שעות ארוכות חלפו מאז האסון במירון, שבו נהרגו 45 איש ונפצעו יותר מ-100, וזיהוי הקורבנות עומד להסתיים: המשטרה ובתי החולים פרסמו מוקדי מידע לציבור, שר הבריאות הצהיר כי כמעט כל ההרוגים זוהו, מח"ש החלה בבדיקות האירוע, וקשיי הקליטה הסלולרית במהלך הלילה רק הקשו על איתור הפצועים ואלו שלא נפגעו. ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע לזירה ונקלע לקריאות מחאה והשלכת בקבוקים. משדר מיוחד מאולפן ynet.
אסון בהר - עדכונים אחרונים:
- 45 נהרגו כתוצאה מהדוחק
- יותר ממאה בני אדם נפצעו, 23 מהם במצב קשה
- בבתי החולים נותרו 33 פצועים
- מח"ש פתחה בבדיקת האירוע
- המערכת הסלולרית קרסה, משפחות התקשו להשיג את קרוביהן בהר
- חקירה ראשונית: אנשים החליקו במדרגות, ויצרו "מפולת אנושית"
- נתניהו הכריז על יום אבל לאומי ביום ראשון
עד כה הותרו לפרסום שמותיהם של שניים מההרוגים: הרב מנחם זקבך ממודיעין עילית ושרגי גששטנר ממונטריאול בקנדה. ראש הממשלה נתניהו קרא להכריז על יום ראשון הקרוב כיום אבל לאומי.
לדברי נתניהו, "אסון הר מירון הוא מן האסונות הכבדים ביותר שפקדו את מדינת ישראל. אנחנו דואבים על הנספים, ליבנו עם המשפחות וגם עם הפצועים שאנחנו מייחלים להחלמתם המלאה.
"היו פה מראות קורעי לב, אנשים שנמחצו אל המוות, כולל ילדים. חלק גדול מהנספים עדיין לא זוהה ואני מבקש להימנע מהפצת שמועות ברשתות החברתיות כי הדבר הזה קורע את לב המשפחות. תנו לרשויות לעבוד. אני חייב גם לציין שהייתה פה פעולת חילוץ מהירה של המשטרה, כוחות החילוץ והביטחון ואנחנו אסירי תודה להם - הם מנעו אסון גדול בהרבה. אנחנו נערוך בדיקה יסודית, רצינית ומעמיקה כדי להבטיח שאסון כזה לא ישנה".
ישראל קרויס, חסיד "תולדות אהרן" שהיה בהילולה במירון, סיפר כי "לקח זמן עד שאנשים במאה שערים ידעו מי נפגע, ומי מת. כמעט בכל בית בחסידות שלנו יש ילד שעושים לו חאלקה במירון". האסון אירע ליד מתחם ההדלקה של החסידות בהר, בעת שאנשים נפלו זה על זה באחד משבילי היציאה.
בתום התייעצות דחופה שקיים היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט עם ממלא-מקום פרקליט המדינה עמית איסמן ובכירים נוספים בפרקליטות, הוחלט כי מח"ש תתחיל מיידית בבדיקה על מנת לברר האם עולים חשדות לפלילים מצד שוטרים במסגרת האסון במירון.
מנדלבליט החליט כי המשטרה לא תגבה בשלב זה עדויות משוטרים שמעורבים באירוע במסגרת חקירת המשטרה שכבר נפתחה. "היועץ המשפטי לממשלה ומ"מ פרקליט המדינה יקיימו הערכות מצב נוספות ויקבלו את ההחלטות המתאימות לפי התקדמות הבדיקה של מח"ש", נמסר.
לפני כן פנה ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה, ניצב יגאל בן שלום, ליועמ"ש ולמ"מ פרקליט המדינה, בבקשה לבחון את העברת בדיקת האירוע הטרגי במתחם ההילולה במירון למחלקה לחקירות שוטרים.
במקביל, המשטרה החלה משעות הבוקר בזיהוי הקורבנות ולשם כך ביקשה מקרובי הנעדרים להצטייד טרם הגעתם אל המכון לרפואה משפטית באבו כביר בכל פיסת מידע שעשויה להצביע או לסייע בזהות הנעדרים. על רקע ההיערכות להגעת רבים למכון רפואה משפטית, חסמה הבוקר המשטרה רחובות סמוכים, וביקשה מהציבור להימנע מלהגיע לאזור.
שר הבריאות יולי אדלשטיין, שהגיע לבקר פצועים בבית החולים זיו בצפת, אמר: "ברוך השם, חלק גדול מהפצועים שהגיעו לבתי החולים כבר השתחררו ואחרים ישתחררו במהלך היום. אתמול התקיים כאן תרגיל מיוחד, היערכות שמתקיימת כל שנה, של אסון המוני. הם היו מוכנים ולכן אנחנו רואים את הטיפול. הרוב המכריע של המשפחות יודע איפה נמצאים יקיריהן".
אדלשטיין הוסיף: "רוב הפגיעות כפי שראיתי בביקור אצל הפצועים אלו פגיעות אורתופדיות, שברים, דברים מהסוג הזה, כתוצאה מהדחק וודאי שאנחנו נבדוק כממשלה מה בדיוק קרה. כרגע, הלב של כולנו עם המשפחות של ההרוגים ועם הפצועים שבמהרה בימינו יחלימו. ודאי שגם עם כל הצוותים הרפואיים, שמעתי מעדויות הפצועים עד כמה הטיפול של מד"א, איחוד הצלה וכל כוחות החירום היה מהיר ויעיל. בשעות הראשונות לאחר האסון, אני לא חושב שזה הזמן לפתוח בוויכוחים מי אחראי על מה".
השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה אמר כי "אסון נוראי אירע אמש במירון. ברור שיהיה צורך בבדיקה עצמאית ובלתי תלויה לכלל ההיבטים הנוגעים לתכנון האירוע, היערכות, אחריות, תשתיות וכדומה. אני שולח תנחומים מעומק ליבי למשפחות ומתפלל להחלמתם המהירה של הפצועים. בשלב זה כוחות הביטחון וההצלה מרכזים מאמץ בסיוע לזיהוי הקורבנות, הודעה למשפחות, מציאת מנותקי קשר והשבת הציבור לבתים".
אחד מההרוגים באסון הוא גבר בן 33 שהותיר אחריו אישה ותשעה ילדים יתומים. אחותו גילתה על מותו בקבוצת וואטסאפ. אחרי שנחשפה למידע על אודות מותו, היא כתבה: "אני אחותו ותודה שככה אתם מעדכנים".
איציק פריימן, יועץ ראש העיר בני ברק, עדכן בחמ"ל שהוקם בעירייה כי "בין ההרוגים יש ילדים, נערים ואנשים צעירים בתחילת חייהם, בהם אב לתינוקת בת שבועיים. כרגע אנחנו יודעים על תשעה נעדרים מתושבי העיר. חמ"ל החירום מוכן לתת מענה לכל המשפחות שזקוקות לסיוע.
"נערכנו לסייע למשפחות ברמה הטכנית בהיבטים של לוויה, קבורה, סיוע במזון לשבת, היערכות לשבעה והסעת בני משפחה לפי הצורך. הרצון הוא להביא לקבורה לפני כניסת שבת, אבל יש עיכוב של העברת הגופות מאבו כביר. אם הזיהוי לא יתבצע עד השעה 17:00, ההלוויה תתבצע בצאת השבת. זו טרגדיה קשה, עם ישראל לא חווה אסון כזה ברמה הלאומית".
זאב שכטר, מנהל אדמינסטרטיבי של עזר מציון ומנהל החפ"ק שנפתח בעיר, אמר: "כל בני ברק תהיה באבל שחור בימים הקרובים. הטלפונים למוקד לא מפסיקים, קיבלנו יותר מאלף שיחות, 400 משפחות חיפשו את יקיריהן. המשפחות בלחץ, אמהות מבולבלות, ייסורי אי ודאות קשים מאוד. זו רעידת אדמה בבני ברק".
סמוך לשעה 3:00 סיימו האמבולנסים לפנות את כל הפצועים, בכללם 23 במצב קשה, לבתי החולים באזור הצפון, והמשטרה המשיכה לאחר מכן במאמציה לפנות את כל המשתתפים מההר.
מחקירה ראשונית של המשטרה עולה כי כמה מהשוהים במקום החליקו ממדרגות, ויצרו "מפולת אנושית", שתחתיה נמחצו השוהים. כוחות הכיבוי חילצו את הלכודים, בסיוע מסוקי חיל האוויר ולוחמי יחידה 669.
ניצב שמעון לביא, מפקד המחוז, אמר הבוקר: "לילה קשה, לילה טרגי. אני שמעון לביא נושא באחריות הכוללת, לטוב ולרע. אני מוכן לכל בדיקה. אנחנו נערכנו לכלל התרחישים, האירוע הזה קרה. אנחנו בשלב איסוף הראיות כדי להגיע לאמת. מסתובבים סרטונים שאין להם קשר למציאות. ממה שאני קיבלתי שוטרים הצילו פה חיי אדם גם במחיר חייהם. בשלב הזה המאמץ המרכזי הוא פינוי החוגגים מאזור ההר לבתים. אני פונה לציבור לפנות את ההר, אין טעם להגיע לפה".
בשעות הבוקר החלו אוטובוסים רבים לפנות את המשתתפים שנותרו על ההר. כוחות המשטרה סגרו את המתחם מכל כיוון ולא מאפשרים מעבר פרט לאנשי ביטחון ותקשורת.
מותם של 38 מההרוגים נקבע בשטח, בבית החולים זיו בצפת נקבע מותם של שישה נוספים. לבית החולים זיו פונו 47 נפגעים, לנהריה 27, לפוריה שבטבריה 26 ולרמב"ם בחיפה שבעה פצועים. פצוע נוסף הועבר במסוק מביה"ח זיו להדסה עין כרם בירושלים ופצוע נוסף פונה לבית החולים העמק בעפולה. לפי הדיווחים מבתי החולים, מצבם של 23 מהפצועים מוגדר קשה.
בעקבות הדיווחים על האסון, קרסו חלק ממערכות הסלולר בהר, ואנשים רבים לא הצליחו ליצור קשר עם קרוביהם במתחם. המשטרה עדכנה כי היא "מודעת לניסיונות בני משפחה וקרובים לנסות ולהשיג סלולרית את יקיריהם שנמצאים באזור מירון, ומבהירה שבכל אזור ההר ישנה בעיית קליטה סלולרית שלא מאפשרת הוצאה וקבלה של שיחות".
פרמדיק מד"א עמרי הוכמן, שהיה מראשוני המטפלים בנפגעים, סיפר: "הגענו למקום כשהייתה המולה גדולה ועשרות אנשים רצו לכיוון שלנו. הם צעקו לנו לאן להגיע וסיפרו שיש עשרות אנשים שנפצעו. המראות היו קשים מאוד, עשרות פצועים שכבו סמוך לטריבונה ועל המדרון ועשרות נוספים התהלכו כשהם סובלים מפציעות שונות. הכוחות הגדולים התחילו בטיפול רפואי ובביצוע פעולות החייאה, ובעזרת אלונקות חילצנו את הפצועים למרפאות מד"א על ההר. משם המשכנו את הטיפול באמבולנסים ומסוקים לבתי החולים בצפון הארץ ובירושלים".
יוסי גולדהירש שהה במקום עם ילדיו כשאירע האסון: "מיד אחרי שהאדמו"ר הדליק את המדורה, נשמעו סירנות. הייתי על אחד הגגות עם שני בניי, ומיד הבנתי שעדיף לצאת. בירידה, מרחוק, ראיתי את הערמות של האנשים. הבן שלי תיאר את זה נכון: כמו גלים של אנשים שנדרסים ונמחצים אחד על השני. ממש גלים-גלים של אנשים".
דביר כהן, בן 25 מירושלים גם כן, שפונה לבית החולים זיו בצפת, סיפר כי "היו אנשים שרצו לצאת, והייתה כמות גדולה מאוד של אנשים. מרוב לחץ זה נדחף לכל כיוון. היה גרם מדרגות שאנשים ירדו בו בצורה מסודרת, וכנראה כמה אנשים מעדו - וכולם התגלגלו עליהם. אנשים גדולים קרסו על אנשים קטנים. מאות אנשים נפלו עליי".
הוא הוסיף: "כוחות ההצלה, תודות לאל, נתנו כוח גם לאנשים אחרים. כל מי שהיה לו יד לעזור פשוט התחיל למשוך אנשים, אחד מעל השני, כמו ערמת לגו. הייתי שם בערך שבע עד 10 דקות. ברוך השם אין שברים אין כלום. בריא ושלם. בפעמים קודמות במירון זה לא היה ככה. בדרך כלל הכול בצורה מסודרת, מבוקרת, אנשים נכנסים בסדר, יוצאים בסדר, שמחים. חוזרים הביתה בריאים ושלמים. נוצר לחץ של אנשים שכנראה לא היו ערוכים אליו מספיק".
הנשיא ראובן (רובי) ריבלין עדכן כי הוא עוקב "בחרדה גדולה" אחר הדיווחים "ומתפלל לרפואת הפצועים. אל נא רפא נא להם", כתב הנשיא. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי "כולנו מתפללים לרפואת הנפגעים", וביקש "לחזק את כוחות ההצלה הפועלים במקום". הרב הראשי דוד לאו, שנכח בשעת האסון בהר, אמר כי הוא "קורא לכל עם ישראל להתאחד, לקרוא עכשיו תהלים, ולהתפלל לרפואתם".
לפי ההערכות, יותר מ-100 אלף בני אדם השתתפו בהילולה בהר מירון, שהחלה אמש בשעה 20:00. השנה יצא ל"ג בעומר, לראשונה זה 13 שנה, בלילה שבין חמישי לשישי, ומסיבה זו ביקשו מאמינים רבים להקדים את העלייה להר. באופן חריג, כונסו ההדלקות לחלון זמן של 14 שעות בלבד, כדי למנוע חילול שבת. כדי להספיק, הדליקו את המדורות בו זמנית שלושה אדמו"רים, כשבכל אירוע כזה השתתפו כ-3,000 חסידים.