הודו ממשיכה להתמודד עם ההתפרצות החמורה ביותר עד כה של נגיף הקורונה, ודיווחה זה היום ה-14 ברציפות על יותר מ-300,000 נדבקים חדשים שאובחנו ביממה אחת. כמעט 4,000 חולים מתו בתוך 24 שעות, ובבתי החולים ממשיכים לדווח על מחסור חמור בחמצן ובמיטות ביחידות לטיפול נמרץ. בינתיים גובר החשש שהאסון בהודו יתפשט לשכנותיה, ובנפאל מדווחים כבר עתה כי כמעט חצי מכלל הבדיקות שנערכות במדינה חוזרות חיוביות.
לפי הדיווח הבוקר (יום ד') של רשויות הבריאות בהודו, עוד 382,315 נדבקים אובחנו ביממה האחרונה כנשאים, ועוד 3,780 חולים מתו. בסך הכול אובחנו בהודו כבר יותר מ-20.6 מיליון נדבקים ומספר המתים הכולל עומד על 226,188. ההערכה היא שהנתונים הרשמיים הללו קטנים באופן משמעותי מהיקף התחלואה בפועל, ומומחי רפואה אף אמרו כי ייתכן שהמספרים האמיתיים גבוהים פי עשרה. אולם גם לפי הנתונים הרשמיים לבדם ברור כי המצב בהודו חמור למדי: לפי ארגון הבריאות העולמי מספר הנדבקים בהודו בתוך שבוע היווה חצי מכלל הנדבקים ברחבי העולם. מספר המתים בהודו היווה רבע מכלל המתים בעולם בשבוע האחרון.
כבר יותר משבועיים, נזכיר, מתמודדת הודו עם עומס אדיר על מערכת הבריאות שלה: בבתי החולים אוזל שוב ושוב המקום, כך שחולים נאלצים להמתין כשהם שוכבים על מיטות במדרכות ובכבישים בסמוך למוסדות הרפואיים, ולצוותי הרפואה יש מחסור גדול בחמצן, עד שבחלק מבתי החולים נאלצו להורות למבקשי-טיפול שלא להגיע אליהם אם אין באפשרותם להביא איתם מכל מלא בחמצן מהבית. מהודו ממשיכות להגיע תמונות של שריפת גופות במתקני שריפה מאולתרים שהוקמו, בין השאר בפארקים ובמגרשי חניה, אחרי שבמשרפות המסורתיות שבהן נפרדים מהמתים אזל המקום.
ממשלתו הפדרלית של נרנדרה מודי סופגת כעת ביקורת הולכת וגוברת, לא רק בגלל הטענות לאחריותה לאסון בעקבות העובדה שאנשיה התירו ואף השתתפו בעצמם בעצרות פוליטיות ופסטיבלים המוניים בשבועות האחרונים, אלא גם בשל העובדה שאפילו כעת היא מתנגדת נחרצות להטלת סגר ארצי. זאת למרות קריאות של מומחי הבריאות לעשות זאת, משום שלדבריהם זהו האמצעי היחיד שיוכל כעת להשתלט על הנגיף והווריאנט המידבק הרבה יותר שלו, שזכה בעולם לכינוי "הווריאנט ההודי".
נגמר לנו האוויר
לקריאות להתפטרותו של מודי הצטרפה היום הסופרת והפובליציסטית ההודית עטורת הפרסים ארונדהטי רוי. "נגמר לנו האוויר, אנחנו מתים", היא כתבה בטור דעה שפרסמה. "המשבר הזה הוא באחריותך", הוסיפה בפנייה ישירה למודי. "אתה לא יכול לפתור אותו. אתה יכול רק להחמיר אותו... אז בבקשה, לך".
ביקורת על התנהלות הממשלה הפדרלית נשמעה היום גם מבית המשפט העליון של הודו. השופטים שדנו בעתירות של בתי חולים שונים בבירה ניו דלהי הורו לממשלתו של מודי להגיש להם, בתוך יום אחד, תוכנית לאספקת חמצן לבתי החולים בבירה. עם זאת, הם דחו לפי שעה קריאות להטיל סנקציות ואף עונשי מאסר על פקידים בממשלה לנוכח מה שלרבים בהודו נראה כמחדל של ממש.
השופטים הקפיאו צו של בית משפט בערכאה נמוכה יותר, שבו נקבע כי פקידי הממשלה ביזו את בית המשפט לאחר שלא הצליחו לספק חמצן בהיקף נאות לכ-40 בתי חולים בניו דלהי. קביעה שכזו הייתה יכולה להכניס את אותם פקידים לכלא לתקופה של עד שישה חודשים. "בסופו של דבר, להכניס פקידים לכלא או לקבוע שהם ביזו את בית המשפט לא יביא חמצן. בבקשה, עשו את כל הצעדים הנדרשים על מנת לפתור את זה", אמר אחד השופטים, דהנג'איה ישוונט צ'נדרצ'וד. שופט אחר, ויפין שאנג'י רקה פאלי, הטיח ביקורת חריפה בהתנהלות הממשלה: "אתם יכולים לטמון את ראשיכם בחול כמו יענים, אנחנו לא. אנחנו לא הולכים לקבל 'לא' כתשובה".
ניו דלהי, נזכיר, היא המוקד המרכזי של ההתפרצות בהודו, ולפי הדיווחים משם בתי החולים בבירה מקבלים רק כ-40% מכמות החמצן היומית הדרושה להם, כ-700 טונות. בממשלה המקומית אמרו כי הם פועלים להרחיב את האספקה באמצעות מתקנים חדשים לייצור חמצן, והיום הגיעו לבירה שתי רכבות "חמצן אקספרס" שהממשלה הפדרלית משנעת בעזרתן אספקה לאזורים שונים בהודו. לפי שר הרכבות ההודי, פיוש גויאל, עוד 25 רכבות כאלו משנעות חמצן לאזורים שונים במדינה.
אולם למרות הניסיונות הנואשים של הרשויות להגדיל את אספקת החמצן והתרופות, והסיוע העולמי שזורם להודו, המשבר שם רק מחריף. גם באזורים נידחים יותר במדינה ניכרת כעת ההתפרצות הקשה. כך למשל, במדינת המחוז המבודדת מיזוראם שבצפון הודו, שמוקפת כמעט כולה במיאנמר, דיווחו כי בבית החולים הגדול ביותר שם עבור חולי קורונה כבר לא נותר כמעט מקום – והפקידים נאלצו לבקש מכל שאר החולים האחרים, אלו שלא נדבקו בקורונה, להתפנות. לפי אנשי בית החולים, רק ארבע מכונות הנשמה מתוך ה-14 במרכז פנויות. "לפי דעתי, רק סגר יכול להשתלט על המצב", אמר פקיד מקומי לסוכנות הידיעות רויטרס.
"קדימון נורא" לעתיד של נפאל
הנגיף והווריאנטים שלו, כך נראה, מתפשטים כעת במהירות גם לשכנותיה של הודו. בצלב האדום הזהירו היום כי המצב בנפאל מדאיג במיוחד, וכי 44% מכלל בדיקות הקורונה שנערכות במדינה חוזרות חיוביות. אף שלא ציין מספרים מוחלטים, הצלב האדום מסר כי היקף התחלואה בנפאל הוא כעת פי 57 מאשר היה לפני כחודש בלבד. לפי דיווחים מבירת נפאל קטמנדו, גם שם אוזל המקום במשרפות, ועובדים נראו שורפים גופות תחת כיפת השמיים.
"אנחנו חייבים לפעול עכשיו ולפעול במהירות, אם אנחנו רוצים שתהיה לנו תקווה לבלום את הקטסטרופה האנושית הזו", מסרו בארגון הסיוע הבינלאומי. "לווירוס הזה אין כבוד לגבולות והווריאנטים הללו משתוללים בחופשיות ברחבי אסיה".
בצלב האדום מציינים כי כפרים ועיירות בנפאל הסמוכים לגבול עם הודו כבר לא מסוגלים להתמודד עם מספרי החולים הגבוהים. כמו בהודו, גם בנפאל מספר המחוסנים זעום – ורק כ-1% מהאוכלוסייה במדינה קיבלה את שתי המנות הנדרשות.
"מה שקורה בהודו הוא רק קדימון נורא לעתיד של נפאל, אם לא נצליח לבלום את התפרצות הקורונה הזו – שגובה את חייהם של אנשים רבים יותר בכל דקה שעוברת", אמרה נטרה פרסאד טימשינה, שעומדת בראש שלוחת הצלב האדום בנפאל. בצלב האדום מציינים כי מדינות שכנות נוספות של הודו חוות זינוק משמעותי במספר הנדבקים. בין היתר, בתי החולים בפקיסטן ובבנגלדש מלאים כמעט עד אפס מקום, כך לפי הודעת הארגון.
הגבלות במצרים: "תדאגו למשפחה שלכם"
גם במזרח התיכון, במדינות שטרם נהנות מפירותיו של מבצע חיסונים מוצלח כמו ישראל, ממשיכים להתמודד עם התפרצויות של הנגיף. הערב הודיעו הרשויות במצרים על הגבלות חדשות במדינה, אחרי שבועות של עלייה הדרגתית במספר הנדבקים, ומחשש שהתקהלויות בימים האחרונים של חודש הרמדאן – במיוחד בעיד אל-פיטר שבו חוגגים המוסלמים את סוף הצום – יחמירו משמעותית את היקף התחלואה.
לפי משרד הבריאות במצרים, ביממה האחרונה אובחנו במדינה 953 נדבקים חדשים, מעט פחות מהאלף שאובחנו ביום שני. עוד 60 חולים מתו ב-24 שעות. עד כה אובחנו במצרים 231,803 נדבקים, ומספר המתים עומד על 13,691. כמו במדינות רבות אחרות, ההערכה היא שהמספרים בפועל שם גבוהים יותר מאלו שעליהם מדווחות הרשויות.
במסגרת ההגבלות החדשות, שייכנסו לתוקף ביום חמישי, חנויות, קניונים, בתי קפה ובתי הקולנוע יידרשו לסגור את שעריהם החל מהשעה 21:00 למשך שבועיים. בשעות הללו, שבהן משפחות וחברים נוהגים להתאסף יחדיו לארוחת שבירת הצום היומי, ייאסרו גם התקהלויות גדולות ומופעים. ראש הממשלה המצרי, מוסטפה מדבולי, הודיע בנוסף כי החופים והפארקים יהיו סגורים לציבור בין 12 ל-16 במאי.
"אנחנו מודאגים מאוד מכך שהאזרחים לא מקפידים לגמרי על אמצעי הזהירות הבריאותיים", אמר ראש הממשלה המצרי בנאום ששודר בטלוויזיה בארצו. "אנחנו מתחילים לראות שההדבקות קורות ברמת המשפחה – כאשר אדם אחד חולה ומדביק את כל המשפחה שלו". שר הבריאות המצרי, הלה זאייד, אמר כי מדובר ב"שלב קריטי", וקרא למצרים לגלות זהירות מרבית: "יש לכם אחריות לא רק לעצמכם, אלא גם למשפחה שלכם".
מצרים אמנם הטילה הגבלות חמורות עם פרוץ המגפה לפני יותר משנה, אך מאז יוני אשתקד השתדלו הרשויות בה להימנע מכך. כלכלתה נותרה פתוחה ברובה, אם כי הוטלו הגבלות תפוסה בבתי מלון ולפי ראש הממשלה מדבולי עד עתה חולקו 1.7 מיליון קנסות על אי-עטיית מסכה, שגובהם 50 לירות מצריות (כעשרה שקלים). מצרים החלה במבצע החיסונים שלה בינואר, ועד כה חוסנו בה בסך הכול כמיליון בני אדם – מעט מאוד עבור מדינה שבה כ-100 מיליון תושבים.
יפן: מצב החירום יוארך?
גם ביפן מתלבטות כעת הרשויות כיצד להתמודד עם התפשטות הנגיף, ולפי דיווחים הממשלה בטוקיו שוקלת באופן חיובי את הארכת מצב החירום שהוכרז בבירה טוקיו ובכמה אזורים אורבניים נוספים. גורמים ששוחחו עם סוכנות הידיעות רויטרס אמרו כי בממשלה בוחנים את הארכת מצב החירום בטוקיו, אוסקה, קיוטו והיוגו מעבר לתקופה הנוכחית שמסתיימת ב-11 במאי. ראש הממשלה יושיהידה סוגה אמר היום בישיבת קבינט כי הוא מתכוון לקבל הכרעה בנושא כבר השבוע.
במסגרת מצב החירום ביקשה הממשלה היפנית ממסעדות, ברים ומרכזי פנאי כמו בתי קולנוע לסגור את שעריהם. בנוסף, צופים לא מורשים להשתתף באירועי ספורט גדולים. אם אכן תתקבל החלטה להאריך את מצב החירום ואיתו גם את ההגבלות הללו, הצעד עלול להעמיד בספק את קיום המשחקים האולימפיים בטוקיו, שאמורים להיפתח בעוד פחות משלושה חודשים, ב-23 ביולי.
ממשלתו של סוגה מתמודדת כבר עתה עם קריאות של רבים בתוך יפן לבטל את האולימפיאדה, שכבר נדחתה בשנה בשל המגפה – אך בטוקיו ממשיכים להתעקש לקיים את המשחקים במועדם. אף שהתפרצות הקורונה ביפן אינה חמורה מאוד ביחס להתפרצויות שנרשמו במדינות אחרות בעולם, היא גבוהה משמעותית ביחס לשכנותיה במזרח אסיה. אתמול דיווחו הרשויות במדינה על 4,100 נדבקים חדשים. מספר הנדבקים הכולל שם עומד על 614,000 ומספר המתים על 10,500.