צרפת הזהירה היום (ג') את אזרחיה המתגוררים או מבקרים בכמה מדינות בעלות רוב מוסלמי וקראה להם לנקוט אמצעי בטיחות נוספים, בשעה שהזעם על השימוש בקריקטורות של הנביא מוחמד גובר.
בהנחיות שהוציא היום משרד החוץ הצרפתי לאזרחי צרפת באינדונזיה, בבנגלדש, בעיראק ובמאוריטניה, המליץ להם לנקוט אמצעי זהירות. בהנחיות נכתב כי עליהם להתרחק מכל מחאה על הקריקטורות ולהימנע מכל התקהלות ציבורית. "מומלץ להגביר ערנות, במיוחד בזמן נסיעה ובמקומות שאליהם מגיעים תיירים או בקהילות של גולים", נכתב.
שגרירות צרפת בטורקיה הוציאה הנחיות דומות לאזרחיה שם. נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, אחד המבקרים החריפים ביותר של ממשלת צרפת, הוביל קריאות לחרם על סחורות צרפתיות. פריז החזירה את שגרירה באנקרה, והפרלמנט בפקיסטן קיבל אתמול החלטה הקוראת לממשלה להחזיר את השליח מפריז. שר הפנים הצרפתי ז'רלד דרמנין קרא היום לטורקיה ולפקיסטן שלא להתערב בענייניה של צרפת.
בעולם המוסלמי נשמעות בימים האחרונים קריאות לחרם על מוצרים צרפתיים במחאה על דברים שאמר נשיא צרפת עמנואל מקרון בשבוע שעבר, אחרי שאיסלאמיסט קיצוני רצח ליד פריז את המורה סמואל פאטי, מכיוון שהראה לתלמידיו קריקטורות של הנביא מוחמד. מקרון אמר שצרפת "לא תוותר על הקריקטורות" ושפאטי "נרצח בגלל שהאיסלאמיסטים רוצים לקחת לנו את העתיד שלנו". עוד לפני הדברים האלה מקרון עורר סערה, כשהכריז בתחילת החודש שיילחם ב"בדלנות האיסלאמיסטית", שמתפשטת בחלק מהקהילות המוסלמיות בצרפת. הוא כינה את האיסלאם "דת במשבר".
הקריקטורות פורסמו לראשונה לפני שנים על ידי המגזין הסטירי "שרלי הבדו", שמשרדיו שלו הותקפו ב-2015 על ידי חמושים שהרגו 12 בני אדם. מאז עריפת ראשו של פאטי, הקריקטורות הוצגו בצרפת כסמל לסולידריות, והכעיסו חלק מהמוסלמים. אתמול נפגש מקרון עם נציגי הקהילה המוסלמית בצרפת ושב על התחייבותו להילחם ב"בדלנות האיסלאמיסטית".
סעודיה, אחת המדינות שככל הנראה רוצות לצמצם נזקים, גינתה את השימוש בקריקטורות, אך התאפקה מלחזור על קריאות של מדינות מוסלמיות אחרות להחרמת מוצרים צרפתיים או פעולות אחרות. גורם במשרד החוץ הסעודי אמר היום כי מדינת המפרץ מגנה כל פעולת טרור, ככל הנראה בהתייחסות לרצח פאטי.
"חופש הביטוי והתרבות צריך להיות מגדלור של כבוד, סובלנות ושלום הדוחה פרקטיקות ומעשים המייצרים שנאה, אלימות וקיצוניות ומנוגדים לדו-קיום", נאמר בהודעה רשמית. עם זאת, ברשתות החברתיות בסעודיה עלו קריאות לחרם על רשת המרכולים הצרפתית Carrefour. בכוויית, כמה סופרמרקטים הסירו מהמדפים מוצרים צרפתיים. קריאות לחרם נשמעו גם באיחוד האמירויות ואוניברסיטת קטאר ביטלה "שבוע תרבות צרפתית".
באיראן, משרד החוץ זימן את הדיפלומט הצרפתי הבכיר במדינה לשיחת הבהרה. בשיחה שהתקיימה אתמול נאמר לדיפלומט כי איראן דוחה בתוקף "כל עלבון וחוסר כבוד כלפי הנביא מוחמד".
בבירת בנגלדש דאקה הפגינו היום עשרות אלפים בעקבות הצגת הקריקטורות ומארגני ההפגנה חזרו על הקריאות לחרם מוצרים צרפתיים. רבים מהמפגינים הניפו שלטים שעליהם נכתב: "מקרון אויב השלום" ו"להחרים את צרפת". כ-100 בני אדם הפגינו היום גם מול שגרירות צרפת בתל אביב וקראו "מקרון, תפסיק להעליב את הנביא מוחמד". אתמול נערכו הפגנות גם בעיראק, בטורקיה וברצועת עזה.
אתמול קרא ארדואן לאזרחי טורקיה להחרים מוצרים צרפתיים, והאשים את מקרון בהובלת "קמפיין שנאה" נגד המוסלמים באירופה. ארדואן אף טען כי הללו נרדפים כעת כמו שהיהודים נרדפו לפני מלחמת העולם השנייה. ארדואן כבר תקף בחריפות את מקרון בשבת, ואמר אז שהוא צריך לקבל "טיפול נפשי" בגלל יחסו למוסלמים.
היחסים הצוננים בין צרפת לטורקיה (שתי חברות בברית נאט"ו) החריפו בעקבות כמה נושאים גיאופוליטיים, מהסכסוך בין יוון לטורקיה על המשאבים בים התיכון ועד למלחמה בקווקז בין ארמניה לאזרבייג'ן. צרפת, יצוין, היא המקור העשירי בגודלו של סחורות מיובאות בטורקיה. המכוניות הצרפתיות, למשל, הן מכלי הרכב הנמכרים ביותר שם. צרפת היא אחת מיצואניות התבואה הגדולות ביותר לצפון אפריקה ולחברות צרפתיות בתחום הרכב והקמעונאות יש חשיפה משמעותית במדינות מוסלמיות רבות.