אחרי ניסיונות התאבדות, קטטות על הסיפון ומהגרים שקפצו אל הים, הארגון ההומניטרי SOS Mediterranee העביר בסוף השבוע פנייה דחופה לשלטונות באיטליה ובמלטה בבקשה שיאפשרו לנוסעי האונייה Ocean Viking, התקועים בלב ים כבר יותר משבוע, לרדת אל חופיהן. לדברי הארגון, הוא אינו יכול עוד להבטיח את שלומם של 180 המהגרים ושל אנשי הצוות הנמצאים על הסיפון.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הספינה שטה ללא יעד כבר ימים ארוכים, מדרום לחופי האי סיציליה. לפי עדותו של כתב סוכנות הידיעות AFP שעלה על סיפונה, המצב בה נעשה מתוח מאוד, והמהגרים נואשים להגיע ליבשה. אחרים שרויים במצוקה קשה משום שהם אינם מסוגלים להתקשר למשפחותיהם כדי לעדכן אותן בטלפון ששרדו את המסע המסוכן בים ושהם בחיים.
לודוביק, אחד מאנשי הצוות באונייה, סיפר שבשום ספינה להצלת פליטים לא נתקל עד כה באלימות כמו זו שמתחוללת כעת על ה-Ocean Viking. "אני לא מרגיש בטוח", העיד. "אנחנו חייבים למצוא נמל עכשיו, זו כבר שאלה של ביטחון".
על הספינה נמצאים בין השאר מהגרים מפקיסטן, אריתריאה, ניגריה, מצרים, מרוקו ותוניסיה. הם יצאו לאירופה מחופי לוב על סירות רעועות, וצוות ספינת ההצלה Ocean Viking, שהפליג ממארסיי שבצרפת ב-22 ביוני, אסף אותם לסיפונו בארבע משימות הצלה שונות, ב-25 ביוני וב-30 ביוני. בין המהגרים יש 25 קטינים, ורוב הקטינים האלה נמצאים על הספינה ללא מלווה בגיר. יש עליה גם שתי נשים, אחת מהן בהיריון.
לפי הארגון ההומניטרי, צוות הספינה הכריז על מצב חירום בסוף השבוע אחרי שבתוך 24 שעות אירעו על הספינה לא פחות משישה ניסיונות התאבדות. לדבריו, גם אצל מהגרים אחרים שנמצאים עליה ניכרים סימני מצוקה נפשית קיצונית ודיכאון, וחלקם סובלים מהתפרצויות זעם, שלא פעם הידרדרו לעימותים פיזיים עם מהגרים אחרים על הסיפון. שני מהגרים פתחו בשביתת רעב, וביום חמישי השליכו עצמם שניים אחרים אל הים, אבל אחר כך נמשו ממנו. לפי הדיווחים, עשרות תוניסאים, מרוקנים ומצרים איימו לפגוע בעצמם ובאחרים. ארגון SOS Mediterranee טוען כי בתגובתה הראשונית על קריאת המצוקה שהעבירה האונייה, שלחה לה איטליה מספר טלפון של פסיכולוג.
ב-SOS Mediterranee מדווחים כי חלק מהאיומים מפנים כעת מהגרים על הספינה אל המחלצים עצמם. בקרב חלק מהמהגרים, מתברר, נפוצו שמועות, בין השאר כאלה שלפיהן המחלצים הם בעצם משתפי פעולה של השלטונות באיטליה ומרוויחים כסף עבור כל יום שבו המהגרים נשארים על הסיפון.
ניקולס רומניוק, האחראי על פעולות ההצלה באונייה, טען בסוף השבוע כי אין סיבה "משפטית או מוסרית" להשאיר את המהגרים על הסיפון. "מלטה היא שהתריעה בפנינו על הימצאות המהגרים באחת הסירות שנקלעו למצוקה ומסרה לנו את מיקומה, ועכשיו במלטה לא עונים לטלפון", אמר.
מקור במשרד הפנים האיטלקי מסר אמש כי איטליה מקווה להעביר את המהגרים לבידוד על כלי שיט אחר, בסיציליה, כבר מחר, וכי היא החלה לערוך להם בדיקות רפואיות. אלא שבארגון ההומניטרי אמרו כי הסיוע האיטלקי היחיד שהוצע לצוות האונייה היה ביקור של רופא ו"מתווך תרבותי" שדיבר עם הניצולים, אך אלה אינם יכולים לפתור את הבעיה הקשורה בהורדתם אל היבשה.
עשרות אלפי מהגרים מנסים בכל שנה לחצות את הים התיכון בדרכם מאפריקה לחיים טובים יותר באירופה. בשנה שעברה לבדה עשו את הדרך הזו יותר מ-100 אלף מהגרים, ויותר מ-1,200 מהם מתו במסע הזה. כשמגיע הקיץ, ותנאי הים נעשים נוחים יותר, חל בדרך כלל גידול במספר המהגרים היוצאים למסע המסוכן.