תחנת כוח גרעינית נטושה שמוקפת בפסולת, הריסות ובניינים עזובים היא לא מועמדת טבעית לרשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו. ובכל זאת אוקראינה מאמינה שהאתר, שעבר את התאונה הגרעינית הקשה בהיסטוריה, צריך להיכלל ברשימה.
אוקראינה פתחה בהליך שבסופו היא מקווה שצ'רנוביל יוגדר כאתר מורשת של ארגון התרבות, המדע והחינוך של האו"ם – וכך האתר יזכה לתקציבים ולמספר תיירים גבוה.
ב-26 באפריל תציין אוקראינה 35 שנה לאסון בכור בצ'רנוביל. לקראת יום השנה אמר שר התרבות האוקראיני, אולכסנדר טקצ'נקו, שהכללת האתר ברשימת אונסק"ו היא צעד חשוב בדרך להפיכתו למוקד עניין מרכזי לאנושות כולה. הוא הוסיף שצ'רנוביל הוא אתר בעל חשיבות עולמית. "לא מדובר רק בהנצחה, אלא גם בהיסטוריה ובזכויות של בני אדם".
השר האוקראיני אמר שכדי שאתרים ייכללו ברשימה של אונסק"ו, ויקבלו מהארגון סיוע בשימור שלהם, המדינה צריכה להכניס את האתר לרשימת אתרי המורשת ההיסטורית והתרבות הלאומית שלה. הוא סיפר שהמשרד שלו החליט לאחרונה לכלול את תחנת המכ"ם הצבאית הענקית שנבנתה בשנות השבעים ליד העיר צ'רנוביל ברשימה הזאת. משרד התרבות האוקראיני דן כעת גם בהכללתו של "האזור הסגור" של צ'רנוביל – השטח שנמצא ברדיוס של 30 ק"מ מהכור, שפונה אחרי האסון הגרעיני בעקבות הקרינה המסוכנת.
רוב האזור מסביב לכור הנטוש הפך עם השנים לשמורת טבע שוקקת עם חיות בר. ב"אזור הסגור" בצ'רנוביל יש בתים נטושים, הריסות וצמחייה עבותה. כל הבניינים בפריפיאט - עיירת הרפאים שבעבר גרו בה 50,000 איש, רובם עובדי הכור – זקוקים לשיפוץ.
העניין העולמי בצ'רנוביל גדל בעקבות סדרת הטלוויזיה ששודרה ב-2019 ברשת HBO. הסדרה "צ'רנוביל" הביאה לכור הנטוש ולעיירת הרפאים פריפיאט המוני מבקרים סקרנים – כ-120,000 לפי ההערכות. גל התיירים נפסק בעקבות מגפת הקורונה, ושר התרבות האוקראיני מקווה שהאזור ישוב להיות אטרקציה תיירותית גם ביום שאחרי המגפה.