בחודש יולי האחרון הביאה מחאת העצמאים אלפי מפגינים לכיכר רבין. אבל כשהם מותשים כלכלית ואמונית ומתקשים לפרנס עצמם, הגיעו הערב (יום ה') רק כמה מאות מפגינים לכיכר. ובכל זאת, גם הם הצליחו להזכיר מה הם צריכים אחרי שבעה חודשים של משבר כלכלי: פיצוי, פתרונות לסגירת העסקים ומינוי מומחה שידע לטפל בהם, פרויקטור כלכלי, כלשון אחת מהם.
"בסגר הראשון היו אלפי עצמאים עם אש וכעס. הייתה רוח לחימה", אמרה שולי גויטיין, מעצבת תכשיטים מהוד השרון ואם חד-הורית לשניים. "או ששברו את הרוח שלהם או שהם מתים מרעב". שולי ציינה כי היא נאלצת להסתייע בחבריה ובמשפחתה מאז שסגרה את חנות התכשיטים שלה. "אני מנסה למכור באינטרנט, אבל זה לא עובד. לא קיבלתי מענקים ונכנסתי להפסדים גדולים. אי אפשר להמשיך כך".
הילה פורמוזה רפאל, בעלת שלושה ברים בתל אביב, אמרה בדמעות שהיא מפחדת שהעסק שבנתה בכוחות עצמה יקרוס. "בניתי פה מפעל חיים שאני לא יודעת מה יהיה איתו. נצברו לי חובות ויכול להיות שאצטרך את אחד מהעסקים לסגור", אמרה. "הכסף שלי שם בקירות. שקל שקל חסכתי. אני פונה לממשלה ולראש העיר - עזרו לנו. לא הכנסתי כסף שמונה חודשים, לא צריכים להגיד לי לפתוח את הפנסיות שלי. אני לא יודעת מה יהיה איתי, הצליחו להתיש אותנו ורואים את זה בהפגנה הערב".
הילה ציינה שכל הניסיונות לפתוח את ענף חיי הלילה עלו בתוהו, בזמן שבעלי העסקים הצטיידו בציוד רב כדי לנסות לעמוד בהנחיות הממשלה. "קנינו שולחנות, כיסאות, פרגודים. הכול כדי לרווח ולשמור, כך שנוכל לארח אנשים. אחרי כמה ימים החזירו אותנו לסגר שני", סיפרה. "אין לנו אוויר. אנחנו לא יכולים להמשיך כך. צריך פה פרויקטור כלכלי שמבין במגזר העסקי, שייקח אחריות ויישב איתנו".
אבי חיימוב, הבעלים של "שניצל פוינט" בתל אביב ואב לשלושה, אמר כי הוא חש חוסר צדק מצד הממשלה. "אני קם כל בוקר ומתפלל כי אין לי על מי לסמוך. בטח לא על הממשלה הזאת", אמר. "הילדים שומעים מסביב מה קורה אבל אני מנסה לטשטש את המצב. זה עצוב, אני אומר לילדים שאני עושה הצגה ולא אומר להם שהמצב קשה, אבל המצב מאוד עצוב".
עודד בבאי, בעלים של חנות בגדים בתל אביב אמר שהנוכחות הדלה בהפגנה נובעת מחוסר האמון של העצמאים בעומדים בראש המדינה. "יש אנשים שכבר איבדו את האמון ומיואשים מההפגנות. אין אמון בראש הממשלה ולא בשרים 'הפודלים'. בבחירות הם ישלמו כי אנשים כבר מבינים שלא דואגים להם".
בבאי, שמנהל את החנות שלו כבר 35 שנה, סיפר שבחודשים האחרונים חי מהחסכונות שאותם אגר כל חייו. "עוד מעט זה ייגמר. זה כואב כשמסתכלים סביב ודברים אחרים נפתחים בזמן שבעלי חנויות לא יכולים לפתוח", אמר. "אני קורא לבעלי העסקים לפתוח. הממשלה איבדה את המנדט שלה ואנחנו נצטרך לעשות מה שאנחנו רואים לנכון".
ההפגנה הערב אורגנה על-ידי עשרות ארגונים מענפי המסעדנות, התיירות, חיי הלילה, האירועים, הכושר, הבמה, האופנה, מורי דרך, השולמנים ועצמאים מתחומים נוספים. המארגנים ביקשו להבהיר שלא מדובר במחאה פוליטית אם כי במחאה על הפרנסה, וקראו לפתוח את המשק ולפצות את בעלי העסקים.
רמי בז'ה, מראשי מחאת אנשי תעשיית התרבות, קרא לראש הממשלה כי לקבל החלטות שטובות לכלכלה. "אין לנו פרנסה. ולמה? כי סגרו אותנו משיקולים פוליטיים", אמר.
תמיר ברלקו, עצמאי בתחום המסעדנות, אמר על בימת הנאומים בהפגנה כי "המצב מעולם לא היה ככה. הכול קורס. ממשלת ישראל, אנחנו לא מאמינים לכם. הכול תלוי בשיקולים פוליטיים, למה שנסגור את העסקים שלנו? איפה ההיגיון? תפסיקו לספר לנו סיפורים, תתעוררו ותתחילו לעבוד בשבילנו". הוא קרא לאנשי האוצר להיפגש עם העצמאים. "עד שזה לא יקרה, לא יהיה בסדר", אמר.
רועי כהן, נשיא לשכת ארגוני העצמאים בישראל (לה"ב), הוסיף: "ממשלת ישראל משאירה אותנו פעם אחר פעם בלי עתיד, בלי תקווה, בלי תקציב. התקציב שהוא של כולנו הפך להיות כלי משחק. האנשים נמצאים בבית, מיואשים. הממשלה הפקירה אותנו לקריסה כלכלית".