ארגון הבריאות העולמי הזהיר בצהריים (יום ה') כי אחרי עשרה שבועות רצופים של ירידה במספר הנדבקים בקורונה באירופה חל היפוך מגמה, וכי גל חדש של נדבקים ביבשת יהיה דבר בלתי נמנע אם אזרחיה – והפוליטיקאים שלה – לא יישארו ממושמעים ויקיימו את ההנחיות.
ראש השלוחה האירופית של ארגון הבריאות העולמי, האנס קלוג, הודיע במסיבת עיתונאים כי בשבוע החולף חלה עלייה של 10% במספר הנדבקים באירופה, וכי העלייה הזו היא תוצאה – בין השאר – של ריבוי ההתקהלויות, ההסרה של הגבלות והנסיעות התכופות יותר של תושבים ממדינה למדינה. הנתונים נוגעים ל-53 מדינות ושטחי שיפוט, ולא רק לארצות האיחוד האירופי.
את כל אלה מחריפה כמובן העובדה שזן הדלתא של הקורונה, שנודע עד לא מזמן בשם "הווריאנט ההודי", הופך לזן הדומיננטי של הנגיף באירופה. זהו זן מידבק יותר, ונמצא כי הוא עלול לגרום למחלה קשה יותר בקרב הנדבקים בו. סכנה גבוה יותר נשקפת ממנו גם לילדים, ואף כי חיסוני החברות המערביות נחשבים יעילים מאוד נגדו – יעילותם מולו מעט פחותה מאשר מול הזן המקורי של הנגיף, ולכן גם חלק מהמחוסנים נדבקים בו ומפתחים תסמינים.
באזהרתו היום ציין קלוג את העובדה שזן הדלתא מכה באירופה בשעה שמיליונים מתושבי היבשת עדיין אינם מחוסנים, למרות המאמצים הגדולים שעשו מדינותיהם לשכנע אותם להתחסן.
לדאגה מהעלייה במספר הנדבקים ברחבי אירופה תורמת העובדה שביבשת מתקיימת בימים אלה אליפות אירופה בכדורגל (יורו 2020). בדרך כלל מתקיים הטורניר במדינה אחת או שתיים, ובעבר הוא כלל רק 16 נבחרות, אבל השנה הוא נערך ביותר מ-10 מדינות במקביל ומקבץ אליו נבחרות מ-24 מדינות, שאליהן מתלווים גם אוהדים רבים. זה שבועות שגורמי בריאות ביבשת מביעים חשש שההתקבצות שלהם באצטדיונים תגרום להפצת הנגיף, ובמיוחד להפצה של הזנים המידבקים יותר שלו.
היום קרא ארגון הבריאות העולמי לערים המארחות את המשחקים לשפר את הפיקוח על תנועותיהם של הצופים בדרך אל האצטדיון, בתוכו וממנו. קת'רין סמולווד, אשת השלוחה האירופית של ארגון הבריאות העולמי, אמרה מפורשות כי התקהלות האוהדים באצטדיונים, בפאבים ובברים בערים המארחות את הטורניר גורמת לעלייה במספר הנדבקים ביבשת.
"אנחנו צריכים להסתכל לא רק על מה שקורה באצטדיון עצמו, אלא גם מחוצה לו", אמרה סמולווד. "מתי האוהדים עוזבים את האצטדיונים? האם הם נוסעים בשיירות של אוטובוסים עמוסים? האם הם נוסעים לפאבים עמוסים לצפות במשחקים? האירועים הקטנים והמתמשכים האלה הם שגורמים להתפשטות הנגיף". סמולווד אמרה את הדברים אחרי שנשאלה על העלייה שנרשמה במספר הנדבקים בלונדון ובסנט פטרבורג, שתיים מהערים המארחות את הטורניר. בלונדון ייערכו בשבוע הבא שני משחקי חצי הגמר, ואחריהם תארח העיר גם את הגמר.
ביקורת חריפה יותר הגיעה מצד שר הפנים של גרמניה, הורסט זיהופר: בצהריים אמר השר, האחראי גם על הספורט בארצו, כי החלטתה של התאחדות הכדורגל האירופית (אופ"א) לאפשר לקהל גדול לנכוח באצטדיונים בטורניר היא החלטה "לחלוטין לא-אחראית", במיוחד בהתחשב בהתפשטות של זן הדלתא. במסיבת עיתונאים אמר כי נראה שאופ"א מוּנעת משיקולים מסחריים, וכי שיקולים כאלה אינם צריכים לקבל עדיפות על שיקולי בריאות. הוא הזהיר כי משחקים שבהם נוכחים 60 אלף צופים יגרמו להפצה מוגברת של הקורונה. אופ"א מצדה מסרה בתגובה כי הצעדים שנוקטות הערים המארחות עולים בקנה אחד עם ההנחיות של רשויות הבריאות.
זיהופר אמר את הדברים בעקבות החלטתה של אופ"א לאשר הכנסת 40 אלף אוהדים למשחק שמינית הגמר בין אנגליה לגרמניה, שבו ניצחו האנגלים 0:2. זה היה המשחק עם מספר הצופים הגדול ביותר בבריטניה מאז תחילת המגפה. אופ"א מתכוונת להתיר כניסת אוהדים רבים עוד יותר למשחקים הבאים בטורניר שייערכו בלונדון.
רק אתמול נודע שקרוב ל-2,000 בני אדם מסקוטלנד השתתפו באירועים כלשהם הקשורים ליורו 2020 בשעה שהיו נשאים של הנגיף, וכי רבים מהם אף שהו באצטדיון בלונדון במשחק של נבחרתם נגד נבחרת אנגליה ב-18 ביוני.