משפטו של "השוטר החונק" דרק שובין, הנאשם שרצח בשנה שעברה את העצור השחור ג'ורג' פלויד באירוע שהוביל למחאה עולמית נגד הגזענות ולמהומות ענק בארצות הברית, התקרב הערב (יום ב') לסיומו. התביעה וההגנה במשפט השמיעו את דברי הסיכום שלהן, ובשעות או בימים הקרובים צפוי חבר המושבעים לקבל החלטה במשפט ההיסטורי: האם להרשיע את שובין – ובאיזו עבירה? בארה"ב חוששים שכל הכרעה, לכאן או לכאן, עלולה להצית מהומות חדשות. בתי עסק במיניאפוליס, העיר שבה מת פלויד תחת רגלו של השוטר ושבה מתנהל המשפט, כבר מתמגנים מחשש לאירועי ביזה והרס.
משפט פלויד – סיקור נרחב ב-ynet:
• שומר על שתיקה: השוטר שובין סירב להעיד
• מפקד המשטרה: שובין הפר נהלים ברורים
• זוגתו של פלויד העידה בבכי: "היינו מכורים"
• המוכר שקיבל את השטר המזויף: "יכולתי לעשות משהו?"
שובין בן ה-45 מואשם במשפט בשלושה סעיפים: רצח מדרגה שנייה, רצח מדרגה שלישית והריגה מדרגה שנייה. בהתחשב בהיבטים החברתיים והפוליטיים של המשפט, אם יורשע שובין צפויה להיות מוקדשת תשומת לב רבה לשאלה באיזו עבירה בדיוק הורשע, ולפיכך מהי מידת החומרה שייחסו המושבעים למעשיו.
כתב האישום נגד שובין הוגש בגין האירוע שהתרחש ב-25 במאי אשתקד במיניאפוליס, מינסוטה: שוטרים נשלחו אז לחנות בשם Cup Foods אחרי שפלויד, גבר שחור בן 46, ביקש לקנות בה סיגריות ובתמורה נתן למוכר שטר מזויף. אחרי דין ודברים עם פלויד הזעיקו בעלי החנות את המשטרה, ואחד השוטרים שהגיעו היה דרק שובין. אף שלפי תיעוד נרחב מהזירה לא נראה שלשוטרים נשקפה סכנה כלשהי מצד פלויד, הם איימו עליו בנשק, ושובין ריתק אותו לרצפה באמצעות הנחת הברך על צווארו למשך 9 דקות ו-29 שניות. הוא לא פסק גם כשפלויד צעק שהוא אינו מצליח לנשום וקרא שוב ושוב לעזרה, בין השאר לאמו המתה. הריתוק נמשך אף שפלויד היה אזוק, ולבסוף הוא איבד את ההכרה, ובהמשך נקבע מותו.
המוות של פלויד הצית מהומות ענק בארה"ב, והוציא לרחובות מיליונים במסגרת מחאת Black Lives Matter ("לחיי שחורים יש ערך"). ההפגנות היו ברובן לא-אלימות, אבל חלקן הידרדרו לאירועי ביזה והרס, והן הפכו לסוגיה פוליטית מרכזית בשנת הבחירות בארה"ב. גם מחוץ לאמריקה נערכו הפגנות ענק במחאה על היחס לשחורים, ובתי עסק ומוסדות חינוך ברחבי העולם החלו לבחון מחדש את היחס שלהם לאזרחים שחורים ולבני מיעוטים בכלל.
זה לא שיטור, זה רצח
בדברי הסיכום שלו הערב פנה התובע סטיב שליישר לחבר המושבעים, ואמר להם כי בשעה שפלויד נמחץ תחת רגלו של שובין וזעק שהוא אינו נושם, השוטר ידע היטב שהוא גוזל ממנו את חייו: "תחשבו בהיגיון. תאמינו לעיניים שלכם. את מה שראיתם – ראיתם". התובע שב ותיאר כיצד שובין התעלם מזעקותיו של פלויד שהוא אינו יכול לנשום, והמשיך לדרוך על צווארו גם אחרי שפלויד הפסיק לנשום ולא היה לו דופק – ואפילו אחרי שהאמבולנס הגיע למקום. "פלויד היה סתם איש ששוכב על המדרכה, שמופעל עליו לחץ ושזועק בייאוש. גבר מבוגר שבוכה לאמא שלו. אדם", אמר שליישר. "שובין שמע אותו, אבל פשוט לא הקשיב".
התובע אמר כי אילו שובין היה מקשיב לעוברי האורח שהפצירו בו לחדול מהחניקה, אפשר שפלויד היה נותר בחיים: "הוא יכול היה להקשיב להם, הוא יכול היה להקשיב לעמיתיו השוטרים, הוא יכול היה להיזכר במה שלמד בהכשרה שלו כשוטר. הוא ידע איך צריך לפעול, הוא פשוט לא פעל כך". שליישר ציין כי אפילו ילד בן 9 שעמד בסמוך לזירת האירוע הבין שמעשיו של שובין מסוכנים. "אדישות מצפונית", הגדיר זאת שליישר, "אדישות". אחר כך שאל את המושבעים: "אתם יודעים איך נשמעת אדישות מצפונית?" – ואז ניגן כמה פעמים את זעקותיו של פלויד "אה! אה!".
בצל הדיון הציבורי בארה"ב על הצורך מצד אחד לתמוך בשוטרים בעבודתם הקשה ומצד שני למנוע מהם שימוש מופרז בכוח, הדגיש התובע בפני המושבעים – כנראה בניסיון להפחית מהם את המעמסה הנפשית ולהקל עליהם להרשיע את שובין – כי במשפטו של שובין הם מתבקשים להרשיע אדם אחד, ולא מערכת שלמה: "זו לא הייתה עבודת שיטור – זה היה רצח", טען.
צוות ההגנה של שובין טען במהלך המשפט כי לא מעשיו של השוטר גרמו למותו של פלויד, אלא בעיות בלב שמהן סבל העצור עוד לפני כן, השימוש הבלתי חוקי שלו בפנטניל ובמתמפטמין – והמתח הנפשי שבו היה נתון כתוצאה מהמעצר. עוד העלתה ההגנה את האפשרות שפלויד מת משאיפת פחמן דו-חמצני שנפלט לעברו מהאגזוז של ניידת המשטרה בזמן שרותק לרצפה. אפשרות אחרת שהעלתה היא שההתערבות של עוברי אורח שצעקו על השוטרים לחדול ממעשיהם הסיחה את דעת השוטר שובין ותרמה למותו של פלויד. התביעה דחתה על הסף את כל האפשרויות הללו, ובדיון הערב לעג התובע שליישר לטענה שפלויד מת ממחלת לב: "זה היגיון או שטויות?" (באנגלית: Is that common sense or is that nonsense?), שאל את המושבעים בעקיצה.
במושבעים: 8 לבנים, 4 שחורים
בדברי הסיכום של ההגנה הערב פנה עורך דינו של שובין, אריק נלסון, לחבר המושבעים, וטען כי התובעים לא הצליחו להוכיח מעבר לספק הסביר שיש להרשיע את שובין בעבירות המיוחסות לו. לדבריו המדד שלפיו יש לשפוט שוטר איננו השאלה מה הוא צריך היה לעשות אחרת או יכול היה לעשות אחרת, אלא מהן הנסיבות והעובדות שהיו ידועות לשוטר בעת הפעלת הכוח – וכיצד היה פועל כל שוטר הגיוני בהתחשב בנסיבות ובעובדות האלה.
במהלך הצגת הדברים של התביעה הערב ישב השוטר שובין חנוט בחליפה אפורה בהירה וכשלגופו חולצה כחולה ועניבה כחולה, ורשם הערות. רק מדי פעם הרים את עיניו מהדף. כמו בדיונים רבים במשפט, לדיון התייצב אחיו של פלויד, פילונס, כדי לייצג את המשפחה.
עתה, משדברי הסיכום נאמרו, יתכנס חבר המושבעים בבית המשפט המאובטח במרכז מיניאפוליס כדי לדון בהכרעת הדין. בצל החשש מאלימות מוגן הבניין היטב במחסומי בטון ובגדרות תיל. זהותם של החברים בחבר המושבעים נותרת חשאית. מדובר ב-12 מושבעים ועוד שני ממלאי מקום – שש נשים לבנות, שני גברים לבנים, שלושה גברים שחורים, אישה שחורה אחת ושתי נשים ממוצא אתני מעורב.
בכל אחת משלוש העבירות שבהן נאשם שובין – רצח מדרגה שנייה, רצח מדרגה שלישית והריגה מדרגה שנייה – אפשר יהיה להרשיעו רק אם חבר המושבעים יקבע שמעשיו של שובין היו "גורם משמעותי שהוביל למותו של פלויד", ושהשימוש שעשה בכוח היה לא-הגיוני. כדי להרשיע את שובין ברצח מדרגה שנייה התובעים אינם צריכים להוכיח ששובין התכוון לפגוע בפלויד – אלא רק שהוא הפעיל בכוונה כוח שגרם לפגיעה הזו.
רצח מדרגה שנייה היא עבירה שבגינה אפשר לגזור עד 40 שנות מאסר. על רצח מדרגה שלישית אפשר לגזור 25 שנות מאסר, ועל הריגה מדרגה שנייה – 10 שנים. על כל פנים, הנוהג במינסוטה הוא לגזור בגין עבירות כאלה עונשים קצרים בהרבה מאלה שמאפשר החוק.
ההכרעה במשפטו של דרק שובין מגיעה בשעה שאת ארה"ב שוב מסעירים אירועים שבהם מואשמים שוטרים בהפעלת כוח קטלני בלתי מוצדק נגד בני מיעוטים. המקרה הבולט ביותר היה זה שבו שוטרת ירתה בשבוע שעבר למוות בדונטה רייט בן ה-20 בעת מעצר. לפי החשד, היא התבלבלה בין האקדח שלה לבין מכשיר הטייזר, והרגה אותו בשוגג. בסוף השבוע התעוררה מחאה בעקבות סרטון שבו נראה שוטר יורה למוות בנער הלטיני בן ה-13 אדם טולדו במהלך מרדף, ממש בשנייה שבה הנער נפטר מאקדחו, מסתובב אל השוטר לא חמוש – ונראה כמי שמרים את ידיו לאות כניעה.