הודו רשמה הבוקר (יום ה') ציון דרך עגום כשדיווחה על לא פחות מ-314,835 נדבקים חדשים בקורונה בתוך יממה אחת – מספר הנדבקים הגדול ביותר שעליו דיווחה מדינה כלשהי בתוך יום מאז תחילת המגפה. במדינת הענק, שבה 1.4 מיליארד תושבים, מכה כעת גל שני וקשה של הנגיף, וכבר ימים ארוכים שהיא מדווחת על יותר מ-200 אלף נדבקים ביום. בשבוע שעבר עלתה למקום השני בעולם במספר הנדבקים הכללי, שנייה רק לארה"ב, אם כי ההערכה היא שהנתונים הרשמיים המגיעים מהודו חסרים, וכי בפועל מספר הנדבקים בה גבוה בהרבה.
בתי חולים בצפון הודו ובמערבה, בכלל זה בבירה ניו דלהי, מזהירים זה ימים ארוכים כי הם מתמודדים עם מחסור חמור בחמצן, וגם הבוקר הם אומרים כי המלאי שלהם – הנחוץ להחזקתם של מטופלים רבים בחיים – עלול לאזול בתוך שעות. הרשויות המקומיות בניו דלהי מסרו כי ביותר משני שלישים מבתי החולים בעיר אין כעת מיטות פנויות, ורופאים ממליצים למטופלים להישאר בבית. "המצב קריטי ביותר", אמר הבוקר גם ד"ר קיריט גדהווי, נשיא ההתאחדות הרפואית בעיר אחמדאבד. "מטופלים מתקשים למצוא מיטה בבתי חולים שמטפלים בחולי קורונה, ויש מחסור חמור במיוחד בחמצן".
המצב בהודו עגום כל כך, עד שבטלוויזיה ההודית שודרו תמונות שבהן נראים אזרחים במדינת המחוז אוטר פרדש מתקהלים כשבידיהם בלוני חמצן ריקים ליד מתקנים למילוי מחדש, בניסיון להציל את יקיריהם המאושפזים בבתי החולים. יוגש דיקסיט, תושב אוטר פרדש, העיד למשל השבוע כי נאלץ לקנות מכספו שני בלוני חמצן – בעלות של 160 דולר כל אחד, יותר מפי שניים מהמחיר הרגיל – כדי להנשים את אביו החולה, אחרי שלבית החולים שבו הוא מאושפז בעיר לוקנאו כמעט אזל החמצן. דיקסיט סיפר שכדי לממן את הבלונים הוא נאלץ למכור תכשיטים של אשתו.
בדלהי עדכן הבוקר שר הבריאות המקומי, סטיינדר ג'אין, שלעיר חסרות כ-5,000 מיטות אשפוז, ושבחלק מבתי החולים שלה יש חמצן שיספיק רק ל-10 שעות, ובאחרים חמצן שיספיק ל-6 בלבד. בית המשפט העליון של ניו דלהי הורה היום לממשלת הודו לוודא שלבתי החולים יועברו בלוני חמצן שיועדו במקור לשימוש תעשייתי. "אי אפשר להניח לאנשים למות כי אין חמצן. תקבצו נדבות, תשאלו או תגנבו – זה מצב חירום לאומי", קראו השופטים לממשלה בתגובה לעתירה שהגיש בית חולים בעיר, שביקש מבית המשפט להתערב.
כשברקע המחסור החמור בחמצן, אתמול פקד את הודו אסון נורא, כשחמצן דלף במשך חצי שעה ממכל שבעזרתו הונשמו חולי קורונה בבית חולים במדינת מהרשטרה, ו-22 חולים נחנקו למוות.
משרפות מאולתרות על גדת הגנגס
בימים האחרונים נראים בהודו שוב ושוב מראות של אמבולנסים הדוהרים מבית חולים אחד למשנהו בניסיון למצוא מיטה פנויה, ושל קרובי משפחה המתקבצים מחוץ למשרפות שבהן שורפים את גופות המתים. מספר הגופות המגיעות למשרפות הללו גדל לפתע פי כמה: במתחם השריפה המרכזי של העיר לוקנאו, למשל, קיבלו ביום ראשון השבוע קרוב ל-200 גופות. "היו גופות בכל מקום", מספר שחאר צ'קרבורטי, בן 68. "הן נשרפו על מדרכות שבהן אמורים אנשים ללכת. מעולם לא ראיתי כל כך הרבה מתים מגיעים לכאן". בקנפור, עיר אחרת במדינת אוטר פרדש, הוקמו 35 פלטפורמות זמניות על גדת נהר הגנגס כדי לשרוף את הגופות הרבות.
קיראן מזומדר שאו, מנכ"ל חברה רפואית הודית, הודה הבוקר שההודים לא חשבו מעולם שהגל השני יכה בהם קשה כל כך: "שאננות הובילה למחסור לא צפוי בתרופות, בציוד רפואי ובמיטות בבתי החולים", טען. מבקריו של ראש הממשלה הפופולרי של הודו נרנדרה מודי מאשימים בימים האחרונים אותו ואת ממשלתו כי לא רק שלא נערכו כראוי לגל השני של הקורונה, אלא אף החריפו אותו בכך שמאז תחילת השנה התירו קיום טקסים דתיים, כנסים חגיגיים – וגם עצרות פוליטיות, בכלל זה עצרות שבהן השתתף מודי עצמו.
מומחי בריאות טוענים כי הודו נרדמה בשמירה במהלך החורף, כשנראה כאילו הנגיף תחת שליטה ומספר הנדבקים היומי בה עמד על כ-10,000, וכתוצאה מכך היא הסירה הגבלות ואפשרה התקהלויות גדולות. בשבועות האחרונים הוחזרו הגבלות קשות באזורים שונים בהודו, אבל לפי שעה מספר הנדבקים רק עולה. ההערכה היא כי לעלייה הדרמטית בנדבקים תורמת התפשטותו של וריאנט מקומי שהתברר כמידבק בהרבה מהנגיף המקורי.
עד כה הספיקה הודו לחסן רק אחוז זעום מתושביה. היא הודיעה כי החל מ-1 במאי כל אדם בן 18 ומעלה יוכל להתחסן, אבל פירוש הדבר שבאותו יום יהפכו כ-600 מיליון איש לזכאים לחיסון – ולדברי מומחים להודו אין די מנות בשביל כל אלה.
בשיא הקודם של נדבקים ביממה אחת, עד לעדכון של הודו הבוקר, החזיקה ארה"ב, שבאחד מימי ינואר השנה דיווחה על 297,430 נשאי קורונה חדשים בתוך 24 שעות. בהמשך, בין השאר הודות להתקדמות הנאה במבצע החיסונים שלה, חלה ירידה חדה במספר הנדבקים היומי בארה"ב. עם זאת, גם כעת היא המדינה שבה התגלו הנדבקים הרבים ביותר מאז תחילת המגפה, אף שאוכלוסיית קטנה פי יותר מארבעה מאוכלוסיית הודו. בסך הכול התגלו עד כה בהודו 15.93 מיליון נדבקים, ואילו בארה"ב 31.9 מיליון. לפיה נתוניה של הודו, עד כה מתו בה 184,657 בני אדם מהנגיף. בארה"ב מתו כ-569 אלף.
שוטר נדבק במרוץ הלפיד, בדרך למצב חירום בטוקיו
בתוך כך, ביפן הודיעו היום מארגני האולימפיאדה שתיפתח בעוד שלושה חודשים כי נדבק ראשון התגלה במסלול של מרוץ הלפיד האולימפי, העושה כעת את דרכו, כנהוג בשנה אולימפית, אל הבירה. מדובר בשוטר בן 30 שאובחן כנשא ב-18 באפריל, יום אחרי שנשלח למשימת של פיקוח על התנועה במחוז קגאווה. הוא פיתח תסמינים ביום המחרת. לדברי הרשויות, השוטר שהתגלה כנשא עטה מסכה ושמר על ריחוק חברתי ועל אמצעי בטיחות נוספים בזמן משימת השיטור שלו.
מרוץ הלפיד נערך ברחבי יפן במשך ארבעה חודשים, ומשתתפים בו במצטבר כ-10,000 רצים, המעבירים את הלפיד מיד ליד, כל אחד בתורו. הריצה אמורה להסתיים בהגעת הלפיד האולימפי לאצטדיון הלאומי בטוקיו ב-23 ביולי, ממש לטקס הפתיחה של האולימפיאדה.
הדיווח על מקרה ההדבקה במסלול הלפיד בא בשעה שיפן נערכת להכריז בפעם השלישית על מצב חירום באזור אוסקה ובטוקיו. ההכרזה צפויה להיעשות מחר, אחרי שצעדים שננקטו לאחרונה כדי לעצור את ההתפשטות המחודשת של הקורונה נכשלו. יפן דיווחה עד כה על 541,496 נדבקים ו-9,710 מתים מאז תחילת המגפה – נתונים טובים בקנה מידה בינלאומי אבל ירודים בקנה המידה של אסיה. התברר כי בהיעדר סגר שמטילות הרשויות, היפנים מקפידים פחות על אמצעי הבטיחות נגד הנגיף.
סקרים מהחודשים האחרונים העלו כי רוב מוחץ של הציבור היפני תומך בדחיית המשחקים האולימפיים שוב, אחרי שנדחו כבר מהשנה שעברה, או בביטולם. עם זאת, ממשלת יפן מדגישה כי תעמוד בהתחייבותה לקיים הפעם את האולימפיאדה במועדה. תיירים מחו"ל לא יורשו להגיע כדי לנכוח במשחקים, ועדיין לא ברור אם לתיירים מתוך יפן עצמה יותר הדבר.