הסגר המלא יוארך עד ראשון בשבע בבוקר, אולם מוסדות החינוך לא ייפתחו במועד זה. זו נוסחת הפשרה שנרקחה הלילה (בין חמישי לשישי) בממשלה לאחר שעות ארוכות של ויכוחים ודיונים, ששיאם בהצבעה שנפסלה בידי היועמ"ש. לפי מתווה משרד הבריאות, ביום ראשון ייפתחו מקומות העבודה שאינם עוסקים בקבלת קהל, מקומות שעוסקים בקבלת קהל של "אחד על אחד" דוגמת מספרות ומכוני קוסמטיקה, צימרים ואיסוף עצמי (טייק אוויי) ממסעדות. מחרתיים תתכנס ישיבת ממשלה נוספת להחליט על התוכנית להמשך.
אלו ההקלות שיחולו ביום ראשון ב-07:00 בבוקר:
- תבוטל מגבלת המרחק של 1,000 מטר מהבית ויבוטל האיסור לשהות בבית של אדם אחר
- ייפתחו מקומות עבודה שאינם מקבלים קהל
- ייפתחו מקומות שעוסקים בקבלת קהל של "אחד על אחד"
- יותר איסוף עצמי (טייק אוויי) ממסעדות
- ייפתחו צימרים לאירוח משפחות גרעיניות
- ייפתחו שמורות הטבע והגנים שבאוויר הפתוח
- פתיחת החינוך לגיל הרך תסוכם בין משרדי החינוך והבריאות
הפארסה הגיעה לשיאה מוקדם יותר כשהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט פסל החלטה על הארכת הסגר עד ראשון בחצות. מנדלבליט קבע כי מהלך ההצבעה, שנוגד את עקרון הפריטטיות (שוויוניות) ושאותו הוביל ראש הממשלה בנימין נתניהו, אינו חוקי. "חוק היסוד מחייב וקובע שוויון בין הגושים", אמר מנדלבליט. נתניהו השיב לו: "אתה לא נבחרת", והעיר לגנץ: "המתים על הידיים שלך". האחרון לא נותר חייב ואמר שכל חייו הגן על מדינת ישראל וגם עכשיו. בהמשך הישיבה הופסקה לכשעה, ובה הושגה הסכמה בין השרים אדלשטיין ופרקש הכהן.
השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה אמר למנדלבליט אחרי ההצבעה שנפסלה הוא לא רואה בה בעיה, וצרח לעברו: "אני רוצה שתקריא את חוק היסוד. זה לא נכון. כשאין הסכמה בין הגושים אמורים להקים מנגנון לפתרון מחלוקות - אבל אין מנגנון כזה, הוא בכלל לא הוקם". מנדלבליט השיב לו: "השר לביטחון הפנים, אתה עדיין לא אחראי על הייעוץ המשפטי לממשלה". אוחנה השיב לו: "אתה צריך לחזור למקום הטבעי שלך. אתה יועץ". המשנה ליועץ המשפטי רז נזרי הזהיר: "אל תביאו אותנו לכאוס. אני בעד משילות אבל יש פה מצב כאוטי. יש כאן חוק יסוד, החוק קבע הסדר ייחודי ולא פשוט".
בהמשך לפרסום של כתבתנו טובה צימוקי השבוע, נמסר הלילה הסבר מטעמו של היועמ"ש לביטול ההצבעה. "על-פי חוק יסוד הממשלה, שתוקן בהתאם להסכם הקואליציוני, אם מספר השרים בין הגושים אינו שווה, נדרש לקבוע מנגנון שיבטיח קול הצבעה שווה בממשלה לכל אחד מהגושים. בהתאם לחוות הדעת המשפטית של היועץ המשפטי לממשלה, בהיעדר מנגנון מאזן כאמור, משמעות הוראה זו היא שאם אחד מהגושים מתנגד פה-אחד להצעת-החלטה, הרי שההצעה אינה יכולה לעבור", אמרו בלשכתו. "עמדה זו הועברה למזכיר הממשלה ולראש הממשלה כבר בחודש אוגוסט 2020, אגב הצעת-החלטה אחרת שעמדה על הפרק באותה עת, והוצגה שוב בישיבת הממשלה. היועץ המשפטי לממשלה לא פסל את הארכת הסגר, אלא רק עמד על קיום הוראות חוק היסוד, אותו קבעה הכנסת".
בעיצומו של הדיון הלילי נרשמו חילופי דברים קשים ביותר בין נתניהו לגנץ ובין שרים נוספים. נתניהו טען שגנץ תכנן את הפיצוץ עם יועצו האסטרטגי ואילו בכחול לבן האשימו מנגד כי מדובר בתרגיל שאותו רקח נתניהו. לדבריהם, נתניהו דחה בכוונה את ישיבת הממשלה מרביעי לחמישי ואז גרר אותה לתוך הלילה והורה על הצבעה באופן בלתי חוקי - כדי להפיל את האשם עליהם. אלו חלק מחילופי הדברים הלילה בממשלה:
נתניהו: האסטרטגיה שלכם ושל היועץ המיוחד שלך ספי שקד היא לפתוח כמה שיותר.
פנינה תמנו-שטה: למה להכניס פוליטיקה? תתביישו.
נתניהו: גנץ רוצה כמה שיותר תחלואה קשה בשביל הבחירות. אתם דנים הרבה ישראלים למוות קשה. שמענו את היועץ, אנחנו מבינים את המשחק הזה.
תמנו-שטה: זה לא תרגיל, יש חוק. חוסר אחריות להשאיר אלפי ישראלים בבית.
גנץ: לא החלפתי עם ספי שקד מילה וחצי מילה על הישיבה הזאת. אל תספר לי סיפורים, אל תלמד אותי על חיי אדם כלום.
נתניהו: הדם של ישראלים רבים יהיה על הידיים שלך.
גנץ: נהוג שמביאים החלטות במשותף. יכול להיות שזה חוקי, בואו נבדוק את זה.
נתניהו: זה ברור שתכננת את זה עם היועץ.
אורית פרקש-הכהן: עבודה קלה זה סגר. עבודה קשה זה לפתוח מה שצריך.
גנץ: אתם זורים חול בעיני הציבור. לא הצענו לפתוח הכול.
נתניהו: בתחילת המגפה כשדיברנו על אלפי הרוגים גיחכו. כל המומחים אומרים שאם נפתח עכשיו את המסחר והכלכלה במהירות, זה יביא לכך שיחלו במחלה קשה אלפי ישראלים ומן הסתם ימותו הרבה ישראלים. לאחר ששמעתם את זה, אתם באים בעמדה אחודה ומתנגדים להמלצות משרד הבריאות. האסטרטגיה שאתם מובילים היא לעומתית ונעשית יותר לעומתית לקראת הבחירות. יהיו לדבר שאתם עושים תוצאות חמורות מאוד. אסור לחזור לזה, יהיה פה אסון.
תמנו-שטה: אדוני ראש הממשלה. זו לא האסטרטגיה שלנו. אנחנו אומרים לפתוח באופן זהיר.
עומר ינקלביץ': אנחנו מבזבזים זמן.
עמיר פרץ: אדוני ראש הממשלה. אל תשכח שאנחנו בדעה של שר האוצר שלך. אתה מביא את מדינת ישראל לכאוס שמעולם לא היה, ואם לא תתקבל החלטה - מחר כל אזרח יעשה ככל העולה על רוחו. אני דורש שנגיע לפשרה. אתם רוצים להגיע לכאוס בגלל פערים שניתנים לגישור? אל תביאו את ישראל לכאוס, שבו לדבר.
ישראל כץ: כדאי להבהיר. אני נענה לבקשת משרד הבריאות להאריך את הסגר עד יום ראשון בחצות. אני ממליץ לכולם להצטרף לעמדה הזאת. אני מפנה את פנייתי לבני. היית כל החיים דמות ממלכתית וגם עכשיו. אפשר להסכים ולהמשיך את הסגר עד יום ראשון בלילה. אנחנו צריכים להגיע להחלטה בעצמנו, לא לתת ליועמ"ש לעסוק בזה. בואו נבודד את הוויכוחים הפוליטיים ונמנע אנרכיה.
גנץ: לפתוח היום. משרד הבריאות: רק מיום שני
שר הביטחון בני גנץ לחץ לאורך כל הישיבה להסיר את הסגר כבר היום, ולפתוח את המסחר במסגרת תו ירוק למתחסנים, מחלימים ונבדקים שליליים כבר בשבוע הבא. השר אדלשטיין התנגד למתווה כזה בתוקף. בתום ישיבת הממשלה אמר גנץ בהתייחסו לנתניהו: "נאמרו פה דברים חמורים. כחול לבן מעולם לא עצרה סגר כשהיה צריך. לא סיכנתי חיי אדם. זו אמירה מופקרת ושקרית. עשרות שנים הגנתי על חיי אדם וכך אמשיך לעשות. הממשלה הזו היא פריטטית. ככה היא קמה וככה היא תפעל עד לסיומה, גם אם זה לא נוח לך. המוסמך לפרש את החוק הוא היועץ המשפטי לממשלה, כך היה וכך יהיה".
במשרד הבריאות האשימו את גנץ בפיצוץ המגעים הראשוניים, מאחר שלטענתם הוא דרש לפתוח כבר היום עסקים בשיטת אחד על אחד וצימרים - ונשאר מקובע בדרישה הזו. שיחה בין גנץ לאדלשטיין אף נגמרה בפיצוץ, לאחר שכל צד סירב לזוז מעמדתו. אדלשטיין וצמרת משרד הבריאות התנגדו לפתיחה בשל רמת התחלואה הנוכחית, ובכירים במשרד אמרו כי "לא ניתן חסות רפואית להחלטות שעלולות להביא למותם של ישראלים רבים ותחלואה אין סופית. הדבר יגרום גם נזק לכלכלה".
נתניהו ביקש מאדלשטיין בישיבה לבחון פיילוט לפתיחת המסחר והתרבות בהתאם לתו הירוק כבר בשבוע הבא, כפי שדרשו שרי כחול לבן. אחרי התייעצות עם אנשי משרדו, הבהיר שר הבריאות: "העמדה שלנו היא חד משמעית. פתיחה כזו תעלה את התחלואה לממדים שלא נוכל לעמוד בהם. אין דרך לארגן פיילוט ואין תחזית אחרת. לא נוכל לפתוח חלקית בשבוע הבא". אדלשטיין סירב לאורך כל הישיבה לפתיחת המסחר בשבוע הבא בכל דרך שהיא, והוסיף: "מבחינתנו ההמלצה היחידה שעומדת על הפרק היא סגר עד ראשון בלילה. כל תסריט אחר יוביל לאסון אפידמיולוגי בממדים שלא ידענו כמוהו מפרוץ המגפה".
ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי פרייס, אמרה כי "פתיחה תהיה כמו אש שלא נצליח לכבות. תוך שבועיים נכפיל את מספר המאומתים היומי מ-8,000 ל-16 אלף. אין לנו יכולת לספוג את המצב הזה בבתי החולים. פתיחה של המסחר תאפשר מפגשים אקראיים בין אנשים שאין לנו דרך לאתר אותם".
מוקדם יותר בישיבת הממשלה אמרו השרים גנץ ואשכנזי כי הסגר ממילא לא עוזר בהורדת התחלואה, והמשמעת הציבורית אליו נמוכה - ושר האוצר ישראל כץ הסכים איתם.
פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש הציע מוקדם יותר להאריך את הסגר עד יום ראשון בלילה והעיר שפתיחת הגבלות לא מבוקרת תביא לעלייה מעריכית במספר הנדבקים שלדבריו תגבה מחיר גבוה בחולים קשים ובמתים. לפי הנתונים שהציג, גם בהנחת יעילות גדולה של החיסונים, שמקטינה את מספר החולים הקשים מקרב קבוצות הסיכון, צפויה תחלואה קשה בקרב הלא-מחוסנים ובקרב מחוסנים שהחיסון לא השפיע עליהם. הוא הוסיף כי 189 אלף אזרחים בגילי 60 ומעלה טרם התחסנו.
אש המליץ להתחיל בהסרת הגבלות רק אחרי הגעה לשני מיליון מחוסנים במנה השנייה ואחרי הגעה לחצי מיליון מחלימים, לצד הגעה לשיעור מחוסנים של 80% מאוכלוסיית גילי 50 ומעלה ובהגעה למקדם הדבקה קטן מ-1, במקביל לפחות מ-1,000 חולים מאושפזים במצב קשה. הוא הציע להסיר את הגבלות התנועה, לפתוח את מקומות העבודה שלא מקבלים קהל ולפתוח את מוסדות החינוך לשכבות הנמוכות מיום שני.
נתניהו קרא לבחון את האפשרות לפתיחת המסחר ב"תו ירוק" אחרי שגנץ דרש להקהל בסגר כבר מהיום, בהתאם לתנאים מחמירים, ובהמשך לפתוח בהתאם ל"תו הירוק" שאמור היה להתגבש במקרה שהצעתו הייתה מתקבלת. "צריך לעשות הכנה כיצד להשתמש בתו הירוק. את זה צריך לעשות כבר השבוע, ולראות גם בתרבות ובמסחר מה האפשרויות שלנו עבור מחוסנים, מחלימים ואנשים שיכולים להראות תעודת בדיקה", אמר נתניהו. "בצורה הזו נאפשר פעילות בתחומים שונים, ומהר מאוד נדע אם אנחנו שולטים בזה או לא".
לאחר התנגדותו של גנץ למתווה שהציגו אנשי משרד הבריאות, אמר נתניהו כי "צריך להגיע להסכמות עד חצות, אחרת סינדרלה תגיע". גנץ השיב: "אני לא מקבל את המתווה כמו שהוא. צריך להגיע להסכמות. אם לא, באמת תגיע סינדרלה".
שר האנרגיה יובל שטייניץ, שעומד בראש ועדת החריגים לכניסת ישראלים בתקופת הסגר, הודיע בישיבת הממשלה שהוא מבקש להשתחרר מהתפקיד מאחר שהוא עוסק רק בזה ולא באנרגיה. הוא הוסיף ששוחח עם השר צחי הנגבי, שהסכים לקבל עליו את ניהול הוועדה שמוצפת בפניות. מאז הקמת הוועדה היא קיבלה 2,500 בקשות מישראלים שתקועים בחו"ל. קצת יותר משליש מהן אושרו.
פורסם לראשונה: 19:53, 04.02.21