באחד הבקרים החודש גדשו מאות קונים שוק חיות בווהאן, העיר הסינית שממנה התפשט בינואר נגיף הקורונה לכל העולם. הם נאבקו זה בזה כדי לקנות ירקות טריים – וגם דגים, צפרדעים וצבים למאכל.
כמעט שנה עברה מאז שווהאן דיווחה על נדבקים ראשונים במה שנחשב אז לנגיף מסתורי ובהמשך זכה לשם COVID-19, או בפשטות "נגיף הקורונה"; אבל כעת, בשעה שמדינות אחרות עדיין סופגות מכה אחר מכה מהמגפה ומתמודדות עם נזק כלכלי ואנושי עצום, נראה שבווהאן עצמה החיים די מתנהלים כסדרם.
"אני לא פוחדת, ממה יש לפחד?", אומרת ניה גואנגז'ן, שמוכרת דגים וירקות בשוק. היא ובעלי חנויות אחרים ברחוב הצר שבו שוכנת חנותה פושטים עורות של דגים עבור עדרי הקונים – חלקם ללא מסכות – כשבמקביל מנקי רחובות מרססים את המדרכות.
המתבונן מן הצד לא ימצא כמעט זכר למה שהתחולל בווהאן רק לפני פחות משנה, אז הוכרז סגר מוחלט על העיר בעקבות גילוי הנדבקים הראשונים בקורונה. בחודשים הבאים נדבקו בווירוס יותר מ-67 מיליון בני אדם ברחבי העולם, ויותר מ-1.5 מיליון מתו ממנו.
על 27 הנדבקים הראשונים בווהאן במה שסין כינתה אז "דלקת ראות ויראלית", ושבהמשך התברר כנגיף הקורונה, דיווחה בייג'ינג לארגון הבריאות העולמי ב-31 בדצמבר. ביום שלמחרת כבר סגרו שם הרשויות שוק שבו נמכרו למאכל בעלי חיים אקזוטיים, אחרי שהתברר שכמה מהנדבקים היו מוכרים וסוחרים בשוק הזה. השוק הפך בהמשך לחשוד המרכזי כמוקד ההתפרצות הראשונית של המגפה.
בשבועות הבאים התפשט הנגיף במהירות בווהאן, עיר בת 11 מיליון תושבים. מספר הנדבקים שם הגיע ל-50 אלף, וכמעט 4,000 מתושבי העיר מתו. על ווהאן הוטל סגר הרמטי שנמשך 76 יום, ומחסומים צהובים הוצבו ברחובותיה הנטושים כדי לוודא שאנשים נשארים בבתיהם ובתי העסק נותרים סגורים. הצעדים האלה השתלמו, וההתפשטות נעצרה. בחודשים האחרונים לא נרשם בווהאן אף לא מקרה אחד של הדבקה מקומית, וכעת היא נראית ככל עיר סינית אחרת: הרחובות עמוסים קונים, פקקי תנועה משתרכים בכבישים והמסעדות מלאות.
סינים גאים: "כאן נותנים עדיפות לחיי אדם"
"ממש התגעגעתי לימים האלה שאפשר לצאת לקנות ולאכול עם חברים", אומר הו האנג באחד משוקי הלילה של ווהאן, שם נמכרים כעת בגדים לחג המולד, פרחים ובלונים, ואומני רחוב, בהם רקדנים וליצנים, מופיעים לצלילי מוזיקה.
ההתאוששות של ווהאן ואווירת חג המולד האוחזת בה עומדות בסתירה מוחלטת למצב שבו מוצאות עצמן הכלכלות הגדולות בעולם ימים לפני החג. בארה"ב נמצאת מערכת הבריאות תחת עומס כבד, ובחלק מהימים מתגלים בה כעת לא פחות מ-200 אלף נדבקים חדשים, שיעור בלתי נתפס. מספר המתים בה, שהוא הגבוה בעולם, עומד כבר על יותר מ-280 אלף. גם אירופה מתמודדת עם גל קורונה קשה, והגבלות חריפות מוטלות על תושביה: מדינות רבות ביבשת מפצירות בתושביהן להימנע מהתקהלויות לרגל החג, כדי לעצור את התפשטות הנגיף.
ההצלחה היחסית של סין במאמציה להגביל את התפשטות הקורונה ולעצור אותה הפכה לנושא שיחה מרכזי בתקשורת הממלכתית הסינית. בקרב האזרחים הסינים, כך נראה, רבים משתכנעים שארצם פשוט מתנהלת טוב בהרבה ממדינות אחרות.
"לא הייתי בחו"ל אז אני לא יודע מספיק, אבל מצפייה בטלוויזיה נראה שמדינות זרות לא נותנות את העדיפות הראשונה לחיי אדם", אומר מר לי בן ה-54, שמוכר אוכל רחוב בווהאן ופתח מחדש את חנותו בחודש יוני. "האידיאולוגיה של מדינות אחרות לא טובה כמו זו של סין".
אחרי שמיגרה את ההתפרצות הגדולה שהחלה בסוף השנה שעברה פקדו את ווהאן עוד כמה התפרצויות-משנה קטנות, ובתגובה היא קיימה מבצע בדיקות ענקי שבו נבדקו מיליוני תושבים כדי למנוע גל שני כמו זה שנצפה בערים ובמדינות אחרות. בעיר אין כעת חובה לעטות מסכות, אבל רוב האנשים כן עושים זאת כשהם יוצאים החוצה.
אף שהקונים חזרו לרחובות ווהאן ואף שהתנועה בה נראית רגילה כעת, לי אומר שהעסקים לא חזרו לחלוטין לימי שגרה. "המצב כולו לא משהו, הוא עדיין גרוע בהרבה ביחס למה שהוא היה לפני כמה שנים", הוא מעיד. אחרי הסגר חלה ירידה במכירות, משום שאנשים עדיין פחדו מאוד לצאת מהבית.
כך או כך, אין ספק שהאווירה כעת שונה: עבור רבים מאפילה פתיחתה מחדש של העיר על זיכרונות הסגר. "אני לא מודאגת כי אני שומרת על עצמי כמו שצריך", אומרת המוכרת ניה, המעידה כי היא מחטאת ומרתיחה את הבגדים שלה וכי תמשיך לעשות זאת. "גם אם יבוא גל שני, פשוט אמשיך לעשות את הדברים האלה".