הלחימה פרצה בעקבות ניסיונם של גורמים טג'יקים להתקין בגבול מצלמות אבטחה שיעקבו אחרי מתקן לאספקת מים השוכן בסמוך לכפר קוק-טאש שבקירגיזסטן. שתי המדינות טוענות לריבונות על האזור הסובב את מתקן אספקת המים, והסכסוך ביניהן על כך מתנהל זה עשרות שנים, עוד מהימים שבהם שתיהן היו חלק מברית המועצות.
כשהטג'יקים ניסו להתקין בימים האחרונים את מצלמות המעקב תושבים בקירגיזסטן הביעו התנגדות, והם ותושבים מהצד הטג'יקי החלו ליידות אבנים אלה על אלה. עד מהרה גם חיילים הצטרפו למהומה, ופרצו הקרבות.
גורמים בקירגיזסטן אומרים ש-33 בני אדם נהרגו בצד הקירגיזי ושכ-10,000 תושבים קירגיזים נאלצו להתפנות בגלל הלחימה. לדבריה, נוסף על כך נהרסו בקירגיזסטן יותר מ-30 מבנים, בהם בתים פרטיים, חנויות, בית ספר וקזינו.
טג'יקיסטן, מדינה מסוגרת-למדי המתנהלת תחת משטר אוטוריטרי, לא חשפה כמה בני אדם נפגעו בצד שלה, אבל כלי תקשורת דיווחו על כשמונה הרוגים בצד הטג'יקי. מדובר בסבב הלחימה הקטלני ביותר בין שתי המדינות מאז צאתן לעצמאות.
אף שהפסקת אש בין המדינות הוכרזה כבר שלשום ושיחות התקיימו בין נשיאיהן ובין ראשי מערכות הביטחון שלהן, רק הבוקר האשימה קירגיזסטן את טג'יקיסטן כי הפרה אותה וכי חייליה ירו על בתים בצד הקירגיזי. קודם לכן האשימה את טג'יקיסטן גם בחסימת כביש אסטרטגי המחבר חלק מקירגיזסטן לשאר חלקי המדינה.
כאמור, הערב כבר הודיעו המדינות על עוד ניסיון להרגיע את המתיחות, על-ידי הסגת חיילים. הממשלה בקירגיזסטן הכריזה על היום ומחר כימי אבל ממלכתיים, לאות כבוד להרוגי הקרבות.
קירגיזסטן וטג'יקיסטן – הכירו את שתי המדינות:
• פיסת אדמה אלוהית: לטייל בקירגיזסטן
• המדינה שנעלבה: ביזו את הכובע הלאומי
• על גג העולם בטג'יקיסטן
• המדינה שאסור לחגוג בה יום הולדת
עימותים על שטח ומים בין קירגיזים לטג'יקים באזור הגבול אינם אירוע נדיר, ולא פעם חיילים מתערבים בעימותים האלה. בין שתי המדינות שוררים חילוקי דעות בנוגע ליותר משליש מהגבול החוצץ ביניהן, וחילוקי הדעות האלה נובעים מסימוני השטחים עוד בעידן הסובייטי. הפעם כאמור, סבב הלחימה היה חריף במיוחד, ואוזבקיסטן השכנה ורוסיה, שמחזיקה בבסיסים צבאיים בשתי המדינות, הציעו לתווך בסכסוך.