ברקע המשבר העמוק שאליו נקלעו בתי החולים בעקבות הירידה בהיקף הפעילות בגל ההתפרצות הראשון של נגיף הקורונה, שיגרו הבוקר (יום ב') מנהלי בתי החולים הממשלתיים מכתב חריף לוועדי העובדים הגדולים במערכת הבריאות שבו איימו כי יוציאו לפועל פיטורי עובדים בתאגידי בתי החולים אם יימשך המשבר ואם לא יימצא פתרון.
הגירעון המצטבר נאמד במיליארדים. הסיבה לחלקו היא ביטול אלפי ניתוחים בזמן משבר הקורונה. עד עכשיו לא חזר היקף הפעילות למה שהיה בעבר. בתאגידי הבריאות מבוצעים ניתוחים לאחר שעות הפעילות בבתי החולים במטרה להביא להכנסות נוספות לבתי החולים. זה מקור תקציבי משמעותי מאוד לבתי החולים.
"למרות היותנו שישה חודשים בלב לבו של משבר הקורונה, מדינת ישראל לא נתנה עדיין פתרונות ראויים לבתי החולים הממשלתיים, שיאפשרו את תפעולם השוטף באמצעות תקציב הולם לכל בית החולים על כל מרכיביו", כתב ד"ר מיקי הלברטל, מנהל המרכז הרפואי רמב"ם ויו"ר פורום מנהלי בתי החולים הממשלתיים.
"זו למעשה הפקרה של בתי החולים הממשלתיים של מדינת ישראל", כתב ד"ר הלברטל. "ההתנהלות הנוכחית מסכנת את יכולות בתי החולים להתמודד עם מגפת הקורונה והתרחישים שעמם אנחנו נצטרך להתמודד בשלב המידי ולאורך זמן. מנהלי בתי החולים הממשלתיים פנו בשבועות האחרונים לכל גורם על מנת להימנע מלהגיע למצב משברי זה אך ללא הועיל. לצערנו הרב, אם לא יינקטו צעדים מיידיים ומדינת ישראל לא תתעשת ותעביר את מלוא התקציב שלו אנו זקוקים כדי להמשיך ולהפעיל את בתי החולים, לא תהיה ברירה בידנו, בניגוד מוחלט לסולם הערכים שלנו, אלא לנקוט צעדי התכנסות וצמצום בכוח האדם בכל הסקטורים המטפלים – אלו שעומדים בחזית. המחויבות שלנו לאזרחי מדינת ישראל איננה ניתנת לערעור. אנחנו נמשיך להיאבק למען המטופלים שלנו ולתת רפואת אמת, כי זה המנדט והייעוד שלנו".
סכסוך עבודה – כבר בימים הקרובים
ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה ומנהל היחידה לנוירוכירורגיית ילדים בשיבא, מקדם הכרזה על סכסוך עבודה בעקבות המשבר כבר בימים הקרובים. בעוד הסמכות לפיטורי עובדי התאגידים נמצאת בידי המנהלים, סכסוך עבודה יוכרז לאחר החלטה של ההסתדרות הרפואית.
"אנו מתריעים כבר כמה חודשים על ההתעלמות האוצר מגירעונות הענק של בתי החולים שנוצרו מאז תחילת משבר הקורונה", כתב ד"ר פלדמן בתגובה. "השילוב של עצירת הפעילות הרגילה המהווה את מקור ההכנסה היחיד של בתי החולים יחד עם ההוצאות האדירות של בניית יחידות לטיפול נמרץ, מיגון החולים, הצוותים הרפואיים והמבקרים בבתי החולים, הביאו תוך חודשיים לגירעונות שבין 85 מיליון שקלים לבתי החולים הקטנים ועד ל-350 מליון שקלים לגדולים המסתכמים בשני מיליארדי שקלים". כאמור, פלדמן פועל לכנס את מזכירות ההסתדרות הרפואית ולהכריז על סכסוך עבודה. אם סכסוך העבודה ייצא לפועל, צפויה פגיעה משמעותית בפעילות בתי החולים - בשיא משבר הקורונה.
גם בוועדה לביקורת המדינה התקיים הבוקר דיון בנושא ובהיערכות הלקויה של בתי החולים, ובדו"ח שהוצג ליו"ר הוועדה, ח"כ עפר שלח, נטען כי לבתי החולים נוספו 19 מיטות בלבד בתקופת משבר הקורונה, ו-154 לאורך השנה. במהלך הדיון אמר מנכ"ל בית החולים שערי צדק עופר מרין כי "המחלקות הפנימיות עמוסות, אין לנו צוותים. אתמול ביטלנו ניתוחים ושלחנו חולים הביתה כי הטיפול נמרץ מלא. זו בושה וחרפה".
באולפן ynet התייחסה לנושא מנהלת בית החולים וולפסון, ד"ר ענת אנגל, שסיפרה כי "גם אנחנו חווים את הנושא התקציבי כאתגר מאוד גדול. הקורונה יצרה בור תקציבי גדול בכל בתי החולים, והציפייה שלנו היא שהמדינה תשפה אותנו, כדי שנוכל להמשיך ולתת מענה. אצלנו הקורונה עלתה 120 מיליון שקל, ואנחנו בבור נוסף של 120 מיליון שקל. אלה סכומי עתק, אנחנו חייבים את השיפוי של המדינה".
אנגל הוסיפה: "כדי לתת את המענה אנחנו חייבים לדעת שיש לנו יציבות כלכלית, יש לנו את האיתנות הפיננסית הזאת, אחרת זה מאוד מאתגר להמשיך לעבוד עם החוסר ודאות הזאת, זה משליך על הכל. אני לא רוצה להגיד שבסוף יכול להיות שלא נוכל לגייס כוח אדם, יכול להיות שלא נוכל לשלם משכורות, אנחנו עומדים לפני המצב הזה עכשיו".