עם אלפי עוקבים באינסטגרם ואפילו מעריץ אחד שהיה נשיא ארצות הברית, החתולה גלי היא דמות מפורסמת כמעט כמו הבית שלה – אתר איה סופיה באיסטנבול. אבל אחרי שנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הכריז על הפיכתו של האתר למסגד, טורקים רבים תהו מה יעלה בגורלה של גלי: האם תיאלץ כעת להסתלק מאיה סופיה?
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
החתולה האפורה והמעט-פוזלת גרה באתר כבר 13 שנה, ומעריכים ששם נולדה. בטורקיה רבים מתייחסים אליה כאל "שומרת בהתנדבות" של איה סופיה, ומבין החתולים המסתובבים שם היא ללא ספק המפורסמת ביותר. גלי אהובה מאוד על המבקרים באיה סופיה, וגם נשיא ארה"ב לשעבר ברק אובמה תועד מלטף אותה במהלך ביקור שם בשנת 2009.
אלא שבשבועיים האחרונים רבים תהו בתקשורת הטורקית וברשתות החברתיות מה יעלה בגורלה בעקבות החלטת הנשיא ארדואן להכריז על איה סופיה כמסגד. האתר, נזכיר, שימש ככנסייה ביזנטית נוצרית במשך 900 שנה, ואחרי שהמוסלמים כבשו אותו הפך למסגד. ב-1934 הוכרז כמקום ניטרלי, ומאז שימש כמוזיאון המסמל סולידריות בין נוצרים למוסלמים.
מאמינים אדוקים טורקים דרשו במשך שנים להשיב לאתר את מעמדו כמסגד, והחודש קבע בית המשפט העליון של טורקיה כי הפיכת האתר למוזיאון לפני יותר מ-80 שנה הייתה צעד לא חוקי. מיד לאחר הפסיקה הזו הכריז ארדואן על הפיכתו מחדש של איה סופיה למסגד – צעד שהכעיס את העולם הנוצרי, בראש ובראשונה את יוון, וגרר גינויים מארה"ב, רוסיה והאפיפיור. ביום שישי האחרון, 14 יום אחרי ההחלטה, נערכה באיה סופיה התפילה המוסלמית הראשונה שם מאז ששב להיות מסגד.
קצת חתולה, קצת דוגמנית
בסוף השבוע הבהירה לשכתו של ארדואן כי גלי תוכל להמשיך לגור באיה סופיה גם כעת, כשמדובר במסגד. דוברו של ארדואן, איברהים קלין, מסר לסוכנות הידיעות רויטרס שגלי, וכך גם חתולים אחרים באזור, ימשיכו להסתובב היכן שירצו. "החתולה הזו נעשתה מפורסמת מאוד, ויש חתולים אחרים שלא זכו עדיין לפרסום כזה", אמר. "היא תהיה שם, וכל החתולים מוזמנים למסגדים שלנו".
אלה חדשות משמחות עבור אומוט בהצ'צ'י, מדריכת תיירים שפתחה לפני ארבע שנים את עמוד האינסטגרם המוקדש לגלי, עמוד שכעת יש לו כבר יותר מ-68 אלף עוקבים. העמוד מלא בתמונות של החתולה המטופחת, ובחלקן מתייגים אותה תיירים שנתקלים בה. "התחלתי לשים לב לגלי בכל פעם שביקרתי באיה סופיה, כי היא התייצבה מול אנשים כמו דוגמנית", אומרת אומוט. "אני מקבלת הודעות כמו 'גלי, נבוא לאיסטנבול לבקר אותך'. זה ממש נחמד".
חתולי הרחוב וכלבי הרחוב הם חלק בלתי נפרד מהנוף של איסטנבול, ותיירים המבקרים בה מתפעלים לעתים קרובות לא רק מהמסגדים העתיקים והארמונות העותמניים של העיר, אלא גם מהיחס החם שמקבלים בה בעלי החיים האלה. חתולים וכלבים מרגישים בבית, ואינם חוששים לתפוס את המושבים הטובים ביותר בבתי הקפה והמסעדות. רבים מתושבי איסטנבול מנסים לעזור להולכים על ארבע, מניחים להם קערות של מזון ומציעים להם מקלט ליד הדלתות והחלונות של בתיהם.
מתוך עמוד האינסטגרם של גלי:
מיין יילדרים, דוקטורנטית בבית הספר החדש למחקר חברתי בניו יורק, הסבירה אשתקד לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי תשומת לבם של תושבי איסטנבול לטיפול בחיות רחוב "נובעת בחלקה מהמסורת האיסלאמית, ומהבניית המרחב הציבורי באימפריה העותומנית". לדבריה, בתקופה העותמנית עברו אנשים בין הבית, המסגד והשוק, והרחובות היו שטח שבו הסתובבו כלבים.
"בתחילת המאה ה-20 החלו בטורקיה להשמיד בעלי חיים משוטטים כמו במערב, ואפילו בשנות ה-90 פקידי העיר עוד היו מפזרים רעל ברחובות כדי להרוג בעלי חיים", אמרה יילדרים. חוק להגנה על בעלי חיים שאושר בשנת 2004 מחייב כעת עיריות לטפל בחיות הרחוב.