עיני העולם הערבי נשואות ביממה האחרונה אל ההסלמה החמורה בלחימה בין ישראל לארגוני הטרור הפלסטיניים. אחרי ימים שבהם עקבה התקשורת הערבית באדיקות אחר המתחולל בירושלים, מאז אתמול היא מציבה את רצועת עזה במוקד: היא עושה זאת בתמונות המדגישות את הסבל הפלסטיני, בקריקטורות התוקפות את שתיקתו-לכאורה של העולם – ובדיווחים על מטחי האש הכבדים שממטירים חמאס והג'יהאד האיסלאמי על יישובי דרום ישראל ומרכזה.
להבלטה מיוחדת זוכים האירועים בכלי התקשורת הבין-ערביים, כלומר בעיתונים ובערוצי הטלוויזיה הפונים למדינות ערב בכללן ולא לקהל במדינה ערבית מסוימת. "ההתנגדות הפציצה את תל-אביב ואת פרבריה ב-130 טילים כבדים", דיווח הבוקר בכותרתו העיתון הבין-ערבי "אל-קודס אל-ערבי", היוצא לאור בלונדון, והזכיר כי בין ההרוגים בתקיפות ישראל בעזה גם עשרה ילדים וכי עוד מאות בני אדם נפצעו שם. העיתון, הנוקט קו אנטי-ישראלי מובהק, דיווח על ההרוגים בישראל רק בכותרת המשנה שלו.
במאמר המערכת של "אל-קודס אל-ערבי", שהתפרסם תחת הכותרת "מירושלים לעזה: המאמץ של ההתנגדות הוא זכות, חובה וצורך", נטען כי לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו קשה לעמוד בפיתוי של יציאה למתקפה בעזה, וכי הוא רק חיכה שישוגר מהרצועה טיל אחד כדי שיוכל לפתוח במתקפה נרחבת. במאמר נטען כי בעזה לא יכלו לשבת בחיבוק ידיים לנוכח האירועים "בפלסטין כולה" – וציינו את המהומות בירושלים, לוד, עכו וחיפה.
בקריקטורה המתפרסמת הבוקר בעיתון מוצגים שלושת מרכיבי התסיסה הערבית הנוכחית: עזה, הגדה המערבית ושטחי ישראל (או כלשונו של העיתון: "השטחים הכבושים משנת 48'"). בקריקטורה נראים שלושת האזורים מתחברים יחדיו בצבעי הדגל הפלסטיני השומר על כיפת הסלע, והאיור נושא את הכותרת "ירושלים המאוחדת" – עקיצה ברורה לישראל.
הערבים שואלים: איפה האו"ם?
בעיתון "א-שרק אל-אווסט" הפרו-סעודי, שיוצא לאור גם הוא בלונדון, נקטו קו נחרץ מעט פחות מזה של "אל-קודס אל-ערבי" והסתפקו הבוקר בכותרת אינפורמטיבית יותר: "ישראל מסלימה את צעדיה בעזה ללא הגבלת זמן". בעיתון ציינו את הירי הכבד אמש על תל-אביב ודיווחו כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן דרש מאבו מאזן לפעול להרגעת המצב.
בכתבה של "א-שרק אל-אווסט" על ההסלמה ניתן מקום נכבד גם לעמדה הישראלית, אבל בקריקטורה היומית של העיתון הועבר מסר ברור: נראית בה אונייה המסמלת את ישראל אשר כמעט מתהפכת בשל הלחץ המופעל על צדה הימני, או כפי שמוצג הצד הזה בקריקטורה – "הימין הקיצוני". הטענה היא כמובן שגורמי ימין קיצוני מובילים את ישראל לאבדון. בקריקטורה אחרת שפורסמה בימים האחרונים בעיתון הוצגה יד פלסטינית קוראת לעזרת האו"ם, בעוד זה ניצב מאחורי ישראל – ביקורת על כך שמועצת הביטחון של האו"ם טרם קיבלה החלטה בעניין האירועים האחרונים בישראל ובעזה.
בעיתון הבין-ערבי "אל-אחבאר", המקורב לארגון חיזבאללה הלבנוני, הוקדש הבוקר עמוד השער כמעט כולו לתמונה של שלד האוטובוס שנשרף אמש אחרי שנפגע מרקטה בחולון. ״משוואת ההתנגדות – עזה היא המגן של ירושלים״, נכתב בכותרת – הדהוד של המסר שהעביר אמש מנהיג חמאס איסמעיל הנייה.
גם בעיתון הבין-ערבי "אל-ערבי אל-ג'דיד" – המזוהה עם עמדותיה של קטאר, שהיא נותנת החסות הראשית לחמאס ומארחת בשטחה את מנהיגיו – קשרו הבוקר בין המתחולל בעזה לבין האירועים בבירה: "עזה מפחיתה את הלחץ על ירושלים", נכתב בכותרת הראשית, ותחתיה דווח כי מספר הנפגעים הפלסטינים בתקיפות ישראל ברצועה הולך וגדל – בעוד האירועים בירושלים מתמעטים. בקריקטורה שפורסמה בימים האחרונים בעיתון הוצגה דמותו של פלסטיני השומר על הכניסה למתחם המסגדים בהר הבית, ובקריקטורה אחרת בו הוצגו הנשים הפלסטיניות כחומה בצורה השומרת על העיר הקדושה. בקריקטורה שלישית נראה ראש הממשלה נתניהו בלבוש של איש-פרא, אולי האדם הקדמון, הכותש את תושבי עזה.
גל פתוח ב"אל-ג'זירה", רוח גבית ב"אל-מיאדין"
האירועים מסוקרים בהרחבה גם בערוצי הטלוויזיה הבין-ערביים. רשת "אל-ג'זירה" הקטארית מדווחת כמעט ללא הפסקה על ההסלמה בעזה. היא מקיימת משדר מיוחד סביב האירועים הנמשך לאורך רוב שעות היום, והסיקור שלה – כצפוי – מוטה-למדי לטובת הצד הפלסטיני. בערוץ הטלוויזיה הלבנוני "אל-מיאדין", המשדר אף הוא לרחבי העולם הערבי ומזוהה עם חיזבאללה ועם הציר האיראני, מנסים לתת בשידורים רוח גבית לארגוני הטרור: במשדרים המוקדשים לאירועים בעזה ובישראל יושבת באולפן מגישת החדשות כשמאחוריה הכיתוב "חרב ירושלים" (בערבית: סייף אל-קודס) – השם שהעניקו הארגונים בעזה לסבב הלחימה הנוכחי עם ישראל.
רשת "אל-ערבייה", המזוהה עם סעודיה, מעניקה לאירועים מקום בולט פחות מאשר מתחרותיה, והיא נמנעת מקיום גל פתוח כפי שהן עושות. כמו בעיתון "א-שרק אל-אווסט" המזוהה עם הסעודים, גם היא נותנת מקום לעמדה הישראלית לצד הדיווחים על ההרס ברצועה מתקיפות חיל האוויר.
ברוב העולם הערבי כלי התקשורת המקומיים-יותר מקדישים אמנם מקום בולט לאירועים בעזה ובישראל, אך מציבים בראש סדר היום נושאים אחרים, כגון חודש הרמדאן וענייני פנים. היום הוא יומו האחרון של החודש הקדוש למוסלמים, והחל מהערב יציינו בעולם המוסלמי את תחילתו של עיד אל-פיטר. במדינות האזור עסוקים אזרחים בהכנות לחג.
עם זאת, בירדן ובקטאר מקדישים גם העיתונים המקומיים את הכותרות הראשיות לסבב הלחימה, כנראה בשל מעורבותן הישירה של שתי המדינות הללו באירועים. הירדנים נחשבים לנותני החסות של המקומות הקדושים בירושלים, והקטארים כאמור מקיימים יחסים הדוקים עם חמאס, מעבירים לו כסף ומעורבים דרך קבע במאמצים להביא להפסקת אש בינו לבין ישראל.