המונים במיאנמר יצאו גם הבוקר (ב') לרחובות בדרישה לביטול ההפיכה הצבאית ושחרורה של המנהיגה הנבחרת אונג סן סו צ'י. ההפגנות נערכות יום לאחר שאתמול נהרגו לפחות 18 מפגינים מאש חיה שפתחו לעברם כוחות הביטחון, ביום הקטלני ביותר של המחאה שנמשכת מאז ההפיכה לפני חודש בדיוק. המפגינים הקימו מזכרות מאולתרות לזכר חבריהם שנהרגו, ואף שלא דווח הפעם על נפגעים בכמה מקרים נרשמו עימותים עם שוטרים, שהשתמשו בגז מדמיע וברימוני הלם.
עוד על ההפיכה הצבאית במיאנמר:
• אש חיה על מפגינים: 18 נהרגו
• מהפכת השרירנים והנסיכות: דור ה-Z מפגין
• "משחקי הרעב" במיאנמר: סמל המחאה
• מיאנמר או בורמה? הפוליטיקה שמאחורי השמות
במקביל, סו צ'י שלא נראתה בציבור כבר חודש שלם הופיעה היום בדיון בבית המשפט במסגרת האישומים שהחונטה הצבאית מייחסת לה, אישומים שבעולם רואים בהם כתירוץ דחוק למדי להמשך כליאתה. הייתה זו הפעם הראשונה שעורך דינה הורשה לראות אותה, והוא סיפר כי מצבה הבריאותי של המנהיגה בת ה-75 נראה טוב, אם כי ייתכן שהיא רזתה מעט.
לפי עורך הדין, מין מין סו, בדיון הבוקר בבית המשפט הגישו השלטונות סעיף אישום שלישי נגד סו צ'י. היא כבר הואשמה בייבוא אסור של מכשירי קשר ניידים ובהפרת תקנות הקורונה האוסרות על התקהלות, וכעת לפי עורך הדין היא הואשמה גם ב"הפרעה לשלווה הציבורית". דיון נוסף בבית המשפט בעניינה צפוי להיערך ב-15 במרץ.
סו צ'י ומנהיגים נוספים במפלגת השלטון "הליגה למען דמוקרטיה" נעצרו על ידי הצבא באישון לילה ב-1 בפברואר. בצבא טוענים כי המהלך היה נחוץ כיוון שהבחירות שבהן ניצחה המפלגה ברוב סוחף בנובמבר אשתקד היו מזויפות, אולם הוא לא הציג הוכחות לטענות הללו. ועדת הבחירות במדינה דחתה אותן בעבר. החונטה הצבאית שלטה במשך עשרות שנים במיאנמר, ורק בעשור האחרון הסכימה לתהליך הדרגתי של מעבר לדמוקרטיה, שנגדע באבחה אחת. הצבא אמנם מבטיח לקיים בעוד כשנה בחירות חדשות, אך תומכיה של סו צ'י חוששים שהאישומים נגדה נועדו למנוע ממנה להשתתף בהן.
הירי החי לעבר המפגינים הגיע לאחר כמה איומים ששיגר הצבא על אפשרות של הסלמה בדיכוי המחאה. כעת נראה שהחונטה שולחת מסרים מנוגדים: לאחר האירועים אתמול נכתב בכלי התקשורת הממשלתי Global New Light Of Myanmar כי כוחות הביטחון השתדלו בעבר להפגין איפוק כלפי המוחים, אך לא יכלו עוד להתעלם ממה שתואר בדיווח כ"אספסוף אנרכיסטי". היום פרסם אותו כלי תקשורת ממשלתי הודעה של משרד החוץ, ובה נטען כי הצבא ממשיך לדבוק במדיניות של איפוק, "כדי להימנע משימוש בכוח בניהול ההפגנות האלימות, בהתאם לחוקים הפנימיים והבינלאומיים ועל מנת לשמור על כמה שפחות נפגעים".
גופה בשערי בית הספר
אולם מהעדויות בשטח נראה שהכוחות לא היססו לפתוח באש לעבר המפגינים, בכמה ערים שונות במיאנמר. אישה אחת שדיווחה על המתרחש בפייסבוק טענה שהשוטרים אמרו לה כי הם לא יורים באנשים בגלל שמישהו הורה להם לעשות זאת. "אנחנו יורים בגלל שבא לנו. תיכנסו לבתים שלכם אם אתם לא רוצים למות", היא ציטטה את אחד מהם, שלדבריה צעק את האיום הזה.
לפי האו"ם מספר ההרוגים אתמול עומד על 18 לפחות, ועוד כ-30 נפצעו. בכך עלה מספר ההרוגים מאז פרוץ ההפגנות ל-21. ארגון בשם "האיגוד העצמאי לסיוע לאסירים פוליטיים" דיווח כי אתמול נעצרו כ-1,000 מפגינים, ומתוכם הוא זיהה 270 איש. מדובר במספר גבוה בהרבה של עצורים מימים קודמים, ומאז ההפיכה נעצרו לפי סוכנות הידיעות AP יותר מ-1,130 מפגינים בסך הכול.
אחד המפגינים שנורו אתמול למוות תועד מוטל ללא רוח חיים על המדרכה ביאנגון, העיר הגדולה במיאנמר, מחוץ לשערי בית ספר תיכון. בסרטון מהמקום נראים כמה מפגינים חולפים בריצה על פני הגופה שלו, ורק כמה רגעים לאחר מכן אוזרים אומץ וניגשים אליה כדי לפנות אותה משם, גם כן תוך כדי ריצה. המפגין שנהרג הוא מהנדס צעיר בשם ני ני אונג הטט נאינג, שרק יום לפני כן גינה את האלימות הגוברת של כוחות הביטחון בפוסט בפייסבוק שלו. "עוד_כמה_גופות_מתות_האו"ם_צריך_בשביל_לפעול", הוא כתב בפוסט ההוא.
בעולם מגנים: "הסיוט רק יחמיר"
גורם באו"ם אמר לרויטרס שני ני היה אחד מבין חמישה לפחות שנהרגו אתמול ביאנגון. אדם אחר נורה למוות בעינו, ומפגין נוסף, מורה בחטיבת ביניים, מת לדברי חבריו המורים מהתקף לב לאחר שפגע בו רימון הלם. "רבים נפצעו. אין לי שום נשק. באתי רק כדי להפגין בשקט. לא משנה מה הם יעשו, נצטרך פשוט לקבל את זה", אמרה אחת המורות שהשתתפו במחאה, היימן מיי הנינשי.
למרות האירועים הקשים אתמול, גם היום כאמור יצאו רבים לרחובות יאנגון, הבירה נייפידאו וערים נוספות. חלק מהמפגינים הקימו מיצגים מאולתרים לזכר חבריהם, ורבים נראו מניפים פרחים. אחרים התעמתו עם כוחות הביטחון, והקימו מחסומים מאולתרים בעזרת עמודי במבוק, קרשים וספות. גם היום דווח על קולות ירי באחת ההפגנות, אך לא דווח לפי שעה על נפגעים.
"אנחנו חייבים להמשיך להפגין, לא משנה מה", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס ת'אר נגה, לאחר שגז מדמיע שפיזרה המשטרה אילץ אותו ומפגינים אחרים לנטוש מחסום שהקימו ברחוב ביאנגון. "זו השכונה שלי. זו שכונה נהדרת אבל אנחנו שומעים קולות ירי ואנחנו לא מרגישים עוד בטוחים בבית".
בעולם בינתיים נשמעים גינויים נוספים לאלימות כלפי המפגינים. מזכיר המדינה האמריקני אנטוני בלינקן כינה את הירי במפגינים "אלימות מתועבת", בעוד ששר החוץ הקנדי מארק גרנו כינה אותה "דוחה". שניהם קראו לתגובה מתואמת של הקהילה הבינלאומית.
טום אנדרוז, השליח המיוחד של האו"ם לענייני זכויות אדם במיאנמר, אמר כי ברור כעת שהחונטה הצבאית תמשיך במתקפה שלה נגד המפגינים, וכי נדרשת תגובה נחרצת יותר של העולם. הוא הציע להטיל על מיאנמר אמברגו נשק, וסנקציות ממדינות רבות יותר על אלו שעומדים מאחורי ההפיכה, כמו גם עיצומים על עסקים המקושרים לצבא. "קולות הגינוי מבורכות, אבל לא מספיקות", מסר אנדרוז. "הסיוט של מיאנמר שמתרחש לנגד עינינו יהפוך לגרוע יותר. העולם חייב לפעול".