בריטניה הודיעה אמש (ד') כי תשלח שתי ספינות סיור של הצי המלכותי לאי ג'רזי שבתעלת למאנש, אי קטן סמוך לצרפת שנהנה מאוטונומיה אך נחשב לשטח חסות של הכתר הבריטי. לונדון שלחה את הספינות זמן קצר לאחר שהרשויות בפריז איימו לקטוע את זרם החשמל לאי בעקבות סכסוך על זכויות הדיג בסביבתו.
דוברו של ראש הממשלה בוריס ג'ונסון מסר כי ספינות הסיור נשלחו אך רק כצעד מניעתי, על רקע כוונתם של דייגים צרפתים לקיים הבוקר משט מחאה בהשתתפות של כ-100 סירות דיג סמוך לג'רזי – בדרישה לאפשר להם להמשיך לדוג באזור כמו שעשו בתקופה שלפני הברקזיט, הכינוי הרווח לפרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי.
ג'ונסון מסר כי כל "מצור" על האי הקטן, שבו רק כ-100 אלף תושבים, יהיה "בלתי צודק בעליל", אם כי הדייגים הצרפתים מסרו כי אין בכוונתם להטיל מצור שכזה או לפגוע בפעילות הנמל המרכזי בג'רזי. ג'ונסון הוסיף כי יש כעת "להפחית באופן מיידי" את רמת המתיחות בן הצדדים, ולפתוח בדיאלוג בין הרשויות האוטונומיות של ג'רזי לבין הרשויות הצרפתיות.
הסכסוך נסוב סביב כללי סחר ימי חדשים שנכנסו לתוקף רק בשבוע שעבר. בריטניה פרשה אמנם באופן רשמי מהאיחוד האירופי כבר בתחילת 2020, אך רק בתחילת השנה הנוכחית היא החלה להתנתק בפועל מהכלכלה האירופית, ומעת לעת פורצות התנגשויות כאלו ואחרות בין הצדדים. זכויות הדיג היוו נושא סבוך במיוחד במשא ומתן בין הצדדים.
הרשויות בצרפת מאשימות כי הכללים החדשים פוגעים בדייגים הצרפתים, ובין היתר מצמצמים את משך הזמן שבו הם יכולים לשהות במים בקרבת האי ג'רזי. מוקדם יותר היום אמרה שרת הימאות הצרפתית אניק ג'יררדה כי "נגעלה" כשלמדה שהרשויות בג'רזי הנפיקו באופן חד-צדדי לכאורה 41 רישיונות דיג עם הגבלות שונות על הדייגים הצרפתים.
היא טענה כי במסגרת הסכם הברקזיט יש לרשויות בצרפת סמכות לנקוט צעדי ענישה הולמים – ואיימה לנתק את זרם החשמל לג'רזי, שממוקם רק כ-22 ק"מ מחופי צרפת ו-95% מאספקת החשמל שלו מגיעים מהיבשת, באמצעות כבל תת-ימי. "זה יהיה מצער אם נעשה את זה, אבל נעשה את זה אם נהיה חייבים", אמרה.
שר החוץ בממשלה המקומית באי ג'רזי, איאן גורסט, הביע זעם על האיום הצרפתי וטען כי אין זו הפעם הראשונה שנשמעים איומים מכיוונה של פריז. בריאיון לרשת BBC הוא טען כי את הסכסוך ניתן לפתור בקלות רבה. לדבריו, הסכם הסחר שסוכם בין בריטניה לאיחוד האירופי מחייב את הדייגים הצרפתים לספק ראיות בנוגע להיקף הפעילות ההיסטורי שלהם במים הסמוכים לאי.
גורסט טען כי המשבר נעוץ ב-17 רישיונות דיג בלבד. לדבריו, הדייגים הצרפתים לא סיפקו באותם מקרים מידע מספק על היקף הדיג ההיסטורי שלהם בנתיבי השיט המדוברים, ומרגע שהמידע יסופק במלואו ניתן יהיה לתקן את הרישיונות ולפתור את המשבר.
"הסכם הסחר – שהרשויות בג'רזי לא היו חלק מהמשא ומתן עליו וגם צרפת לא – קובע שספינות דיג נדרשות לספק הוכחות על כמות הדיג שהן אכן ביצעו בשלוש השנים האחרונות", אמר גורסט בריאיון ל-BBC. "לכולנו ברור שאין זה האיום הראשון שהרשויות הצרפתיות משגרות, או לעבר ג'רזי או לעבר בריטניה... זה נראה לי לא מידתי לאיים בקטיעת זרם החשמל רק בגלל הצורך לספק פרטים נוספים על מנת שנתקן את הרישיונות". הוא הוסיף: "הסכם הסחר ברור – ברגע שהדייגים יספקו ראיות, אנחנו נספק רישיונות".