איחוד האמירויות ובחריין חתמו בחודש שעבר על הסכמי שלום - אבל למעשה הן לא נלחמו מעולם נגד ישראל. לעומת זאת, ההסכם עם סודן שעליו בישר נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמש (ו'), הוא עם מדינה שהוגדרה "מדינת אויב" - מדינה שאירחה את ועידת שלושת הלאווים, פעלה לצד איראן ושימשה כצינור להעברת נשק לחמאס.
"עוינות של כמה עשורים עם ישראל הגיעה לסיומה", אמר אמש שר החוץ של סודן עומר קמר-א-דין בהצהרה ראשונה של בכיר סודני בטלוויזיה המקומית על ההסכם. עם זאת הוא הדגיש כי "מה שקרה היום זה הסכם לנרמל את היחסים עם ישראל ולא נרמול היחסים. נרמול היחסים בפועל יהיה תלוי באישור המועצה הריבונית כדי שהסכם זה יהפוך לנורמליזציה". אלו תולדות היחסים בין סודן לישראל.
אוגוסט 1967: חודשיים לאחר מלחמת ששת הימים מארחים הסודנים את ועידת חרטום, שבה השתתפו מנהיגי שמונה מדינות ערביות. בסיומה פורסמה הצהרה ובה "שלושת הלאווים": לא להכרה בישראל, לא למשא ומתן עם ישראל, לא לשלום עם ישראל.
תחילת שנות השבעים: אנשי מוסד וקציני צה"ל מסייעים למורדים בדרום סודן.
1973: הכוחות הסודניים מגיעים מאוחר מדי ולא משתתפים במלחמת יום הכיפורים.
1982: פגישה חשאית בין שר הביטחון אריאל שרון לנשיא סודן. בעקבות הקשר בין המוסד לבכירים בסודן ניתן לאלפי יהודי אתיופיה אישור להגיע ברגל מאתיופיה לגבול הסודני, ומשם הם עלו לישראל. גם במבצע שלמה, עשור לאחר מכן, יהודי אתיופיה עלו דרך סודן, שם שהו תקופה ארוכה במחנות.
תחילת שנות התשעים: מנהיג אל-קאעידה אוסמה בן לאדן מתארח בסודן, שמעניקה לאנשי ארגון הטרור דרכונים דיפלומטיים.
1998: סודן משתפת פעולה עם אל-קאעידה בביצוע פיגועים בשגרירויות ארה"ב בקניה ובטנזניה. תשלום הפיצויים למשפחות של הקורבנות האמריקנים הוביל להסכמת ארצות הברית להסיר את סודן מרשימת המדינות שמעניקות חסות לטרור.
2003: מתחיל רצח העם בדרפור, שבו מתו בין 350 אלף לחצי מיליון אנשים. פליטים רבים מגיעים לישראל דרך הגבול המצרי. היום גורם בכיר אמר כי מתגבשות הבנות לפיהן מאות מסתננים יוחזרו לסודן מדי שנה, בשלב הראשון שיוגדר כמעין "פיילוט".
ינואר 2009: לפי דיווחים זרים, מל"טים ישראליים משמידים שיירת נשק של 17 משאיות שעשתה את דרכה למצרים ומשם הייתה אמורה להגיע לרצועת עזה ולהעביר נשק איראני לחמאס. לפי הדיווח אז, 39 איש נהרגו בהפצצה. שלושה חודשים לאחר מכן הוטבעה ספינת נשק איראנית מול סודן. בחמאס אמרו היום כי ההסכם מנוגד "להיסטוריה של סודן".
10 ביולי 2011: מוקמת המדינה העצמאית דרום סודן, ישראל מכירה בה יום לאחר הכרזת עצמאותה.
24 באוקטובר 2012: מנהיגי סודן מאשימים את ישראל בהפצצת מפעל התחמושת "ירמוך", שבו יוצר נשק עבור חמאס. שר החוץ טוען כי התקיפה נועדה לחזק את הימין בישראל לפני הבחירות: "נתניהו רצה להדגיש בפני הישראלים שהוא יגן על ביטחונם".
ינואר 2016: שר החוץ איברהים גנדור אומר כי תיתכן נורמליזציה עם ישראל אם יוסרו הסנקציות הכלכליות שהטילה ארצות הברית.
2017: הדיפלומט הישראלי ברוס קשדן, ששימש כשגריר סתרים של משרד החוץ במדינות ערב, נפגש באיסטנבול עם בכירים בממשלת סודן ודן בחימום היחסים עם ישראל. נכח בה ראש המודיעין הסודני דאז, שהיה אחראי על התיק הישראלי בסודן.
11 באפריל 2019: הרודן עומר אל-באשיר, ששימש כנשיא סודן במשך 30 שנה ברציפות, מודח ומושם במעצר בית. בסוף השנה שעברה הוא הורשע בשחיתות ונשלח לשנתיים בכלא.
3 בפברואר 2020: נתניהו וראש מועצת הריבונות של סודן עבד אל-פתאח אל-בורהן נפגשים באוגנדה ודנים בכינון יחסים.
13 באוגוסט 2020: באיחוד האמירויות מסכמים על הסכם שלום עם ישראל. האמירויות היו גם שושביני ההסכם עם סודן, ולחצו על המדינה להסכים לנורמליזציה.
18 באוגוסט 2020: דובר משרד החוץ הסודני אומר כי ארצו מנהלת מגעים עם ישראל. משרד החוץ הכחיש מיד אחר כך, והדובר פוטר.
23 באוקטובר 2020: מושג הסכם עם סודן.
פורסם לראשונה: 23:03, 23.10.20