במהלך שרבים בטורקיה ומחוצה לה יראו לבטח כציני לחלוטין, הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן חשף היום (ג') תוכנית שלטענתו תחזק את הזכות למשפט הוגן במדינה ואת חופש הביטוי. ארדואן, שמהדק בשנים האחרונות שלטונו האוטוריטרי, הבטיח כבר לפני כמה חודשים להציג את מה שהוא מכנה "תוכנית הפעולה למען זכויות אדם", שכוללת שורה של רפורמות בתחומי המשפט והכלכלה.
בדברים שנשא היום בארמון הנשיאות באנקרה הבטיח ארדואן שהרפורמות יחזקו את מערכת המשפט. הוא אמר שאסור לשלול מאיש את חירותו בשל עמדותיו ומחשבותיו, אף שמאז ניסיון ההפיכה הכושל נגדו ב-2016 עשרות אלפי בני אדם שנתפסו כמבקרי השלטון נעצרו או הודחו מתפקידים ציבוריים.
התוכנית שאותה חשף היום ארדואן כוללת תשעה סעיפים, שעוסקים בסוגיות מגוונות כמו הלאמה של קרקעות, משפטים הנערכים לקטינים וזירוז הליכים משפטיים. ארדואן הוסיף שממשלתו בוחנת מחדש אישומים שהוגשו במקרים הנוגעים לתקשורת ולאינטרנט.
"חיזוק חופש הביטוי, ההתארגנות והדת... זהו היעד שעבדנו עליו בצורה הקשה ביותר", הוא אמר בנאומו היום. יחד עם זאת ארדואן הוסיף בלשון ציורית: "לא נשקה כל פרח שנראה. השקיית פרח שראשו מוטה משמעותה צדק, אך השקיית קוץ משמעותה אכזריות".
ארדואן ציין כי תוקם גם ועדה שתבחן את מצב זכויות האסירים בבתי הכלא הטורקיים הידועים לשמצה. הוא אמר שבכל שנה יפורסם במדינה דו"ח על מצב זכויות האדם.
מבקריו של הנשיא הטורקי אומרים כי ממשלתו מפעילה מאז ניסיון ההפיכה ב-2016 לחץ על מערכת המשפט על מנת שזו תשתף פעולה בדיכוי מבקרי השלטון או כאלו שנתפסים ככאלה. אנקרה טוענת מצדה כי בתי המשפט עצמאיים וכי פעולותיה נועדו רק להגן על המדינה מ"איומים".
במה שנראה כצירוף מקרים, אתמול פסק בית משפט באיסטנבול לטובתם של שני שחקנים ותיקים ומוכרים שנאשמו בהעלבת ארדואן, לאחר שתקפו אותו על מבצע המעצרים של מבקרי השלטון. החקירה נגדם נפתחה מיד אחרי שארדואן השתלח ב"אמנים לכאורה" והבטיח ש"הם ישלמו מחיר". אולם מדובר בניצחון נדיר למדי של מתנגדי ארדואן במערכת המשפט הטורקית, ובגדר החריג המעיד על הכלל.
כך למשל, פעיל זכויות האדם והפילנתרופ אוסמן קבאלה נמצא בכלא הטורקי כבר שלוש שנים, למרות שטרם הורשע, וסלהטין דמירטאס, מנהיגה לשעבר של מפלגה פרו-כורדית גדולה, כלוא גם הוא. טורקיה מתעלמת מפסיקתו של בית הדין האירופי לזכויות אדם שהורה לה לשחרר באופן מיידי את השניים. לפי בית המשפט האירופי, טורקיה הפרה במעצרם את זכויות האדם שלהם ופוגעת גם ביכולת לקיים דיון פוליטי חופשי.