נציגים של איראן, ארצות הברית והמעצמות החתומות על הסכם הגרעין סיכמו להיפגש בווינה ביום שלישי - במה שנראה כמאמץ משמעותי ראשון לחזור להסכם מאז שג'ו ביידן נכנס לתפקיד נשיא ארה"ב. מוקדם יותר היום (שישי) נערך כינוס וירטואלי שבו דנו איראן והמעצמות על החזרת ארה"ב להסכם.
בתום הכינוס הווירטואלי נמסר מהאיחוד האירופי כי נציגי הצדדים סיכמו להיפגש בווינה בשבוע הבא, "זאת במטרה לזהות בבירור את האמצעים להסרת העיצומים והצעדים הגרעיניים, כולל מפגש והתכנסות של קבוצות מומחים רלוונטיות". גורם אירופי בכיר אמר כי לא צפויות להתקיים שיחות ישירות בין הנציגים האמריקנים לנציגים האיראנים, ולצד האופטימיות מהמפגש אמר: "אם לא נפתור את זה בחודשיים הקרובים, אלה חדשות רעות".
שר החוץ של איראן מוחמד ג'וואד זריף כתב בטוויטר כי בתום המפגש הווירטואלי סוכם על חידוש השיחות פנים-אל-פנים. "המטרה: לסכם במהירות על הסרת העיצומים והצעדים הגרעיניים, שלאחריה איראן תפסיק את צעדי התיקון שלה", כתב. הוא גם ציין: "בלי פגישות ארה"ב-איראן. לא נחוץ".
לפניו אמר סגן שר החוץ של איראן, עבאס ארקצ'י, כי "איראן תשהה את צעדיה ברגע שהסנקציות יוסרו". לדבריו, חזרת ארה"ב להסכם הגרעין לא מצריכה שיחות. ארקצ'י הוסיף כי השיחה בין רוסיה, סין, צרפת, גרמניה, בריטניה ואיראן הייתה "כנה אך רצינית".
שליח רוסיה לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מיכאיל אוליינוב, אמר לאחר הכינוס הווירטואלי היום כי "הדברים הולכים בדרך הנכונה, אבל היא לא תהיה קלה והיא תדרוש מאמצים". שר החוץ הגרמני הייקו מאס בירך על ההסכמה האיראנית להיפגש ואמר: "אין לנו זמן לבזבז. הסכם שיכובד במלואו יוסיף לתחושת הביטחון ויהווה בסיס לשיחות נוספות על היציבות האזורית".
מאז תחילת כהונתו חיפש ממשל ביידן דרכים לפתוח במגעים עם איראן על חזרה הדדית לתנאי ההסכם שנחתם ב-2015. במסגרת ההסכם אז הוסרו עיצומים שהוטלו על הרפובליקה האיסלאמית בתמורה לבלימת התקדמות תוכנית הגרעין של איראן. קודמו של ביידן דונלד טראמפ פרש מההסכם ב-2018 והטיל מחדש את העיצומים על איראן. כשנה לאחר מכן הודיעה איראן כי אינה מחויבת עוד להסכם והחלה להפר חלק מהתחייבויותיה במסגרתו.
השבוע דיווח אתר החדשות האמריקני "פוליטיקו" כי ארה"ב מתכוונת להגיש לאיראנים הצעה חדשה בניסיון להביאה לשיחות ישירות. לפי הדיווח, ארה"ב תציע לאיראן לעצור חלק מפעילותה הגרעינית, כמו הפעלת הצנטריפוגות המתקדמות והעשרת האורניום ל-20%, ובתמורה ארה"ב תקל בחלק מהעיצומים שהוטלו על איראן. אחד הגורמים ששוחחו עם "פוליטיקו" הדגיש כי פרטי ההצעה החדשה עדיין מתגבשים.
פורסם לראשונה: 14:37, 02.04.21