עזבו את המדינה.
מקורביה של קולסניקובה אמרו כי רעולי פנים "חטפו" אותה אתמול במרכז מינסק והסיעו אותה מהמקום בטנדר. הטלוויזיה הממלכתית הכחישה זאת ודיווחה כי מנהיגת האופוזיציה הוצאה ממכונית שניסתה לחצות את הגבול בשעת בוקר מוקדמת.
קולסניקובה בת ה-38 היא אחת משלוש פעילות אופוזיציה מרכזיות שהובילו את קמפיין הבחירות המאתגר ביותר שעמו נאלץ להתמודד הרודן אלכסנדר לוקשנקו בכל שנות שלטונו. היא ניהלה את הקמפיין של מועמד האופוזיציה ויקטור בבריקו, אך לאחר שזה נעצר לקראת הבחירות, איחדה כוחות עם סבטלנה טיחנובסקאיה. מיד לאחר הבחירות נמלטה טיחנובסקאיה לליטא השכנה, מחשש לחייה. מנהיגת האופוזיציה השלישית, ורוניקה טספקלו, עזבה גם היא את בלארוס בהמשך.
קולסניקובה הובאה למעבר הגבול באלכסנדרובקה בשעה 04:00 הבוקר. פקידי מעבר הגבול האוקראינים אמרו כי מנהיגת האופוזיציה הגיע למעבר אך לא נכנסה למדינה. גורם המעורה בפרטים אמר לסוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" כי "כשניסו לשלוח אותה, היא קרעה את הדרכון באופן שלא מאפשר את כניסתה לאוקראינה".
בבלארוס לא אישרו את הדיווחים על הניסיון לגרש את קולסניקובה, אך אישרו כי נעצרה. לא ברור היכן היא נמצאת כעת. גורם במשטרת הגבולות בבלארוס אמר כי "קולסניקובה נעצרה. אני לא יכול לומר היכן היא נמצאת, אבל היא במעצר".
לוקשנקו: "אולי נשארתי יותר מדי זמן"
גרמניה ובריטניה דרשו תשובות בנוגע למיקומה של קולסניקובה, מנהיגת האופוזיציה היחידה שנותרה בבלארוס. שר החוץ הבריטי, דומיניק ראב, אמר כי הוא מודאג ממצבה של קולסניקובה והוסיף כי על משטרו של לוקשנקו לדאוג לחזרתה בבטחה. ראב אמר עוד כי "על המשטר להפסיק להתאכזר למפגינים, לשחרר אסירים פוליטיים ולהתחיל דיאלוג עם האופוזיציה".
גם שר החוץ הגרמני הייקו מאס הביע חשש לגורלה של קולסניקובה. הוא דרש "הבהרות בנוגע למקום הימצאה" ואת שחרורם של כל האסירים הפוליטיים בבלארוס.
האיחוד האירופי קרא לבלארוס לשחרר באופן מיידי יותר מ-600 אנשים שנעצרו בהפגנות נגד המשטר. אתמול הודיע משרד הפנים בבלארוס כי 633 מפגינים נעצרו ביום ראשון בגין התקהלויות המוניות בלתי חוקיות, באחד מגלי המעצרים הגדולים ביותר מראשית המחאה.
"האיחוד האירופי מצפה שהרשויות בבלארוס יבטיחו שחרור מיידי של כל העצורים על רקע פוליטי, לפני ואחרי הבחירות", נמסר בהצהרה של האיחוד. "האיחוד האירופי יטיל סנקציות על האחראים לאלימות, לדיכוי ולזיוף תוצאות הבחירות".
המפגינים קוראים להתפטרותו של לוקשנקו, ששולט ביד ברזל במדינה כבר 26 שנה ומכונה במערב "הדיקטטור האחרון באירופה". לטענתם הוא זייף את תוצאות הבחירות שבהן ניצח לפי השלטונות ברוב גדול של 80%. יריבתו המרכזית בבחירות, טיחנובסקאיה, טוענת שהיא זו שניצחה. לאחרונה פורסמו כמה וכמה עדויות מהליך ספירת הקולות הלקוי שמחזקות את הטענות לזיוף נרחב של תוצאות הבחירות.
לוקשנקו, ששולט בבלארוס מאז 1994, מכחיש את הטענות לזיוף התוצאות. הוא כינה את המפגינים נגדו "עכברושים", טען שמאחורי המחאה עומדים כוחות זרים והבטיח לפעול לדיכוי המחאה. כמה מפעילי האופוזיציה כבר נעצרו במסגרת הדיכוי הזה, והרשויות פועלות גם למנוע סיקור תקשורתי באמצעות ביטול רישיונות העיתונאי של כתבים העובדים עבור ארגוני תקשורת בינלאומיים שונים.
בריאיון לכמה כלי תקשורת רוסיים, לקראת פגישתו עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, אמר היום לוקשנקו כי ייתכן שהיה בשלטון יותר מדי זמן, אך הוסיף כי הוא האדם היחיד שמסוגל להגן כעת על המדינה. "כן, אולי נשארתי יותר מדי זמן", הוא צוטט בסוכנות הידיעות TASS והוסיף כי לא יתפטר למרות המחאה.