בימים אלה נאבקים צעירים מההתנחלות נריה שבבנימין נגד הכוונה להרוס את מתחם המעיינות "עיינות ענר", המשמש להנצחת זכרם של הנערים גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואיל יפרח, שנחטפו ונרצחו בשנת 2014. בעקבות עתירה של תושבים פלסטינים לבג"ץ, הוציאה המדינה צו הריסה ונקבע כי האתר נמצא על קרקע פלסטינית פרטית.
הארגונים "עמק שווה" ו"יש דין", שליוו את העותרים הפלסטינים, טוענים כי המתנחלים בוחרים לעשות שימוש בשכול בכדי להפעיל לחץ ציבורי על בית המשפט. בשבוע הבא צפוי בית המשפט לקיים דיון נוסף במקרה.
אורי יפרח, אביו של איל יפרח ז"ל, אמר אתמול (א'): "המתחם מכיל מעיינות רבים. אנשים מכל רחבי הארץ מגיעים לטייל בו. מצער לראות כיצד נקבע באופן שרירותי שיש להרוס מקום תיירותי המחבר את עם ישראל לארץ ישראל. זה עוול הנעשה לנו, המשפחה, וגם לחבר'ה שבנו את המקום והשקיעו מזמנם וכספם".
המתחם הוקם בשנת 2014, באותם ימים בהם נחטפו שלושת הנערים בגוש עציון. אחרי שנמצאו גופותיהם, החליט נוער היישוב נריה, הסמוך למעיין, ששיפץ את המקום, להקדיש אותו לזכרם. בסיוע תורמים ומועצת בנימין, הושקעו במקום יותר מחצי מיליון שקלים. המתחם הציורי מכיל מעיינות ופינות ישיבה, ומגיעים אליו מטיילים ישראלים ופלסטינים.
בשנת 2017 הגישו תושבי הכפרים דיר עמאר וראס כרכר עתירה לבג"ץ, בה טענו כי מדובר בקרקעות פרטיות ויש לפנות את המתחם. באותם ימים ניסו בממשלה לקדם את חוק ההסדרה שיכול היה לתת מענה לסוגיה. לאחר שנקבע כי החוק אינו חוקי, פנו שוב הפלסטינים ודרשו להרוס את מה שנבנה במתחם. לפני כחודשיים נכנס צו ההריסה לתוקפו — ומאז המתחם נמצא בסכנת הריסה מיידית.
"לאחר הבשורה המרה על הירצחם של הנערים איל, נפתלי וגיל-עד, בחרנו, חבריו של איל מהמכינה בעלי שבה למד, להנציח את שמו ולהקים מקום המסמל את דמותו ודרך חייו", מספר אליה לוי, חברו של איל יפרח ז"ל. "הניצחון הגדול שלנו הוא בכך שלא נכנענו לטרור ובמקום שבו נגדעו חיים הוספנו חיים, מים, שמחה, בנייה והתיישבות".
מהארגונים "עמק שווה" ו"יש דין" נמסר בתגובה: "נבי ענר הוא אתר פולחן ועלייה לרגל מוסלמי היושב על אדמה פרטית פלסטינית. דווקא עליו בחרו המתנחלים להשתלט כדי לציין את זכרם של שלושת הנערים. אחרי שהרחיקו ממנו את בעליו ובנו עליו באופן בלתי חוקי, נדרשה התערבות של בית המשפט ושלוש שנים של הליכים משפטיים כדי שהמדינה תקבע כי יש להרוס את הבנייה הבלתי חוקית. גם אז ההחלטה לא יצאה לפועל. כעת, במקום לכבד את חוקי המדינה, הם מוסיפים חטא על פשע ומבקשים להשתמש בשכול כדי להפעיל לחץ ציבורי על בית המשפט".